Firmalar GİMDES'in Helal Sertifikası ile İhracatlarını Büyüttü
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği, helal gıda sertifikası alan şirketlerin ihracatlarını arttırdıklarını açıkladı.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES), helal gıda sertifikası alan şirketlerin ihracatlarını arttırdıklarını açıkladı.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES), helal gıda sertifikası alan şirketlerin ihracatlarını arttırdıklarını açıkladı. GİMDES, 'Helal ve Tayyip Sertifikası' alan şirketlerin özellikle müslüman ülkelere yaptıkları ihracatın arttığı belirtti. GİMDES tarafından yapılan açıklamada sertifika sahibi firmaların bir kısmı özelinde ihracat deneyimleri paylaşıldı.
GİMDES açıklamasında Hamidiye Kaynak Suları Şirketin Kalite Müdürü muhterem Necdet Çetin'in "GİMDES'in helal logosunu tüm ihraç ürünlerimizde kullanıyoruz ve bu bize çok ciddi fayda sağlıyor" açıklamasına yer verildi. Çetin, resmi bir kurumun 2013 yılındaki sempozyumunda konuyla ilgili şunları söylemişti: "Dış ticaret birimimiz Müslüman ülkelerle ihracat kapasitemizi artırdıkça bizden helal sertifikası sorulmaya başlandı. Sertifikanın nasıl alındığını, Türkiye'de mevcut olup olmadığını bilmiyorduk o dönemde. Satış müdürlüğümüz bu konuda araştırma yaptı ve yoğunlaşan talepler üzerine sertifikayı almaya karar verdik. 35 ülkeye ihracatımız var. Bunların yüzde 80'i Avrupa Birliği ülkeleri ve hassasiyet gösteren ülkeler bu ülkeler aslında. Bu ülkelerde yaşayan etnik müslümanlar bu sertifikayı talep ediyor. AB pazarının bu segmenti ciddi bir açılım sergiliyor. Bundan sonra bu kitlelere ürün satabilmek için gıda ürünlerinde helal logosu şart. 2011 yılı başında helal sertifikası edinmek amacıyla GİMDES'e başvurduk. Merak ediyorduk firmamıza suyun helalliği ile ilgili ne soracaklarını. Bu teftişlere bizzat iştirak ettim. Suyun geçtiği bir dizi işlem var. Teftiş hem bu aşamaları hem kullanılan tüm hammaddeleri kapsadı. Hepsinden geçtik. Ancak tek bir nokta çıktı: filtrasyon işleminde kullanılan membran sisteminin içerdiği gliserinin kökeni. Gliserin hem hayvanlardan hem bitkisel yollarla elde edilebilen bir bileşiktir. İthalatçı firmaya sorduk, onlar yurtdışındaki imalatçı firmaya sordu. Uzun çabalar sonucunda sistemimizde kullanılan gliserinin bitkisel maddelerden imal edildiğini öğrendik. Bu hayvansal da olabilirdi. GİMDES'in helal logosunu tüm ihraç ürünlerimizde kullanıyoruz ve bu bize çok ciddi fayda sağlıyor. Helal sertifikası bilinirlik ve güvenilirlik sağlıyor. Helal logosunun tanınırlığı arttıkça bu direkt sertifika sahibi ürünlere yansıyor".
GİMDES açıklamasında yer verilen diğer firmalar ve ihracat deneyimleri şöyle açıklandı: "Süt Ürünleri Üreticisi Kaanlar Pazar. Sat. ve İş Geliş. Grup Müdürü Abdurrahman Kaan, GİMDES Helal sertifikaları ile 32 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, bu yıl 13 milyon lira ciro hedeflediklerini açıkladı. Abdurrahman Kaan, "Firma olarak 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ortadoğu ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler'de önemli bir ağırlığımız var" dedi. Kaan, "Japonya'dan Amerika'ya, Hong Kong'tan Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada ihracatımız var. Mısır, Fas, Kuveyt, Irak, Lübnan ve Suudi Arabistan'da daha aktifiz. 2013 yılında 8 milyon liralık ihracat cirosu yaptık. Bu yıl bu rakamı 13 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Yörsan A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Ödekbaş, "GİMDES'e teşekkür ediyorum. Biz helal sertifikasının yurtdışında ne kadar önemli olduğunu, fuarlarda ürünlerimizin gördüğü inanılmaz talebe bakarak anladık" dedi. Ödekbaş şunları söyledi: "Bugün geldiğimiz noktada 500 kalem ürünümüz var ve dünyaya satıyoruz. Fakat bir baktık ki bir şey eksikti. Dünya ile rekabet edebilmemiz için, rakiplerimizden bir daha önde olmak için, her biri altın değerinde sertifikalar içinde altın bir anahtar olarak gördüğümüz helal sertifikası eksikti. Helal sertifikası ile yapmış olduğumuz temiz üretimi belgelendirdik. GİMDES'ten aldığımız sertifika değer kattı ve kendilerinden çok şey öğrendik. Yurt dışına fuarlara gittiğimizde, ürünlerimizi satmak istediğimizde ürünlerimizin helalliği sorgulandı. Sadece ürünlerin değil ambalaj malzemelerinin helalliği sorgulandı. Araştırınca gördük ki Avrupa'dan aldığımız bazı ambalaj malzemeleri bizden önce helal sertifikası almıştı. Biz bu altın anahtara sahip olduktan sonra Malezya'ya giren ilk süt ürünleri firması olduk. Uzakdoğu'daki helal gıda fuarlarına katılım sağlamaya devam ediyoruz. Uzakdoğu'da çok büyük bir Müslüman nüfus ve bu nüfusun talepleri var. Ürünlerimiz saygı görüyor. Bu kalite helal sertifikasıyla taçlandığında Türk ürünleri koşulsuz kabul görüyor. Türkiye'deki tüm firmalara helal sertifikası almalarını tavsiye ediyoruz.
Bizim bir ürünü, bir gıdayı kendi başımıza helal mi diye sorgulamamız çok zor. Bunun için bir bilirkişiye ihtiyacımız var. Bu bilgiye tam sahip olmuş bir heyete ihtiyacımız var. Onların nezaretinde bir üretim yaparsanız temiz ve helal diyebiliyorsunuz. Bu anlamda GİMDES'e teşekkür ediyorum. Biz helal sertifikasının yurtdışında ne kadar önemli olduğunu, fuarlarda ürünlerimizin gördüğü inanılmaz talebe bakarak anladık. Türk halkının da helal sertifikasının ne demek olduğunu anlamaya ihtiyacı var. Biz bu konuyu her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. İnsanlar yediği peynirin, yoğurdun içinde ne olduğunu bilmesi lazım. Oysaki şu an tüketicinin odaklandığı ilk nokta fiyat. Ancak doğru üretim yaptığınızda her şey fiyat değil. Kaliteli olduğunuzda ve insanlar bu nedenle size güven duyduğunda ürünleriniz zaten satıyor.
GİMDES yetkilileri tarafından oluşturmuş oldukları helal standartları esas alınarak, fabrikamızda mal kabulden bitmiş ürüne kadar her aşamada helal kuralları, gıda güvenliği, temizlik ve hijyen kuralları dikkate alınarak gerekli incelemeler yapılmış ve denetim gerçekleştirilmiştir. Konusunda uzman denetçilerce yapılan denetim sonrasında Yörsan ürünleri Helal Gıda Sertifikası almaya hak kazanmıştır. Üretmekte olduğumuz ürünlerin helal gıda üretim koşullarına uygunluğu firmamıza yapılan haberli ve habersiz denetimlerle de sürekli izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Yine zaman zaman GİMDES tarafından piyasadan habersiz ürün numuneleri alınmakta ve ürünümüzün ilgili standartlara uygunluğunun teyidi için analize gönderilmektedir".
Gülsan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, Türkiye'de GİMDES Helal belgesini alan ilk firma olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek helal gıda atılımıyla birlikte ihracatta büyük hedefleri olduğunu, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 40 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Güldüoğlu, aldıkları belgeyle daha önce girmekte zorlandıkları Arap ülkelerine de ürün ihraç etmenin yolunun açıldığını belirtti. Meysu, alınan helal gıda belgesi sayesinde, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Katar ve Irak gibi Arap ülkeleriyle birlikte Uzakdoğu'daki Endonezya ve Malezya'ya meyve suyu ihraç etmeyi hedefliyor. Irak'la görüşmeleri tamamlayan Meysu, önümüzdeki günlerden itibaren ihracata başlıyor. Türkiye'de helal gıda belgesine gereken önem verilmediğinin altını çizen Bekir Güldüoğlu, "İslam ülkeleri, ürünün ve hammaddesinin helal olup olmadığı konusunda çok hassas. En küçük tereddütleri olan gıdayı kesinlikle tercih etmiyorlar. Biz aldığımız bu belgeyle öncelikle insanların ön yargılarını kırmış olduk. Zaten standartlara uygun üretim yapıyorduk ama bunu aldığımız belgeyle de tescillemiş olduk" dedi. Gülsan Gıda, Meysu üzerinden aldığı helal gıda sertifikasıyla kapasitesini yüzde 40 arttıracak. 45 ülkeye fiili ihracat yapan Gülsan Gıda helal gıda sertifikasıyla ülke sayısını 60'a çıkarmayı, cirosunu yüzde 15 arttırmayı hedefliyor. Güldüoğlu, "Yıllık 150 bin ton olan meyve suyu üretim kapasitemizi 2014 yılında yüzde 40 arttırarak 210 bin tona çıkartacağız, yüzde 15 olan ihracatımızı da yüzde 25'e çıkartacağız. Ayrıca helal gıda belgesi sayesinde oluşturduğumuz yeni pazarlar bize önemli referans olacak" ifadelerini kullandı.
Sunar Grup CEO'su Hüseyin Çomu da 'Müşteri portföyümüzün GİMDES Helal ve Tayyib Sertifikası ile pozitif yönde değiştiğini ve satışlarımızın arttığını gözlemledik" dedi. Sunar Grup CEO'su Hüseyin Çomu, ürünlerinin mevcut pazarlardaki payını olabildiğince artırmanın yanı sıra yeni pazarlara açılmanın gerekliliğine inandıklarını söyledi. İhracatta markalaşma stratejisini benimsediklerini vurgulayan Hüseyin Çomu, özellikle komşu ülkelerde marka yatırımları ile pazarlama faaliyetleri yaptıklarını da kaydetti. Helal gıda sertifikasının da ihracatta önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çeken Çomu, şunları söyledi:
"Günümüzde 'Yerel düşün, küresel hareket et' anlayışı hakim. Biz de bu anlayışa uygun hareket ediyoruz. Örneğin; ihraç pazarlarımız arasında yer alan Güney Doğu Asya'daki Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkeler ve Avrupa ülkelerindeki etnik pazarlar, helal sertifikasına oldukça önem veriyorlar. Bizde bu durumu görüp helal sertifikası aldık. Türkiye'de ilk kez helal sertifikasını alan bitkisel yağ firması olduk. Müşteri portföyümüzün GİMDES Helal ve Tayyib Sertifikası ile pozitif yönde değiştiğini ve satışlarımızın arttığını gözlemledik" dedi. - İSTANBUL