Haberler

Fındıkta Lisanslı Depoculuk Uygulaması Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fındıkta arz fazlası ürünün depolanması amacıyla 2 yıl önce kurulan lisanslı depoculuk, Türkiye'de ilk kez Ordu'nun Ünye ilçesinde başladı.

Fındıkta arz fazlası ürünün depolanması amacıyla 2 yıl önce kurulan lisanslı depoculuk, Türkiye'de ilk kez Ordu'nun Ünye ilçesinde başladı.

Lisanslı depoya ilk ürünün teslim edilmesi nedeniyle depoyu ziyaret eden Ordu Valisi Orhan Düzgün, lisanslı depoculuğun fındıkta fiyat istikrarın oluşmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yüzde 49, Toprak Mahsulleri Ofisinin yüzde 48 ve Ordu İl Özel İdaresi'nin yüzde 2 hissedar olmasıyla yaklaşık 2 yıl önce kurulan Lisanslı Depoculuk A.Ş.(LİDAŞ), Ünye'de 25 bin ton kapasiteli depoda fındık kabulüne başladı. İlk alımın yapıldığı depoyu ziyaret eden Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, Ulusal Fındık Konseyi Başkanvekili Onur Şahin, Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin ve İl Genel Meclisi Üyesi Fahri Şahin'e lisanslı depoculuk uygulamasına ilişkin LİDAŞ Müdürü Şenol Köksal bilgi verdi.

Depoyu gezen ve fındığın depoya kabul sırasında yapılacak uygulamaları inceleyen Ordu Valisi Orhan Düzgün, lisanslı depoda asıl hedefin sadece fındık değil, diğer tarımsal ürünlerde de lisanslı depoculuk uygulamasına geçilmesi olduğunu belirterek, "Lisanslı depoculuğun ilk örneği geçtiğimiz yıl Polatlı'da buğday ürünün de başladı. Bu yıl da Türkiye'nin gıda sektöründü en önemli ihraç ürünü olan fındıkta, lisanslı depoculuk uygulamasına geçilmesi için yoğun bir çalışma yürütüldü. Biliyorsunuz dünyadaki fındığın yüzde 70'i Türkiye'de. Onunda yaklaşık 3/1'i Ordu da üretiliyor. Dolayısıyla Ordu, dünyada fındığın başkenti olarak isimlendirebileceğimiz özel bir konuma sahip ilimiz. Fındıkta fiyat istikrarını sağlanması bakımından, üreticilerimizin ürünlerinden istediklerini istediği zaman satabilmesi bakımından güvenli bir depo olması, emin ellere bırakabilecekleri, her türlü yangına, su baskınlarına, sel afetlerine, çalınmaya karşı sigortalı güvenli bir depo olması çok önemliydi. Bu amaçla fındıkta da lisanslı depoculuğa geçilmesi için Sayın İçişleri Bakanımızın önderliğinde bu çalışmaları hep beraber yürüttük. Yoğun takip ve destekler sonucu da, birkaç ayda çözülebilecek olan lisanslı depoculuk için gerekli ruhsat ve izinleri birkaç hafta içerisinde tamamlanarak bugünden itibaren fındık alımına başlanıldı" dedi.

AYLIK KİRASI 15 TL

Amaçlarının bütün üreticilerin Ünye'deki LİDAŞ depolarında fındık alımının başladığını duyurmak olduğunun altını çizen Vali Düzgün, "Tabi ürün sahibi olan üreticilerimiz buraya ne kadar para ödeyecekleri konusunda ciddi bir merak içerisindeydi. Burada bir ton fındığın bir aylık kira bedeli sadece 15 TL. Bunun da çok cüzi bir ücret olduğunu hepimiz görebiliyoruz. Lisanslı depoculuğun önemli faydalarından bir tanesi de, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde Ordulu hemşerilerimiz var. Bunlar yaz mevsiminde Ordu'ya gelerek burada kısa bir süre içerisinde fındıklarını toplayıp, satıp sürekli ikamet ettikleri yere gidiyorlar. Böyle güvenli bir depo olması da özellikle burada oturan ve fındığını daha ileride satmak isteyen vatandaşlarımızla beraber fındıklarını böylesine emin bir yere vermeleri son derece önemli" diye konuştu.

Ünye'de açılan lisanslı deponun 25 bin ton kapasiteli olduğunu belirten Vali Düzgün, "Lisanlı depoculuk uygulaması önümüzdeki haftalarda Düzce ilinde 10 bin tonluk bir deponun açılması ile devam edecek. Önümüzde ki yıllarda daha büyük ve yüksek kapasiteli depolara ihtiyaç olması durumunda belki fındık üreten diğer illerimizde de bu lisanslı depoculuk uygulamasına geçilmesi, fındıkta fiyat istikrarı sağlanması bakımından, ihracatçılarımızın yurt dışı piyasasın da kendi ülke menfaatlerimizin korunması bakımından son derece önemli olacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımızın buraya huzur ve güven içerisin de LİDAŞ depolarına fındıklarını artık bugünden itibaren teslim edebileceklerini buradan duyuruyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Fındıkta lisanslı depoculuğun başlamış olmasının çok önemli olduğunu belirten Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, "Son 3 aydır yoğun bir şekilde başta Sayın Valimiz ve İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim Şahin'in üstün gayretleri ile çok uzun sürede alınacak belgeleri çok kısa sürede aldık. Bundan müteşekkiriz. Uygulamanın Türkiye'de ilk defa Ünye'de başlaması bizim açımızdan son derece sevindirici. Ancak esas önemli olan üreticimizin buna ilgi göstermesi. Eğer bu lisanslı depolara üretici ilgi göstermezse o zaman gerçekten bu işin bir anlamı olmaz. Bu nedenle üreticilerimizin mutlaka lisanslı depoculuğa ilgi göstermesini ve sahip çıkmasını ve sahiplenmesini istiyoruz. Ancak bu depolar dolduğunda amacımıza ulaşmış ve emeğimizin karşılığını almış olarak kendimizi kabul ederiz. Bu hem kendileri hem de fındık piyasası için hem de camiamız için çok önemli. Üreticilerimizin buraya yoğun ilgi göstermesini bekliyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Çünkü gerçekten lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi çok önemliydi ve beklentimizden çok kısa sürede gerçekleşti" açıklamasında bulundu.

Üreticilerin lisanslı depolara nasıl fındık teslime edeceğine ilişkinde açıklamalarda bulunan Atik şöyle konuştu: "Üreticimiz daha önce TMO'nun nasıl fındık kabul ettiğini biliyor. TMO'nun şartları ile lisanslı depoculuğun şartları arasında bir farklılık yok. Şu anda bir yoğunluk olmadığı içinde sıra vermeye gerek yok. Eğer bir yoğunluk yaşanırsa sıra uygulamasına geçilebilir. Kriterlerimiz TMO'nun kriterleri ile aynı, yüzde 6 rutubetin üstünde olan, içinde yabancı madde olan ve yüzde 3 oranının üzerinde çürük olan ürünü kabul edemiyoruz. Onun için üreticilerimizin gelip geri dönmemeleri adına ürününü geçmişte TMO'ya hazırladıkları gibi getirirlerse sorun yaşamazlar. Bu arada bu yıl fındıkta çürük oranı bir hayli yüksek. Bu üreticiden değil de fındığın kendisinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu nedenle üreticilerimiz ürünlerini en üst seviyede seçip çürük oranının yüzde 3'ü geçmemesi için özen göstermelerini istiyoruz."

FINDIK ÜRETİCİLERİ 6 YILDIR BUGÜNÜ BEKLİYORDU

Ulusal Fındık Konseyi Başkanvekili Onur Şahin ise fındıkta lisanslı depoculuğun 6 yıldır beklenen bir uygulama olduğunu belirterek, "Geç olması değil başlamış olması önemlidir. Şimdiden önümüzdeki yılın hedefi konulmalı. Ordu'da ki depo boşaltılarak lisanslı depoculuğun burada da başlaması lazım. Bununda sezon öncesi planlanması gerekiyor. Şu anda Türkiye'de LİDAŞ adına alınan 4. lisans. Ancak fındık adına ilk lisanslı depo. Ünye ve Düzce'de açılan lisanslı deponun toplam kapasitesi 35 bin ton. Fındık rekoltesinin 650 bin ton olarak kabul edersek kapasite %10'un altında. En azından kapasitenin gelecek yıl 50-60 bin tona çıkarılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER TEŞVİK EDİLECEK

Lisanslı depoculuğun Türkiye'de ilk defa Ünye'den başlaması için çaba ve gayret sarf eden herkese teşekkür eden Ünye Kaymamı Mustafa Demir de üreticilerin ürünlerini buraya teslim etmeleri için teşvik edip yol göstereceklerini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından lisanslı depoya ilk ürün teslim edildi. Ünye'ye bağlı Beylerce köyünden Emrah Bilgin, lisanslı depoya bir ton fındık teslim etmesi ile uygulama başladı. Fındığı köyde saklama koşullarının sorun oluşturduğu için ürününü lisanslı depoya teslim ettiğini belirten Emrah Bilgin, "Buraya 1 ton fındık getirdim. Burada fındığı saklamak daha kolay. Burada olan fındık sigortalı oluyor ve birçok avantajı var. Arkadaşlarımız tavsiye etti. İlk fındık getirende biz olduk. Ülkemize ve fındık üreticilerine hayırlı olsun" dedi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title