Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Fındık Üretimi

Fındık Üretimi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (Atso) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk, Sakarya ve Çevresi İçin Çok Önemli Bir Tarım Ürünü Olan Fındıktan Vazgeçmelerinin Mümkün Olmadığını Söyledi. Öztürk, Batı Karadeniz'de Fındık Üretiminin Doğu Karadeniz'e Göre Çok Daha İyi Yapıldığını Anlattı.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk, Sakarya ve çevresi için çok önemli bir tarım ürünü olan fındıktan vazgeçmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Öztürk, Batı Karadeniz'de fındık üretiminin Doğu Karadeniz'e göre çok daha iyi yapıldığını anlattı.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Birol Öner, Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk ve Yönetim Kurulu üyeleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret ederek TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren ile görüştü.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk, Trabzon ve Adapazarı ekonomisinin konuşulduğu ziyarette gazetecilerin sorularını cevapladı. ATSO Başkanı Öztürk'e, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünü olan fındıkta ortaya çıkan arz fazlasının önüne geçilmesi için ekim alanlarının daraltılması noktasında, alternatif ürünleri bulunan Batı Karadeniz Bölgesi'nde bunun uygulanıp uygulanmayacağıyla" ilgili bir soru soruldu. Öztürk de bunun üzerine; fındığın Adapazarı ve çevresi için çok önemli ve vazgeçilmez bir ürün olduğunu belirterek bu üründen vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

Türkiye fındık rekoltesinin önemli bir kısmını Sakarya ve çevresinin verdiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu: "Ekim alanlarının daraltılması konusunda geçmişte bir çalışma yapılmıştı ama şu an bu söz konusu değil. Türkiye'deki fındık rekoltesinin büyük payını Sakarya veriyor. Dolayısıyla bizim için fındık çok önemli bir meta. Bizim başlıca ürünlerimiz arasında fındık, pancar ve mısır var. Yeni bir ürünümüz de dış mekan süs bitkileri. Bu konuda çok ilerideyiz. Hatta Türkiye'de bir numarayız. Resmi kayıtlara göre 5 bin 239 dekar yer ekildi şu anda. Bu ürünün çeşitlendirmesini yapmamız lazım. Sadece pancarla, fındıkla dış mekanda kalmamamız lazım, buna yeni ürünler katmamız lazım." Kendilerinin de alternatif ürünlere yöneldiklerini anlatan Erol Öztürk, yeni ürünlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Sadece portakal, çay ve fındıkla kalmamamız lazım" diyen Öztürk, "Süt inekçiliği yapılabilir bu bölgede. Yörenin iklim yapısına göre de başka ürünler de yapılabilir. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte araştırma yapılabilir. Bizim 13 ilçemiz var ve her ilçenin iklimi birbirinden farklı. O ilçelerin iklimlerine göre ürün yetiştiriyoruz. Sakarya çok önemli bir il. Türkiye coğrafyasına baktığınız zaman Anadolu'ya açılan bir kapıdır. Nüfusu açısından bakıldığında yüzde 60'ı Karadenizli. Dolayısıyla çalışkan bir insan topluluğu var. Zaten deprem sonrası da il kısa sürede ayağa kalktı" Fındığın kendileri için vazgeçilmez bir ürün olduğunu anlatan Öztürk, Adapazarı'nda fındık bahçelerinin düzenli bir şekilde bakımının yapıldığını ve bunun birim alandan alınan fındık miktarını Doğu Karadeniz Bölgesi'ne göre önemli oranda artırdığına işaret ederek şunları söyledi: "Taban arazilerimizdeki fındıkları zaten çıkardık. Şimdi üretim bayır ve dağlık bölgelerde yapılıyor. Bu nedenle fındık vazgeçilmez bir unsur. Bölgeler arası bir rekabet ise asla söz konusu değil bu anlamda. Bizim bölgedeki insanlar fındığı çok iyi tanıyor ve bakımını iyi yapıyor. Benim Hayrat'ta dedemin arazilerinde 70 yıllık fındık ağaçları var ve bakımı yapılmamış. Bu yüzden fındık olmuyor. Fındığa bakarsan ürün veriyor, bakmazsan vermiyor. Buradaki fındıklar meşe ağacı gibi büyümüş. Ama bizim orada öyle değil. Her yıl bakımı düzenli şekilde yapılıyor. Burada bakım olmadığı için fındıktan verim alamıyorsunuz." TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren ise Adapazarı'ndaki topraklarda her türlü ürünün yetişebileceğini ancak Karadeniz Bölgesi'nde bunun sınırlı olduğunu ifade ederek, "Maliyetler açısından da siz bizden daha avantajlısınız. Bunları göz önünde bulundurduğunuzda sizin alternatif ürünlere yönelmeniz daha kolay. Alternatif ürün ise en erken 10 yılda verim alınabilecek bir konu, Karadeniz'in bütün tarımı fındık ve bölgenin fındıktan vazgeçmesi imkansız" diye konuştu.

Ziyarette meclis ve oda başkanları birbirlerine çeşitli hediyeler vererek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

(MU-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title