Fındık Üreticisi Bahçede, Gözü Fiyatta
Yeni mahsül fındık hasadı devam ederken, rekolte düşüklüğü nedeniyle üretimde umduğunu bulamayan üretici, serbest piyasada yüksek fiyat oluşması umuduyla ürününü toplamayı sürdürüyor.
Yeni mahsül fındık hasadı devam ederken, rekolte düşüklüğü nedeniyle üretimde umduğunu bulamayan üretici, serbest piyasada yüksek fiyat oluşması umuduyla ürününü toplamayı sürdürüyor.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle Karadeniz'deki fındık ekim alanlarında olduğu gibi Giresun'da da üreticiler büyük hüsran yaşıyor. Boztekke Köyü'nden Murat Yaman, fındık bahçelerinde geçen yıl alınan ürünün üçte biri kadar fındık olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Bu kadar düşük ürün beklemiyorduk. Tombul fındık geçen senenin üçte biri kadar ya çıkar ya çıkmaz. Kara fındık ise adeta hiç yok. Fındığı pazara erken indirmeyerek fiyatların yükselmesini bekleyeceğiz. Belki bu şekilde biraz olsun zararımızı kapatabiliriz. Fiyatın ilerleyen günlerde 8- 9 liraya kadar çıkacağını tahmin ediyorum. "
Ürünün az olması nedeniyle masraflarını bile karşılayamadığını söyleyen Emine Yaman da, "Bu sene bahçeye yeteri kadar bakım yapamadık. Önceki yıllarda fındığı devlete verdik ama zarar ettik. Her şeye rağmen yine tüccara vereceğiz. Ancak okul zamanı yaklaşıyor. Birçok üretici bahçe ve okul masraflarını karşılamak için fındığı pazara erken indirecek. Ama yine de fiyatın yüksek olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Eşi Fiskobirlik'te çalışan, kendi fındığı olmasına rağmen başkasına da fındık toplamaya giden Günnur Kurtoğlu ise şunları söyledi:
"Eşim Fiskobirlik'te çalışıyor. Ancak destek çekildiği için maaşını zamanında alamıyor. Fiskobirlik'e de fındık veremiyoruz. Bu sorunların giderilmesini ve fiyatların yükselmesini istiyoruz. Fındığımızı önceki yıllarda yok pahasına sattık. Çünkü Fiskobirlik almadığı için tüccar ne fiyat verdiyse kabul etmek zorunda kaldık. Umarız bu sene fiyatlar 8- 9 lirayı bulur da az rekolteye rağmen zarar etmeyiz. "
GZO BAŞKANI AKBAŞLI: REKOLTE ÇOK DÜŞÜK
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı da, fındığın önceki yıllara göre daha geç olgunlaştığını, bu nedenle de hasadın 10 gün gecikmeyle başladığını söyledi. Akbaşlı şöyle konuştu:
"Bazı üreticiler bayramdan önce fındık toplamayı bitirmek istedikleri için bahçeye girdi. Bazıları da bayramdan sonra bahçeye girecek. Ancak önceki yıllara göre neşeli ve bol fındığımız yok. Rekolte çok düşük. Kara fındık yok denecek kadar az. Tombul fındık üçte bir durumda. Üretici borcunu fındığını toplayıp sattıktan sonra ödüyor. Şimdi ödeme zamanı gelen borçları var. Fındık geç olgunlaştığı ve bahçeye geç girildiği için bu borçların ertelenmesi gerekir. ya da bazlı desteklemelerin en azından yarısı hasattan hemen sonra ödenirse, üretici kışa rahat girer. "
Akbaşlı, rekoltenin azlığı nedeniyle üreticilerde fiyatların yüksek olacağı beklentisi oluştuğunu kaydederek, "TMO, 3 yıllık 60 bin ton fındığı 6 liradan sattı. 3 yıllık fındık 6 lira ediyorsa, yeni fındığın en az 7. 5 lira etmesi gerekir" dedi.
ÇADIRKENT BOŞ KALDI
Öte yandan ürünün geç olgunlaşması nedeniyle Güneydoğulu fındık işçilerinin henüz Giresun merkeze gelmediği görüldü. İşçilerin bir süre konaklamaları için Aksu Deresi kenarına Giresun Valiliği tarafından yapılan çadırkent şu anda boş kaldı. - Giresun