Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Fındık Işınlanacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi Tezleri programı çerçevesinde Ordu Üniversitesi(ODÜ) ile Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.tarafından hazırlanan, "Gama Işını Uygulanarak Naturel İç"...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi Tezleri programı çerçevesinde Ordu Üniversitesi(ODÜ) ile Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan, "Gama Işını Uygulanarak Naturel İç Fındıkta Depolama Kalitesine Etkileri" projesi kabul gördü.

Ordu Üniversitesi ile Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin proje ortaklığında 1 Ekim tarihinde başlayacak projenin tanıtım toplantısını proje yürütücüsü Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bostan ile Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş yönetim kurulu başkanı Dursun Oğuz Gürsoy gerçekleştirdi.

Tanıtım toplantısında konuşan Dekan Bostan, "Üniversitemiz bir proje ile daha bir ilke daha imza atmış oldu. Fındık, önemli ihraç ürünlerimizden bir tanesidir. Bunun tekeli hiç zaman bizim garantimizde değildi. Fındık için yapılan her proje bizim için önemlidir. Bu proje fındığın raf ömrünü uzatacaktır. Bu projenin toplam bedeli 75.971.08 TL'dir. Bu bedelin yüzde 75'ini bakanlığımız, yüzde 25'inide Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. karşılayacaktır "dedi.

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bostan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Işınlamanın özellikle son zamanlarda birçok gıda ve tarımsal ürünün ticaretinde ortaya çıkabilecek problemlere karşın etkin olarak kullanılabilecek bir yöntem olarak görülmektedir. Her yıl ortalama 550-600 bin ton kabuklu fındığın üretildiği ve 200-250 bin ton iç fındığın ihracatının yapıldığı ülkemizde fındığın en iyi şekilde piyasaya sunulması ve hasat sonrasında da kalitesinin korunması en büyük üretici ülke olmamız açısında önemli bir konudur. Hasat sonrası ürünün korunması için farklı bir yöntem olan gama ışınının paketlenmiş bir ürüne uygulanabiliyor olması, ürün ile direkt temas etmemesi ürünü radyoaktif hale getirmesi ve ürün üzerinde kalıntı bırakmaması gibi özelliklerinden dolayı alternatif bir yöntem olarak görülmektedir" şeklinde konuştu.

"TÜKETİCİ İSTEKLERİ SÜRATLE DEĞİŞMEKTEDİR"

Dursun Oğuz Gürsoy ise, "Toplumsal refahın gelişimi bilimsel ve teknolojik çalışmaların etkin bir şekilde bu çalışmalardan yararlanmaktan geçiyor. Bugün dünyada kalkınmış olan bir çok ülke Üniversite, sanayinin teknoloji ihtiyacına cevap verirken, Sanayi'de üniversitelere pratik uygulama imkanı sunuyor. Bu karşılıklı iş birliği sanayinin teknolojik ve kalite sorunlarının çözümüne yardım ederken Ülkenin de gelişimini hızlandırıyor. Uluslararası pazarda rekabet üstünlüğünün kurulması sanayicinin teknoloji üretebilme onu kullanma kabiliyetine bağlıdır. Fındık işleme sanayileri teknoloji kullanımı açısında rakip ülkelerden çok üstün olmasına rağmen tüketicilerin istekleri doğrultusunda ürün kalitesini iyileştirmek ve teknoloji ve bilgi paylaşımına ihtiyaç duymaktadır. Tüketici istekleri süratle değişmektedir. Üniversite sanayi iş birliği son derece önem kazanmaktadır. Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini ülkemiz gerçekleştirmektedir. Fındıklarımızın mikrobiyolojik ve depolama özelliklerinin artırılması konusu kalite anlamında hayati önem taşımaktadır. İlimizde bugün üniversite sanayi iş birliğinin ilk örneğini görmekteyiz. "Gama ışını uygulanarak naturel iç fındıkta depolama kalitesine etkileri" projesi gayet önemlidir. Fındıkta çok fazla kalite sorunu vardır. Bugün Türk fındığı Avrupa'da marketlerde paketli ürün olarak çok az satılıyor. Bunun nedeni biz sanayicilerin mikrobiyolojik garanti veremememizden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu proje kapsamında yapılacak projenin neticesi sonucunda ulaşılacak sonuçlar garanti verebilecek hale getirecektir" diye konuştu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title