Cumhuriyet tarihinin en yüksek vergi kesintisi! Faizde parası olanlar artık daha çok ödeyecek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanlığının "çok kazanandan çok vergi alınması" ilkesi doğrultusunda, finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesinde düzenleme yapılırken yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlara uygulanan tevkifat oranı yüzde 15'e çıkarıldı. Söz konusu oran Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne dek mevduat faizlerine uygulanan en yüksek vergi kesintisi olacak.

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, Kararla, sermaye piyasası enstrümanlarına uygulanan tevkifat oranlarında, vergilendirmede adaleti ve etkinliği arttırıcı mahiyette değişiklik yapıldı.

Vergi yükünün dengeli dağıtılmasına katkı sunmak amacıyla Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarında uygulanan indirimli tevkifat oranları artırılarak genel oranlara dönüldü.

Bugünden itibaren açılan ve vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılma hesaplarına ödenecek faiz ve kar payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olacak.

Bu oranlar, 1 Kasım 2024-31 Ocak 2025 tarihlerinde açılan/vadesi yenilenen hesaplarda yüzde 10, yüzde 7,5 ve yüzde 5, 1 Mayıs-31 Ekim 2024 tarihlerinde açılan/yenilenen hesaplarda yüzde 7,5, yüzde 5 ve yüzde 2,5, 1 Mayıs 2024'ten önce açılan veya vadesi yenilenenlerde ise yüzde 5, yüzde 3, yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edecek.

KUR KORUMALI MEVDUATA YÖNELİK VERGİ ARTIRILDI

Eksik vergilendirilen alanların tamamlanması amacıyla kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarına uygulanan tevkifat oranları artırılarak diğer Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarıyla uyumlu hale getirildi.

Buna göre, bugünden itibaren açılan veya vadesi yenilenen kur korumalı mevduat/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kar payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları diğer Türk lirası mevduat hesaplarına uyumlu olarak 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12 ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olarak uygulanacak.

Bu oranlar, 1 Kasım 2024-31 Ocak 2025 tarihlerinde açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplarda yüzde 10, yüzde 7,5 ve yüzde 5, 1 Ağustos-31 Ekim 2024 tarihli hesaplarda yüzde 7,5, yüzde 5 ve yüzde 2,5, 1 Ağustos 2024 öncesi açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplarda ise yüzde 0 olarak sürdürülecek.

BORÇLANMA ARAÇLARINDAN SAĞLANAN GELİRLERE UYGULANAN TEVKİFAT ARTIRILDI

Makro finansal istikrarı güçlendirmek için bankalar tarafından yurt içinde ihraç edilen borçlanma araçlarından elde edilen gelirlere uygulanan indirimli tevkifat oranlarında da genel oranlara dönüldü. Buna göre, bugünden itibaren iktisap edilen bu menkul kıymetlerden elde edilecek gelirler üzerinden yapılacak tevkifat oranı 1 yıldan kısa vadeli olanlarda yüzde 15, diğerlerinde ise yüzde 10 olacak.

Karardan önce iktisap edilmiş banka tahvil ve bonoları ile fon kullanıcısının bu bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için vadelere ve elde tutma süresine göre daha önce belirlenmiş oranlar uygulanacak.

YATIRIM FONLARINDAKİ VERGİ ORANI ARTIRILDI

Vergilendirmede etkinliği sağlamak ve Bakanlığın "çok kazanandan çok vergi alınması" ilkesiyle yapılan düzenlemeyle yatırım fonları için yüzde 10 olarak uygulanan tevkifat oranı, bugünden itibaren iktisap edilen yatırım fonu katılma paylarından elde edilecek kazançlar için yüzde 15 olacak şekilde artırıldı. Karardan önce iktisap edilen katılma paylarından elde edilecek gelirlerde ise ilgili dönemlerdeki tevkifat oranları devam edecek.

Hisse senedi yoğun fonların katılma paylarından ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlar için yüzde 0 olarak uygulanan tevkifat oranında ise değişiklik yapılmadı.

Bazı menkul kıymet gelirlerinde de genel oran uygulamasına geçildi

İNDİRİMLİ TEVKİFAT UYGULAMASINA SON VERİLDİ

Farklı enstrümanlar arasındaki vergi avantajlarının ortadan kaldırılması amacıyla SPK hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği varlığa ve ipoteğe dayalı, varlık teminatlı ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlar için geçerli olan yüzde 7,5 indirimli tevkifat oranı uygulamasına son verilerek yüzde 10 genel oran uygulamasına geçildi.

Karardan önce iktisap edilmiş bu menkul kıymetlerden elde edilecek gelirler için tevkifat oranları 1 Mayıs 2024-31 Ocak 2025 tarihlerinde iktisap edilenlerde yüzde 7,5, 30 Nisan 2024'ten önce iktisap edilenlerde ise yüzde 5 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazine tarafından kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde uygulanan yüzde 0 indirimli tevkifat oranı uygulaması sürdürülecek.
Bu kapsamda, 30 Nisan'a kadar iktisap edilen bu kıymetlerden elde edilecek gelirlere tevkifat oranı yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek vergi kesintisi! Faizde parası olanlar artık daha çok ödeyecek
500

Yorumlar (40)

Haber YorumlarıBen Kemal:

Madem öyle dolar alırız, yastık altına koyar parayı sistemden çıkarırız. Alsın tl sini ne hali varsa görsün. Öyle saça böyle tarak anladınız gerisini

Yorum Beğen246
Yorum Beğenme52
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarısade vatandaş:

deniz bitti dere kurudu yakında havadaki nemden yerdeki tozdan bile vergi alabilirler adaletle dürüstçe yönetilmeyen herhangi bir ülkede ekonomi mutluluk huzur refah aydınlık gelecek olmaz

Yorum Beğen222
Yorum Beğenme21
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıReşat Taylan:

Ooooooooo... Kasa tam takır, kuru bakır demek ki... Müteahhitlere ödenen garantiyi kesseler bunlara hiç gerek kalmayacak halbuki.... Ama hayır, Müteahhit candır... Aynen devam, bravo...

Yorum Beğen125
Yorum Beğenme15
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMetin Yalcin:

Üretenden ticaret yapandan % 43 - 50 çalışmadan yatandan parası var diye % 15 bu nasıl bir vergi sistemi ..

Yorum Beğen119
Yorum Beğenme20
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMGk:

Fakirliğin tek sebebi FAİZ lobisidir... Sadece İstanbul da 69 katrilyon para faizde bu kar bunlara nerden veriliyor senin benim kredi kartımdan rızkımızdan kesilen paralar ile.. Zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan düzen

Yorum Beğen96
Yorum Beğenme22
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıÖzgür Çocuk:

Gün geçmiyor ki Akepe Türkiyesinde yeni absürt olaylar yaşanmasın

Yorum Beğen100
Yorum Beğenme14
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıKmal e:

artık nereye saldıracaklarını şaşırdılar

Yorum Beğen76
Yorum Beğenme10
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAli:

Millet Salağa yattıkça bunlar iyicene Silkmeye başladılar MK. Ne zaman doyacaklar bilmiyorum !!!

Yorum Beğen74
Yorum Beğenme10
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSemih Şahin:

Kulağımızın arkası...

Yorum Beğen71
Yorum Beğenme12
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSavas Ozturk:

Şunlara paranızı kaptırmayın

Yorum Beğen69
Yorum Beğenme10
yanıtYanıtla
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title
Close