Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı
"Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı Arka Plan Belgesi", BDDK'nın internet sitesinde yayımlandı.
Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı'nın hazırlık sürecinde gündeme gelen tespit, değerlendirme, görüş ve önerileri içeren ve uygulayıcılar için yol gösterici nitelikte olması amaçlanan "Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı Arka Plan Belgesi", Bankacılık, Denetleme ve Düzenleme Kurumunun (BDDK) internet sitesinde yayımlandı.
Belge'de BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in sunumuna da yer verildi. Finansal tüketicinin korunmasının, başta tasarruf sahipleri ve yatırımcılar olmak üzere, finansal ürün ve hizmetlerden yararlananların sisteme olan güvenini artırarak finansal katılımı desteklediğini ifade eden Öztekin, bunun yanı sıra finansal sektörün istikrarına, etkinliğine ve gelişimine katkıda bulunarak genel ekonomik performans üzerinde olumlu bir rol oynadığını belirtti.
Türk finansal sektörünün sağlanan genel ekonomik ve siyasi istikrarın da katkısıyla son 10 yılda istikrarlı bir büyüme sergileyerek teknolojiye ve eğitime yapılan yatırımlarla hızlı bir niteliksel dönüşüm geçirdiğini kaydeden Öztekin, özellikle finansal tüketici sayısında ve bunlara yönelik ürün çeşidi ve hacminde büyüme gerçekleştiğini, sektörün küresel sermayenin ilgi odağı olarak uluslararası finansal piyasaların belli başlı
aktörlerinden biri haline geldiğini ifade etti.
Öztekin, yaşanan küresel ekonomik krize rağmen, 2009 yılında uygulamaya konulan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi ile ivme kazanması beklenen gelişim çizgisinin, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin esnekliğini ve etkililiğini artırmaya dönük uygulamalarla sürdürüldüğüne işaret etti.
Strateji ve eylem planlarının, Türk finansal sektörünün ihtiyaçları, Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı dikkate alınarak, konuya ilişkin ulusal ve uluslararası ilke ve standartların, iyi uygulamaların ve literatürün değerlendirildiği yoğun bir hazırlık süreci içerisinde şekillendirildiğini belirten Öztekin, şunları kaydetti:
"Bu süreçte gündeme gelen tespit, değerlendirme, görüş ve öneriler planda yer alan eylemlerin anlaşılabilirliğini artırarak uygulayıcılara yol gösterebilecek değerli bir arka plan oluşturmaktadır. Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planına ilişkin olarak kamuoyuyla ve ilgili tüm taraflarla da paylaşmayı yararlı bulduğumuz söz konusu arka plan dokümanı uygulamaya konulan eylemlerin gerekçesini ortaya koymanın yanı sıra aynı zamanda bu alanda gelecekte gündeme gelebilecek yeni strateji ve politikaların ipuçlarını vermeyi de amaçlamaktadır."
6 temel amaçtan oluşuyor
"Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı Arka Plan Belgesi"ne göre, özellikle küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak, tüketicilerin finansal piyasalara katılımlarının artmasını sağlayan toplumsal, yapısal ve ekonomik değişiklikler nedeniyle finansal tüketicinin korunmasının önemi giderek arttı. Finansal tüketicinin korunması, finansal piyasalarda istikrarı sağlamanın ve korumanın bir gerekliliği olarak ortaya çıktı. Türkiye'de son dönemde yaşanan yapısal değişimler de finansal tüketicilerin etkin korunması gerekliliğini ortaya koydu.
Belgeye göre, Türkiye'de doğrudan finansal tüketiciyi korumaya yönelik genel ve kapsayıcı bir düzenleme bulunmuyor. Finansal tüketicilerin korunmasına ilişkin politikaların, ilgili taraflar ile yapılacak işbirliği ve bilgi paylaşımı süreçlerinin bir ürünü olması gerekiyor.
Belgede finansal tüketicinin korunmasına ilişkin 6 temel amaç şöyle sıralanıyor:
Finansal tüketicinin korunmasına ilişkin düzenleme ve denetleme kapsamının iyileştirilmesi
Finansal tüketicinin haklarının korunmasından sorumlu kuruluşların idari kapasitesinin artırılması
Finansal kuruluşların faaliyetlerinde tüketici hakları açısından sorumlu davranmalarının sağlanması
Tüketiciye ilişkin bilgilerin güvenli kullanımına ilişkin politika ve uygulamaların iyileştirilmesi
Finansal tüketicilerin finansal ürün ve hizmetlere ilişkin bilinçli tercih yapmalarının ve hak arama yollarını bilmelerinin sağlanması amaç
Finansal tüketicilerin haklarının ihlaline ilişkin şikayetlerin çözümlenmesinde etkinliğin artırılması. - Ankara