Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

15 ilde daha okullar tatil edildi

15 ilde daha okullar tatil edildi

Finansal Sistem İçin Tekafül Sektörünün Önemi" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, "Küresel İslami finansman hizmetler sektörü, 2015 yılı itibariyle genel ve toplam bir değer olarak 1,9 trilyon dolara ulaştı.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, "Küresel İslami finansman hizmetler sektörü, 2015 yılı itibariyle genel ve toplam bir değer olarak 1,9 trilyon dolara ulaştı. ve halihazırda sektör global varlıkların yüzde 1'ini teşkil ediyor" dedi.

Dünya Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve İslami Finansal Hizmetler Kurulunun iş birliğinde, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Katılım Sigortacılığı Derneği'nin sponsorluğunda "İstikrarlı ve Kapsayıcı Bir Finansal Sistem İçin Tekafül Sektörünün Önemi" isimli konferans uluslararası aktörlerin katılımıyla İstanbul'da başladı.

Toplantının açılışında konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, takafül yani islami sigortacılık konusunun konferans kapsamında her yönüyle ele alınacağını ifade ederek, İslami finansal sistemin yaklaşık 40 yıl tesis edildiğini, İslami bankacılığın ise bu sistemin omurgasını teşkil ettiğini söyledi.

Son 20 yıldır özellikle İslami finansmanda dünya çapında seri bir artış yaşandığına işaret eden Genç, şunları anlattı:

"Bu süreçte İslami finansman gereçleri de çeşitlilik kazandı. Küresel İslami finansman hizmetler sektörü, 2015 yılı itibariyle genel ve toplam bir değer olarak 1,9 trilyon dolara ulaştı. ve halihazırda sektör global varlıkların yüzde 1'ini teşkil ediyor. İslami bankacılık sektörüne kıyasla, tekafül sektörü nisbeten yeni bir sektör. Tekafül sektörünün finansal katılımcılık ve kapsayıcılık konusunda çok önemli bir rolü var.

Brüt katılım hacmi 23 milyar dolara ulaştı ve bu rakam aslında son 10 yıl içinde 5 milyardı. Yine de küçük görülüyor, pazara göre. Daha katedilecek mesafesi var. 80'lere uzanan tarihiyle İslami finansman Türkiye'de kayda değer bir büyüme kaydetti. ve devletin öncelikleri, İslami finansmanın kademeli olarak meşruiyet kazanmasına yönelik adımlar atıldı."

Ahmet Genç, Türkiye'nin İslami finansmana verdiği önemi katılımcılarla paylaşarak, özellikle son 10 yılda İslami finansman sisteminin ve konvansiyonel finansman sistemlerinin alternatiflerinin önemli destek bulduğunu, İslami bankacılık ve tekafül sektörlerinin seri bir büyüme gerçekleştirdiğini aktardı.

İslami finansman kurumlarının Türkiye'de geniş bir ürün yelpazesi sunduğunu dile getiren Genç, katılım bankacılığı, katılım sigortacılığı sektörlerinin karlı ve etik yapısıyla sadece Müslümanlar için olmadığı, söz konusu hizmetlerin tüm müşterilere sunulduğu değerlendirmesinde bulundu.

Şu an Türkiye'deki 6 katılım bankası bulunduğunu bildiren Genç, "Türkiye'deki katılım bankacılığının fon büyüklüğüne baktığımızda, katılım bankaları toplam bankacılık sektörünün yüzde 6'sına sahip. ve Türkiye'deki katılım bankacılığı sektörü, global İslami bankacılık varlıklarının da yüzde 3'ünü teşkil ediyor. Tekafül, İslami finansal sistemin ayrılmaz ve tamamlayıcı bir unsurudur. Tekafül sisteminde Türkiye'de 7 tane tedarikçi var, genel katılımlar 1 milyar dolar civarında" diye konuştu.

-"Dünyada 1 milyarın üzerinde finansal erişimi olmayan yetişkin var"

Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Direktörü Zamir İkbal de tekafül, yani İslami sigortacılık konusunun global çaptaki önemine işaret ederek, Dünya Bankasının İslami finans konusunda uzun zamandır çalıştığını, tekafül konusunda da muhtelif çalışmalar yapıldığını söyledi.

İyi gelişmiş bir finansal sistemin, İslami uygulamaları da kapsadığının altını çizen İkbal, İslami bankacılığın başladığı yerlerde sigortacılık gibi hizmetlerin tamamlanmasının önemine değindi.

"Sigortacılık, iyi gelişmiş bir finansal sistemin ayrılmaz bir parçası oluyor" diyen İkbal, konuşmasına şöyle devam etti.

"İslami finansmanın büyümekte olduğu ülkelerde, sigorta faaliyetlerinin de buna yetişmesi ve gelişmesi kritik önem taşıyor. Sigorta faaliyetleri, İslami finansman için gerekli olan ekosistemin ayrılmaz bir parçası. Dünya Bankası'nın yeni başkanımızla yeni bir hedefi var. 'Finansmana evrensel erişim' mottosuyla geldi Başkanımız başa.

Çünkü her bir yetişkin vatandaş için, finansman erişimi temin etmeden, ekonomik kalkınma ve ortak paylaşılmış refahı tesis etmek çok zor. 1 milyarın üzerinde finansal erişimi olmayan yetişkin var dünyada. Dünya Bankası olarak buna çok büyük öncelik tanıyoruz. Finansal erişimi mümkün kılan bir ortam tesis etmeye çalışıyoruz. ve İslami finansman aynı zamanda, bu finansal erişimi pekiştirmekte geniş bir rol oynuyor."

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger de Türk sigortacılık sektöründe İslami sigortacılık konusunun çok gelişmiş bir alan olmadığını belirterek, "Bize göre çok güçlü bir potansiyeli var. Sigortanın dışında kalan çok önemli bir kesim var" dedi.

Ülger daha sonra katılımcılara, ana hatlarıyla Türk sigorta pazarına ilişkin genel bir sunum yaptı.

Kaynak: AA / Ekonomi
title