Finansal Kurumlar Birliği 2. Olağan Genel Kurulu
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Özger: "Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu maliyetlerinin gözden geçirilmesi, Merkez Bankası kaynaklarından sektörlerimizin de yararlanabilmesi, özel karşılıklar konusunda sektörde yeknesaklığın sağlanması konusunda ekonomi yönetimimizin dikkatlerini çekmek isteriz"
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, bankacılık dışı finans sektörünün ekonomideki payının artırılması gerektiğini belirterek, "Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu maliyetlerinin gözden geçirilmesi, Merkez Bankası kaynaklarından sektörlerimizin de yararlanabilmesi, özel karşılıklar konusunda sektörde yeknesaklığın sağlanması konusunda ekonomi yönetimimizin dikkatlerini çekmek isteriz" dedi.
Bankacılık dışı finans kesiminin en önemli unsurlarından olan finansal kiralama (leasing), faktoring ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği'nin 2. Olağan Genel Kurulu İstanbul'da düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Özger, finans sisteminde yer alan kurumlara finansal ekonomik imkanlara ulaşma konusunda adalet ve fırsat eşitliği sağlanması ve kurumlar arası rekabetin dengeli bir biçimde kurulmasının, gelişmiş ekonomiye sahip olmanın önemli göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.
Ülkedeki bankacılık dışı finans sektörünün ekonomideki payının pazar ve ürün çeşitliliğiyle artırılması, faaliyet alanlarının güçlendirilerek derinleştirilmesi, KOBİ'lere gereken desteğin verilebilmesinin yurt içinden ve yurt dışından plase edilebilir kaynaklara rekabet, fırsat eşitliği içerisinde ulaşabilmesi ile mümkün olacağını belirten Özger, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu sebeple, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu maliyetlerinin gözden geçirilmesi, Merkez Bankası kaynaklarından sektörlerimizin de yararlanabilmesi, özel karşılıklar konusunda sektörde yeknesaklığın sağlanması konusunda ekonomi yönetimimizin dikkatlerini çekmek isteriz. Yıllardır büyüme ile beraber uygulamakta olduğunuz başarılı mali disiplini bozmadan yükümlülüklerimizi azaltacağına inandığımız bu taleblerimizin kabul görmesi durumunda; ülkemizin 2023 yılına kadar 2 trilyon dolar milli gelir ile dünyanın 10. büyük ekonomisi olma planında kendisine önemli görev sorumluluk biçen sektörlerimize büyük destek sağlayacağı tartışılmazdır."
Özger, gerçek fonksiyonu reel ekonomiyi desteklemek olan finans sektörünün güçlendirilip gelişmesinde ve doğru çalıştırılmasında hukuki güvencenin öneminin tartışılmaz olduğunu dile getirerek, "Büyütüp derinleştirme gayreti içerisinde olduğumuz sektörlerimiz bu güvencenin varlığı sayesinde kendilerine daha büyük ve öngörülebilir hedefler koyabilecektir. Yasal çerçevesi dünyadaki en iyi standartlara haiz bankacılık dışı finans sektörünün tüm oyuncularının hukuki taleplerine cevap verecek olan finans konusunda ihtisaslaşmış mahkemelerin hükümetimizce kısa zamanda uygulamaya geçirilecek olması, sektörümüzü ilgilendiren uyuşmazlıkların kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde sonuçlanması açısından ayrı bir önem taşımaktadır" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin'in konuşma yaptığı Genel Kurula 120 üye şirketin yöneticileri ve birlik yönetimi de katıldı.
Toplantıda ayrıca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı ve Vakıf Finansal Kiralama Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Güngör de yer aldı.
Finansal Kurumlar Birliği Genel Kurulunda açılış konuşmalarının ardından Başkanlık Divanı Seçimi yapıldı ve diğer gündem konuları görüşüldü.
Bu arada, Özger, Babacan'a bir plaket takdim etti. - İstanbul