Finans Teknopark'a Başvurular Başladı
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, inovasyona önem veren ve finans alanında ihtiyaç duyulan yazılımları geliştirecek şirketlerin Finans Teknopark'ta olmasını istediklerini söyledi.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, inovasyona önem veren ve finans alanında ihtiyaç duyulan yazılımları geliştirecek şirketlerin Finans Teknopark'ta olmasını istediklerini söyledi.
Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi'nın finans piyasalarının geliştirilmesine yönelik hayata geçirdiği, Türkiye'de bir ilk olan Finans Teknopark, bugünden itibaren finans alanında ihtiyaç duyulan yazılımları geliştirecek şirketlerden başvuru almaya başladı.
Şirketler başvuruyu, http://finansteknopark.com.tr/ üzerinden 10 Haziran'a kadar elektronik olarak yapabilecek.
Söz konusu teknopark ile ilgili son gelişmelerin paylaşılması için düzenlenen basın toplantısında konuşan Dinç, Borsa İstanbul'un Finans Teknopark'ın kendi yerleşkesi içerisinde olmasını istediğini, yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan seçilerek söz konusu teknoparka ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.
İnşaat için gerekli makamlardan izinlerin alındığı bilgisini veren Dinç, söz konusu izinlerin kapsamlı olduğunu, hatta Devlet Demir Yolları'ndan bile teknoparkın yapılacağı yerden bir demir yolu hattının geçip geçmeyeceğine yönelik izin alınması gerektiğini kaydetti.
"Borsa dediğimiz şey aslında bir teknoloji" diyen Dinç, borsadaki emir işlemlerinin çok hızlı gerçekleştiğini, bunları destekleyecek yan teknolojilerin de geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Dinç, Finans Teknopark'ı İstanbul'un küresel bir finans merkezi olma hedefi ile birleştirerek buna yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, söz konusu teknoparkta yazılım geliştirerek ülke gelişimine katkı sağlayacak şirketlerin yer almasını istediklerini ifade etti.
İnovasyona önem veren ve finans alanında ihtiyaç duyulan yazılımları geliştirecek şirketlerin burada olmasını beklediklerini vurgulayan Dinç, 10 bin metrekarelik alana sahip olacak teknoparkın yaklaşık bin metrekaresinin Borsa İstanbul kullanımında, bin metrekaresinin kuluçka merkezi kullanımında, 500 metrekaresinin Boğaziçi Üniversitesi'nin kullanımında olacağını, geri kalanın da değerlendirildikten sonra şirketlerin kullanımına sunulacağını söyledi.
İnşaata kısa sürede başlayıp 2016'da bitirmeyi planladıklarını vurgulayan Dinç, Finans Teknopark'ta kendi teknolojilerini üretmek istediklerini, Nasdaq ile yaptıkları anlaşmada kullandıkları teknolojinin kaynak kodlarını aldıklarını, 25 ülkeye pazarlama hakkını da satın aldıklarını anımsattı.
Dinç, Finans Teknopark'ta 3 ortak bulunduğunu, Borsa İstanbul'un bu yapıda yüzde 50 paya sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"İkincisi Boğaziçi Üniversitesi yüzde 10, üçüncüsü de Boğaziçi Üniversitesi Vakfı, o da yüzde 40 paya sahip. Şirketin kuruluşu 2015'in ocak ayında gerçekleşti. Şirketin 22 milyon liralık bir bütçesi var. Genel müdürü henüz atamadık. Teknoparkta özellikle startup denilen yeni başalayan ama inovatif fikirler ile gelen, ilerde büyük katma değer sağlayacak şirketlerin burada yer almasını istiyoruz."
"Başvurular değerlendirme kurulu tarafından incelenecek, temmuz ortası gibi firmalar belirlenecek"
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise Finans Teknopark için yönetici şirketi kurduklarını, yönetim kurulunu oluşturup faaliyetlere başladıklarını söyledi.
Hedeflerinin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını bildiren Barbarosoğlu, burada dünya ve küresel finans alanında önde gelen özgün teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sağlanacağını kaydetti.
Teknoparka ilk etapta belli sayıda firmayı almayı planladıklarını anlatan Barbarosoğlu, ilk başvuruların http://finansteknopark.com.tr/ üzerinden 10 Haziran'a kadar elektronik olarak yapılacağını dile getirdi.
Başvuruların değerlendirme kurulu tarafından inceleneceğini anlatan Barbarosoğlu, temmuz ortası gibi firmaların belirleneceğini ifade etti.
Barbarosoğlu, teknoparkta yer alan firmaların 2023 yılına kadar teknoloji geliştirme bölgelerinde hakim olan tüm mevzuattan yararlanacağını belirterek, söz konusu firmaların 3 türlü vergi muafiyetinden faydalanacağına işaret etti.
Firmaların seçiminde büyüklükleri ve yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarının en önemli etken olacağını vurgulayan Barbarosoğlu, teknopark ile ilgili işlemleri hızlı yürüttüklerini, projenin hayata geçmesinde herhangi bir gecikmenin yaşanmadığını söyledi.
Barbarosoğlu, birinci aşamada firmalara kiralanacak olan alanın yarısını, yani 4 bin metrekareyi kiralamayı istediklerini anlattı.