Haberler

Fıata Dünya Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım: "Türkiye, 2023 yılındaki dış ticaret hedefine ulaşabilmek için gerekli altyapı yatırımlarına başladı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin 2023 yılındaki dış ticaret hedefine ulaşabilmesi için gerekli altyapı yatırımlarına başladığını belirterek, " Türkiye, havada, denizde ve karada kendi bölgesinde taşımacılık üssü olacak" dedi.

Yıldırım, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği'nin (UTİKAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme" temalı FIATA Dünya Kongresi açılışında, İstanbul'un estetik ve güzel bir şehir olduğunu söyledi. Geçmişte üretimde bolluğun pek çok kişinin amacı olduğunu hatırlatan Yıldırım, küreselleşmenin ruhunu, "üretmek, dünya pazarlarına açılmak ve rekabetçi olabilmek" şeklinde tanımladı.

Lojistiğin bu zincirin en önemli halkalarından biri olduğuna dikkati çeken Yıldırım, küreselleşmenin lojistik üzerine kurulu olduğunu ifade etti.

2013 yılında 385 milyon tonluk ürünün Türkiye limanlarından geçtiği ve 277 milyon tonun da dış ticarete gittiği bilgisini veren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz 10 yılda dış ticaret taşımacılığımız yüzde 85 büyüdü. Öngörülerimize göre 2023 yılı itibariyle limanlarımızdan toplam taşıma 850 milyon tona ulaşacak. Yine son 10 yılda Türkiye havacılıkta önemli başarılar gösterdi. Uluslararası yolcu sayısı 25 milyondan 73 milyona ulaştı. İç yolcu sayısındaki artış da 9 milyon yolcudan 2013'te 72 milyon yolcuya çıkıldı. Türkiye, jeostratejik ağırlığını hava taşımacılığında kullandı ve kendi bölgesinde üs haline geldi. Önümüzdeki 10 yılda dış ticaret hacmimizin 3 katına çıkması bekleniyor. Türkiye bu rakama ulaşabilmek için gerekli altyapı yatırımlarına başladı. Türkiye, havada, denizde ve karada kendi bölgesinde taşımacılık üssü olacak."

Yıldırım, 21. yüzyılda alternatifleri olan ülkeler ve şirketlerin, rakiplerine üstün gelerek rekabette başarılı olacağını kaydetti.

Ticaretin, doğru ürünü, doğru miktarda, doğru şartlarda, doğru yerde ve doğru müşteriye sunmakla gerçekleşeceğini vurgulayan Yıldırım, ne bir ekonomik yapının ne de bir şirketin, ürünlerini doğru fiyatla sunmadığı sürece başarılı olamayacağını kaydetti.

Lojistiğin sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin önemli faktörlerinden olduğunun altını çizen Yıldırım, kongrenin temasını lojistikte sürdürülebilir büyüme olarak belirlemenin çok yerinde olduğunu söyledi.

Dünya ekonomisindeki diğer büyük trendin ise demografik değişiklik olduğu belirten Yıldırım, "Türkiye bu demografik değişimin merkezinde yer alıyor. Türkiye'nin nüfus ortalaması oldukça geniş ve sağlam büyüyen bir ekonomimiz var. Tüm bu gerçekler, Türkiye'yi uluslararası tedarik zincirinin merkezine yerleştiriyor. Türkiye coğrafi olarak bir lojistik üssü olma potansiyeline sahip. Önümüzdeki 10 yılda krizlere alternatif planlar geliştirebilen ülkeler ve şirketler başarılı olacak" diye konuştu.

"2023 yılında toplam 25 bin kilometre demiryolu ağına kavuşacağız"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Talat Aydın da son 10 yıldır ulaştırma alanında çok önemli projeler gerçekleştirildiğini belirterek, bu projelerin Türkiye'nin lojistik merkez olma hedefine hizmet ettiğini söyledi.

Türkiye'yi, Pekin'den Londra'ya uzanacak, İpek Yolu'nun kalbi haline getirecek çalışmaların, özelleştirilen ve özelleştirme kapsamına alınan liman hizmetleri gibi projelerinin altında yatan nedenin, Türkiye'nin 3 kıta arasında önemli bir ulaştırma ve lojistik merkez olma arzusu bulunduğunu ifade etti.

2003'ten bugüne karayollarına 55 milyar dolar yatırım yapıldığını aktaran Aydın, bütün büyük şehirler ve ilçelerin bölünmüş yollarla birbirine bağlanacağına işaret etti. Türkiye'nin kara, hava ve tren yollarını geliştirmek için gerçekleştirdiği ve devam eden projeler hakkında da bilgi veren Aydın, 2023 yılında toplam 25 bin kilometre demiryolu ağına kavuşulacağını söyledi.

Aydın, taşımacılık ve lojistik sektörünün geliştirilmesi ve sektörün önündeki engellerin kaldırılması için her türlü çabayı gösterdiklerinin altını çizdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise katılımcılara, 8 bin 500 yıllık tarihi olan ve dünyada ortasından deniz geçen tek şehirde bulunduklarını söyledi.

Türkiye'nin pek çok ülkeyle yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması imzaladığını ifade eden Çağlar, son 10 yılda gerçekleştirilen başarılara dikkati çekti.

Ulaştırma ve lojistik sektörünün 3,3 milyar dolar ihracat, 2,5 milyar dolar ithalat yaptığını ve  her geçen gün büyüyen bir sektör olduğunu vurgulayan Çağlar, şunları kaydetti:

"2023 yılında Türkiye olarak 500 milyar dolar ihracat yapmak istiyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için lojistiğin öneminin farkındayız. Tüm limanlarımızdan iç kesimlere bağlantı için demir ve kara yolları inşa ediyoruz. Asya'yı Avrupa'ya deniz altından bir kere daha bağladık. Yine boğazdan 3. köprüyü yapıyoruz... Bu örnekleri artırabiliriz. Ülkemizin son 10 yılda ekonomi alanında yaptığı işler çok fazla. Hiç durmuyoruz adım adım dünyayı geziyoruz. İstanbul'da ve Türkiye'de de potansiyel çok fazla. Bu potansiyeli gelin burda birlikte değerlendirelim. İstanbul'da muhakkak irtibat ofisleriniz olsun, biz İTO olarak sizi destekleriz."

"Lojistik sektörü toplam büyümenin bir parçası"

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ise Türkiye'nin en büyük ekonomik trend koyuculardan biri olarak görüldüğünü ve ülkedeki lojistik sektörü büyümesinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Ekonomik, teknik gelişimde ve sosyal refahta sürdürülebilirliğin önemine işaret eden Erkeskin, lojistik sektörünü toplam büyümenin bir parçası olarak görmenin çok önemli olduğunu ifade etti.

Şu anda Türkiye'de mesleki yüksek okullar bulunduğunu ve üniversitelerde lojistik bölümler açıldığını dile getiren Erkeskin, "UTİKAD eğitime çok önem veriyor. Eğitimler bizim faaliyetimizin sadece bir parçası" dedi.

FIATA Başkanı Francesco Parisi ise uluslararası ticaretin ulusal ekonomilerin itici güçlerinden olduğunu belirterek ulusal refahın küreselleştiğini söyledi.

Ulaştırma ve lojistiğin, sürdürülebilir büyümenin temel taşları ve FIATA'nın en önemli ayaklarından biri olduğunu belirten Parisi, "FIATA'nın politika seçenekleri ve pozisyonu daha gelişmiş lojistik bağlantılar ve çevreye daha az zarar vererek ulaştırma yapılması yolunu seçmiştir. Misyonumuzun en önemli unsurlardan biri hedeflerimizi tutturabilmek için yumuşak altyapıyı gerçekleştirmek, kapasite artırmak, değişik forumlarda sesimiz duyurmaktır. FIATA'nın bir amacı da sanayiyi geliştirmek için istihdamı geliştirmektir. Mesleki eğitim en gurur duyduğumuz çalışmalarımızdandır. FIATA diploması, bütün dünyada geçerli olan tek sertifikadır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından FIATA Başkanı Parisi ve UTİKAD Başkanı Erkeskin, Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım'a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Talat Aydın'a ve İTO Başkanı Çağlar'a seramik tabak takdim etti.

2014 Genç Yük Taşımacısı ödülü

TT Club Bölgesel Direktörü Andrew Kemp, Genç Yük Taşımacısı ödülünün, FIATA ve TT Club tarafından sektörde kaliteyi artırmak ve genç yeteneklere eğitim imkanı sağlamak amacıyla verildiğini söyledi.

Avrupa Bölgesini temsilen Almanya'dan, Asya Pasifik Bölgesi'ni temsilen Singapur'dan, Afrika ve Ortadoğu'yu temsilen Güney Afrika'dan, Amerika Bölgesini temsilen Kanada'dan kazanan 4 kişi sertifikalarını FIATA başkanı Frances Parisi'den aldı.

2014 Genç Yük Taşımacısı ödülünün sahibi ise Afrika ve Ortadoğu'yu temsil eden Güney Afrikalı katılımcı Fortunate Mboweni oldu.

Kongre açılışında yöresel dans gösterileri de yapıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close