Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

İmamoğlu ve Kurum aylar sonra yeniden karşı karşıya: Hadi gel de kapat

Aylar sonra yeniden karşı karşıya geldiler: Hadi gel de kapat

"Faiz Lobisi"Nden Sonra "Turizm Lobisi"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin yıllık 30 milyar dolara yaklaşan turizm gelirine göz dikmesi olarak yorumlandı.

MUSAB TURAN - Avrupa'daki finansal krizi en ağır şekilde hisseden italya, İspanya ve Yunanistan'ın Gezi Parkı protestolarıyla başlayan gerginlikle ilgili abartılı haberler yapması, bu ülkelerin Türkiye'nin yıllık 30 milyar dolara yaklaşan turizm gelirine göz dikmesi ve faaliyetleri, "Turizm lobisi" olarak yorumlandı.

Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre mayıs ayında yüzde 17,82 artış gösterirken, Ocak-mayıs döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,47 artış göstererek, 10 milyon 474 bin 569'a ulaşmıştı.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Gaziantep Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, ERT'yi kapatmak zorunda kalan Yunanistan'ın açıkça " Türkiye'de gerginlik var, oraya gitmeyin" haberlerine yer verdiğini anımsattı.

"Kriz nedeniyle iflasın eşiğinden dönmüş bir ülke Yunanistan... Yunanlar'ın Türkiye'de işler biraz kötüye gidince turist kitlelerine korku salması net bir şekilde 'Şark kurnazlığı'..." değerlendirmesini yapan Bekmez,  İstanbul'da rezervasyon iptalleri yaşandığını, diğer şehirlerde bu oran nispeten düşük olsa da, yabancı turistlerin Türkiye'ye olan ilgilerinde düşüş olduğunu, ülke olarak bu yanlış algının düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin, her yıl turizmden 30 milyar dolara yakın gelir elde ettiğini anımsatan Bekmez, " Türkiye'nin toplam ihracatının 155 milyar dolar civarında olduğu düşünülürse, bu rakam hiç de göz ardı edilecek bir meblağ değildir. Türkiye'nin turizmde rakibi olan İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın 2008 krizinden aşırı etkilendiği dönemde Türkiye turizm sektöründe ciddi bir ivme yakalamıştı" dedi.

Türkiye'ye gelen turist sayısının 2007 yılında 26 milyon iken, 2012 yılında 35 milyona yükseldiğini belirten Bekmez, "Bu rakam, İspanya'da 59 milyondan 55 milyona, Yunanistan'da ise 17 milyondan 14 milyona düşmüştür. Aynı yıllar için turizm gelirleri, Türkiye'de 20 milyar dolardan 30 milyar dolara yükselmişken; İspanya'da 70 milyar dolardan 65 milyar dolara, Yunanistan'da ise 18 milyar dolardan 14 milyar dolara düşmüştür" bilgisini verdi.

Türkiye'de turizm gelirlerinin toplam ihracat içerisindeki payının 2008 krizi öncesi yüzde 14 düzeyindeyken, geçen yıl yüzde 16'lar seviyesine yükseldiğini,  aynı yıllar için turizm gelirlerinin toplam ihracat içindeki payının İspanya'da yüzde 17'den yüzde 15'lere, Yunanistan'da ise yüzde 24'ten yüzde 20'lere gerilediğini belirten Bekmez, rakiplerinden farklı yönlerdeki bu gelişmelerin nedeninin Türkiye'nin hem ekonomik hem de sosyal ve siyasal açıdan güvenilir bir ülke olmasından kaynaklandığını aktardı.

İstanbul'da rezervasyon iptalleri

Gezi Parkı protestolarının Türkiye'nin "Güvenli ülke" imajını zedelediğini, dolayısıyla da turizm sektöründe ciddi kayıplara neden olacak iptallere yol açtığını anlatan Bekmez, Yunanistan'ın tutumuna ilişkin şöyle konuştu:

"Avrupadaki kriz nedeniyle iflasın eşiğinden dönmüş bir ülke Yunanistan. Yunanların Türkiye'de işler biraz kötüye gidince turist kitlelerine korku salması net bir şekilde 'Şark kurnazlığı'.  Rezervasyon iptalleri İstanbul'da yüzde 80'lere ulaşmış durumda. Diğer şehirlerde bu oran nispeten düşük olsa da, yabancı turistlerin Türkiye'ye olan ilgilerinde büyük düşüş var. Ülke olarak bu yanlış algıyı düzeltmeliyiz."

Ayrıca, kongre turizmi çerçevesinde planlanmış olan birçok uluslararası organizasyon ya iptal edilmiş ya da ertelenmiştir. Örneğin, internet üzerinden otel arama motoru Trivago'nun verilerine göre, Gezi parkı eylemlerinin başlamasından bu güne İstanbul'da yüzde 99, İzmir'de yüzde 95, Ankara'da yüzde 86 ve Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye, Çeşme dolaylarındaki otellerin internet üzerinden taranma oranlarında ise yüzde 81 oranında düşüşler gözlenmektedir. Bu da 2013 yılının ikinci yarısında turizm gelirlerinde ciddi azalmalar olacağını göstermektedi."

"Turizm lobisi"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı protestolarında "Faiz lobisi"nin rolüne işaret ettiğini dile getiren Bekmez, bu durumda "Turizm lobisi"ni de işin içine katmak gerektiğini belirtti.

Dünya medyasının olayları abartılı bir şekilde servis etmesinin bir nedeninin de, Türkiye'nin seyahat için güvenli bir ülke olmadığı yönünde lobi yapmak olduğunu öne süren Bekmez, "Olayların hemen ertesinde, turizmde rakibimiz konumunda olan ülkelerin bakan düzeyinde 'Türkiye'ye gitmeyin' kampanyası başlatmalarının nedeni Türkiye'nin turizm gelirinin yıldan yıla artmasına göz dikmesi değil de ne olabilir?

İspanya Turizm Bakanı Jose Manuel Soria, Türkiye'ye gidecek  tüm turistleri kendi ülkelerine gelmeye davet etmedi mi? İflasın eşiğinden dönmüş Yunanistan'ın gazeteleri sayfalar dolusu reklamla Türkiye'nin güvenli olmadığını, ancak Yunanistan'a gelecek turistlerin daha huzurlu tatil yapacaklarını ilan etmedi mi?. Hatta İtalya bile, Türkiye aleyhine turizm şirketleriyle bakan düzeyinde görüşmelerde bulunmadı mı?" diye konuştu.

Gezi Parkı gerginliğiyle başlayan olayların tesadüf olmadığını dile getiren Bekmez, sözlerini, "Yaşananların sermaye ve turizm lobisinin eş zanlı planlaması ve etkileşimi sonucu olduğu gün gibi ortada aslında... Son on yılda elde edilmiş ekonomik ve sosyal kazanımları kaybetmemek adına, komploları bertaraf etmeli ve ülkenin imajını tekrar düzeltmeliyiz" diye tamamladı.

Turist sayısı arttı-

Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre mayıs ayında yüzde 17,82 artış göstermişti. "Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçiler, Yabancı ve Vatandaşlar" çalışmasına göre, mayıs ayında Türkiye'ye gelen 3 milyon 809 bin 190 ziyaretçiden 232 bin 652'si günübirlikçi olarak yer almış, Ocak-mayıs döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,47 artış göstererek, 10 milyon 474 bin 569'a ulaşmıştı.

2012 yılının aynı döneminde ziyaretçi sayısı 8 milyon 841 bin 386, 2011'de ise 9 milyon 246 bin 857 olarak gerçekleşmişti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title