Ev Hanımıyken İş Hayatına Atıldılar
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde belediye tarafından verilen çeşitli kurslara katılan 5 ev hanımı girişimci oldu.
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde belediye tarafından verilen çeşitli kurslara katılan 5 ev hanımı girişimci oldu.
Sivrihisar Belediyesi geçen yıl kadınlara yönelik cam, seramik, ahşap, filografi, halı-kilim, dikiş-nakış ve KOSGEB kursları açtı. Bir yıl boyunca devam eden kurslara katılan 5 kadın, işletme sahibi olarak ticaret yapmaya başladı. Girişimci kadınlar, yöresel yemekler yapan bir restoran ile cam, seramik, ahşap ve filografi eserlerin satıldığı iş yerlerinde vatandaşlara hizmet veriyor.
Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin bünyesi altında geçen yıl cam, seramik, halı-kilim, dikiş-nakış, ahşap, filografi gibi alanlarda kurslar düzenlediklerini belirtti.
"İlçedeki kültürü güncel hayata taşımak için kadınlarla el ele verdik." diyen Yüzügüllü, "Bugün Sivrihisar'da kadınlarımızla ilçeye gelen misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlıyoruz. Kadınlarımızın atölyelerde yaptıkları ürünleri sergileyip, satması için iş yerleri açtık. Yemek kültürümüzde yer alan lezzetleri vatandaşlara tattırabilmek için bazı kadınlarımız restoran açtı. Kadınlarımız yemek kültürümüzü misafirlere tanıtıyor." ifadelerini kullandı.
Yöresel yemekleri turistlere tattırıyorlar
Aldığı çeşitli kursların ardından yöresel yemeklerin yapıldığı restoranı açan Canan Damlacı da ev hanımıyken kursların ardından 45 yaşından sonra iş hayatına atıldığını dile getirdi.
Seramik kursundaki eğitmeni Öznur Özden'in kendisini işletme açması yönünde cesaretlendirdiğini anlatan Damlacı, şöyle konuştu:
"O bizlere girişimci olmamız yönünde cesaret verdi. Ankara'nın Beypazarı ilçesine belediyemiz tarafından gerçekleştirilen gezide de kadınların yaptıklarını görünce arkadaşımla bir işletme açma kararı aldık. Daha sonra belediyemizi tarafından açılan KOSGEB kursunu gittik. Yöresel yemekler yapan işletmemizi açtık. Bamya çorbası, kelem dolması, yaprak sarması yapıyoruz. Su böreğimizi, muska baklavamız çok meşhur. Yemek kültürümüzü burada yaşatmaya çalışıyoruz."
Restoranın ortaklarından Şirin Çakar ise kurslara başladığında girişimci olmanın aklının ucunda bile geçmediğine değinerek, ev hanımyken bir anda iş yeri sahibi olduğunu söyledi.
El emeği göz nuru ürünler
İki çocuk sahibi Nesrin Genç de katıldığı filografi kursunun ardından 3 ay önce Sivrihisar Belediyesinin desteğiyle iş yerini açtığını vurguladı.
Şu anda her şeyin yolunda gittiğini kaydeden Genç, "Kurs sonunda aldığım eğitimi bunu değerlendirme imkanı buldum. Elimden geldiğinden daha iyi şeyler yapmaya çalışıyorum. Ev hanımıyken kursun ardından iş yeri açtım ve kendime güvenim geldi. Kurslarla önümüz açıldı." dedi.
Seramik ürünler satan iş yeri açan, iki çocuk sahibi Mübeccel Sivaslıoğlu ise Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü'nün ilçedeki ev hanımlarına girişimcilik konusunda destek olduğunu dile getirdi.
Bir yıl gittiği seramik kursunun ardından iş yeri sahibi olduğunun altını çizen Sivaslıoğlu, "Evde oturuyorduk şimdi meslek sahibi olduk. İş yerinde sattığım Nasreddin Hoca figürleri ziyaretçiler tarafından rağbet görüyor." diye konuştu. Cam kursuna gittikten sonra girişimci olan, iki çocuk annesi Melek Kılıç da ev hanımıyken iş kadını olduğunun altını çizerek, çalışmanın kendisine öz güven sağladığına değindi.