Eurochambres Ekonomi Forumu
TOBB Başkan Yardımcısı Çağlar: "Türkiye için bu toplantı, Avrupa ekonomisinin ana sorunlarına ortak çözüm arayışında etkin olarak yer alma ve katkı sağlama isteğini ortaya koyma açısından iyi bir fırsattır"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye için EUROCHAMBRES Ekonomi Forumu'nun, Avrupa ekonomisinin ana sorunlarına ortak çözüm arayışında etkin olarak yer alma ve katkı sağlama isteğini ortaya koyma açısından iyi bir fırsat olduğunu söyledi.
Çağlar, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Ekonomi Forumu'nun tanıtımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 2009 yılında EUROCHAMBRES Başkan Yardımcılığına, aynı seçimde Alessandro Barberis'in de EUROCHAMBRES Başkanlığına seçildiğini, Hisarcıklıoğlu ve Barberis'in 2011 yılında yeniden aynı görevlere layık görüldüğünü kaydetti.
Yaklaşık 4 yıllık görev sürelerinde, Avrupa ve Türk iş dünyasının AB ile bütünleşmesi için çok sayıda başarılı proje ve girişime imza atıldığını ifade eden Çağlar, şunları söyledi:
"EUROCHAMBRES'ın AB kurumları ve iş dünyası nezdinde temsil gücü yüksek, görüşlerine güvenilen ve sözü dinlenen bir kurum olma konumu daha da güçlendi. AB'de, genel anlamda ekonomik krizi geride bırakma yönünde olumlu yönde kıpırdanma yaşıyor. Yaklaşık 6 çeyrektir süren ekonomik küçülme, 2013 ikinci çeyreğinde son buldu. Binde 3 oranında, belki küçük görünse bile ilerisi için ümit veren bir kıpırdanma yaşandı. Ancak büyümenin devamı için atılması gereken daha bir dizi adım var."
Çağlar, bu adımların, AB üyesi ülkelerin yanı sıra AB ile yakın iktisadi ve ticari ilişki içinde olan tüm ülkeleri yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, "Türkiye gibi toplam dış ticaretinin yaklaşık yarısını AB ile gerçekleştiren, doğrudan yabancı yatırımlarının yaklaşık yüzde 80'ini AB ülkelerinden alan bir ülke için AB ekonomisinin gidişatı son derece önemli" dedi.
Özellikle EUROCHAMBRES platformunda, Türk iş dünyasının AB ekonomisiyle ilgili görüşlerini her fırsatta gündeme getirmeye çalıştıklarını aktaran Çağlar, EUROCHAMBRES için belirlenen önceliklerin başında KOBİ'ler ve girişimcilik, iç pazar, mesleki eğitim, ticaret ve yatırım, finansmana erişim, Avrupa 2020, enerji ve çevre, genişleme ve komşuluk politikalarının geldiğini anlattı.
Çağlar, başta parlamento ve komisyon olmak üzere AB kurumları için 2014 yılı içinde seçimler yapılacağını belirterek, "EUROCHAMBRES olarak, yürütülecek kampanyalarda iktisadi konuların da en önemli öncelikler arasında yer almasını istiyoruz. O nedenle de politika önerilerimizi oluşturmak üzere 16 Ekim Çarşamba günü İstanbul'da bir araya geliyoruz. Evet, AB seçimlerine katılacak siyasilere aktaracağımız önerileri, İstanbul'da tartışıp belirleyeceğiz" diye konuştu.
"EUROCHAMRES Ekonomi Forumu: Büyümeye Yatırım" adıyla gerçekleştirecekleri toplantının EUROCHAMBRES üyesi 45 ülkenin odalar birlikleri ve yerel odaları, işletmeler, AB kurumları ve düşünce kuruluşlarından yaklaşık 250 kişinin katılımını beklediklerini ifade eden Çağlar, şunları dile getirdi:
"AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un video mesajıyla katılacağı konferansa, AB Bakanı Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Henry Malosse ile Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen konuşmacı olarak katılacak. Konferans kapsamında, toplam 6 workshop gerçekleşecek."
"Türkiye Avrupa'nın yükünü paylaşmaya adaydır"
Çağlar, AB ekonomisinin bir parçası olan Türkiye, AB ekonomisindeki gelişmelerden doğrudan etkilendiğine işaret ederek, "EUROCHAMRES Ekonomi Forumu'nun İstanbul'da yapılacak olması da Türk ve AB iş dünyalarının, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki 'koalisyonunu' ortaya koymak için önemli bir fırsat ve gösterge olacaktır. Türkiye için bu toplantı, Avrupa ekonomisinin ana sorunlarına ortak çözüm arayışında etkin olarak yer alma ve katkı sağlama isteğini ortaya koymak açısından iyi bir fırsattır" şeklinde konuştu.
Bu yılın ilk 6 ayı itibariyle Türkiye'nin, Avrupa'da büyüme oranı en yüksek 3. ülke olduğunu, haziran itibariyle 742 bin kişinin daha iş edindiğini, işsizlik oranını yüzde 8,8'e düşürdüklerini ve AB ortalamasında bu oran yüzde 10,9 olduğunu hatırlatan Çağlar, "Rakamlar da gösteriyor ki Türkiye Avrupa'ya yük olmaya değil, Avrupa'nın yükünü paylaşmaya adaydır" dedi.
Bu arada, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek forumda, finansmana erişim ve girişimcilğin finansmanı, dışa açılma, oda yönetiminde yeni eğilimler, dijital çağda kadın girişimciliği değişen iş yapma oratmında ticaret ve sanayi odaları, sürdürülebilirlik ve Avrupa'nın yeniden sanayileşmesi konularında workshoplar yapılacak. - İstanbul