Haberler

Ethem Sancak: Darbeciler Sayesinde Adam Oldum

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş adamı Ethem Sancak, "Darbe yapanlardan Allah razı olmasın ama onlar sayesinde adam oldum." dedi.

İşadamı Ethem Sancak, Kayseri'de yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Sancak, "Darbe yapanlardan Allah razı olmasın ama onlar sayesinde adam oldum." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından '2023 İhracat Stratejisinde Kayseri Değerlendirmesi' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Ekonomi Müsteşarı İbrahim Şenel, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, AKİB Demir Çelik Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Ticaret Odası Başkanvekili Ferhat Akmermer ve çok sayıda sanayici katıldı.

"KAYSERİ'YE GİRİŞİMCİLİK KONUSUNDA ŞAPKA ÇIKARTTIM"

Toplantıda konuşan Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, "Çok heyecanlı bir görev için buradayım. Sevgili başkanım tarafından tehlikeli bir göreve atılmış durumdayım. Hacca gideceğim, onun coşkusu ve sevgisini yaşadığım bir zamanda başkan beni yakaladı. Ben burada tereciye tere satacağım. Kayseri'ye her davet edildiğimde severek geldim. İlk gelişim 1974 yılıydı. Kayserili sanayicilerimiz ile tanışma fırsatım oldu. Biliyorsunuz Siirtliyim. Kayseri'ye girişimcilik konusunda Siirtli olarak şapka çıkarttım. Tarihimizle övüneceğiz ama yetinmeyeceğiz. Bu bakış açısıyla geleceğimizi inşa edeceğiz. Dolayısıyla ben Kayseri'ye her geldiğimde bir şeyler öğrenmeye geliyorum. TİM Akademi Başkanı beni niye karşınıza dikti? Bugün benim geçmiş kısa hayatımda başarı örneği gördü ki beni karşınıza dikti" diye konuştu.

"ALLAH YAPANLARDAN RAZI OLMASIN AMA DARBECİLER SAYESİNDE ADAM OLDUM"

Sancak ayrıca, "Benim girişimcilik hayatım 1980'de başladı. Siirtliyim. 1954 doğumluyum. Sağda solda Kayseri'ye, Bursa'ya, Kars'a, Tunceli'ye gittim. Gitmediğim yer kalmadı. Darbecilerin bana faydası oldu. Allah yapanlardan razı olmasın. Ülkeye büyük zararları oldu. Yüzlerce insanımızı astılar. Türkiye'nin en saygın gençleri kara toprağa girdi. Hala onların ceremesini çekiyoruz. Böyle bir diktatörlük bana yaradı. Sayesinde adam oldum ama ülkeyi mahvetti. İşe girmek zorunda kaldım. İşe girince de elim ekmek tutmaya başladı. Girişimciliğe dönünce düzgün şeyler tespit ettik. Kısa zamanda 2 dünya markası ortaya çıkarttık. Dünya markalarından birini 2 yıl önce sattığımda 20 bine yakın çalışanı ile 5,5 milyar dolar ciro yapıyordu. Bunu yaparken bir gerçekten hareket ettim. İlaç pazarına girdiğimde çok dağınık bir yerel pazar vardı. Hizmeti müşterinin ayağına götürmezlerdi. Türkiye'nin gelecekti stratejisine katkı sağlayacak bir şey yapmazlardı. Biz 'hizmette sınır tanımayacağız, pazarın her yerinde olacağız' dedik. Eczacıların ayağına gidiyorduk. Bu hedefleri koyarak bir strateji izledik. Bizi 6 yılda en büyük ilaç firması olmaya götürdü. Buradaki ana yaklaşımımız ölçeği büyütmek. Bu milli ekonomiye 1 milyar dolar katma değer sağlamıştı" dedi.

"BEN FELSEFEME UYGUN OLMAYAN İŞTE DURMAM"

"Bu süreci yürütürken tedavi hizmetlerine girelim diye düşündük" açıklamasını yapan Sancak, "Biz çok şükür 2000'li yıllara geldiğimizde tıp sektöründe hekimlik açısından dünyanın en iyileri arasına girmiştik. Bu gerçeklerden hareketle tedavi hizmetleri malzemesi üretmeye karar verdik. 'Bunu öğrenelim' diye ortak aradık. Kayserili bir ortakla konuştuk ama anlaşamadık. Sonra Karadenizli bir ortak bulduk. Bulmaz olaydık. Ben felsefeme uygun olmayan işte durmam. Bu zulümdür. Benim felsefeme uygun olmaktan çıkınca ortaklarıma sattık" ifadelerini kullandı.

"BİZ HALA ÇİFTÇİMİZİ DAM ALTI İNEKÇİLİĞE TEŞVİK EDİYORUZ"

Bir başka markanın doğuşuna vesile olduğunu belirten Sancak, "Bu tarım sektörüydü. Bir türlü Kayserililer ile ortak olmayı beceremedim. Tarım işi çok hayati bir iş. Türkiye'nin modernleşmesi, 500 milyar dolar hedefi yakalaması için tarımı köylülerin elinden alması lazım. Yani köylüler kenti yapalım. Bunu biraz bilinçli yapmamız lazım. Biz hala çiftçimizi dam altı inekçiliği teşvik ediyoruz. Tabi bunlar benim iddialarım. 60 milyar dolar gıda üretiyoruz. Türkiye'de çok rahat 160 milyar dolar gıda üretebiliriz" diye konuştu.

"AMERİKA'DA TÜRKİYE'DEKİ KADAR PATRON YOK"

"Bu başarı örneklerim olmasaydı başkanım beni buraya çıkarmazdı" diyen Sancak, "Amerika'da Türkiye'deki kadar patron yok. Amerika'da her kişi başına 1,5 araba düşüyor. Türkiye'de bir kişiye 3 araba düşüyor. Amerika'da bu araçları tamir eden sayı 20, İstanbul'un Çağlayan'ında 50 bin araba tamircisi var. Aslında batıktır ama patron gibi yaşıyor. Eczacılığa bakacak olursak, 25 bin eczane var ve 25 bin eczacı patronu var. Amerika'da 151 bin eczane var, eczane patronu sayısı 20. Orada zincirler var. Burada 40 bin liranın üzerine para kazanan eczacı sayısı 500. En az 25 bin eczacının 10 bini batıktır. Amerika'da bir eczacının ayda 20 bin dolar geliri var. Amerika bu ölçeği genişletti" dedi.

"BÜYÜMEK İÇİN ORTAK OLMALIYIZ ORTAĞI OLMAYAN TEK GÜÇ ALLAH'TIR"

İhracat hedeflerini yakalamak için ölçeği büyütmek gerektiğini vurgulayan Sancak," Bunu büyütmek için ortak olmamız lazım. Böylece ortaklık sermayeyi büyütecek. 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek için önümüzdeki 20 yılda iddia sahibi olmamız için girişimcilerin kayıt altına girmesi lazım. Türkiye'nin markalarla dünya pazarına girmesi lazım. Dolayısıyla bu ortaklaşmayı devletinde desteklemesi lazım. Aynı işi yapanların mutlaka ortak olması lazım. Ortağı olmayan tek güç Allah'tır. Bence aklımızı başımıza toplayıp kendimize ortak arayalım" şeklinde konuştu.

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: BİZ KAYSERİ'DEN ÇOK BÜYÜK ATILIMLAR BEKLİYORUZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı konuşmada, "TİM Akademi olarak biz geçen yıl 26 sektörümüzü tek tek masaya yatırdık ve toplantı düzenledik. Bu yıl TİM Akademiyi Anadolu'da yapma kararı aldık. İlk toplantıyı Gaziantep'te yaptık. İkincisini Kocaeli'de, üçüncüsünü Konya'da ve bugünde Kayseri'deyiz. Aslında Kayseri deyince Kayseri'den çok akla Kayserili geliyor. Kayseri deyince akla ticareti çok iyi bilen çok önemli girişimciler geliyor. Bunu da ispat eden bir geçmiş var. Rol model olacak güzel bir geçmişi var. Kayserinin ihracatı 1,8 milyar dolar. Bu bizim beklentimizin altında ama Türkiye ortalamasının üzerinde. Biz Kayseri'den çok büyük atılımlar bekliyoruz. İhracatta en çok çeşitliliğe sahip ikinci ilimiz. Patent başvurusu 55, alınan patent sayı 17" şeklinde konuştu.

EKONOMİ MÜSTEŞARI ŞENEL: 500 MİLYAR DOLAR HEDEF MUTLAKA BAŞARILACAK BİR HEDEFTİR

Ekonomi Müsteşarı İbrahim Şenel de, "Türkiye ihracatçılar Meclisi ile bundan birkaç yıl önce tüm sektörlerin katılımı ile çalışmalar oluşturduk. Bu toplantıyı çok önemli olarak görüyorum. İhracat ülkemiz açısından anahtar bir sözcük. Kimileri için 500 milyar dolar hedefi zor. Bazıları için imkansız görülebilir. Geçtiğimiz döneme baktığımızda bunun zor olmadığı görülebilir. 500 milyar dolar hedef mutlaka başarılacak bir hedeftir. Tabi bu bizim çalışma ve gayretimiz olmadan başarılamaz. Bu strateji sadece temenniler stratejisi değildir. Bu bir çalışma bütünüdür. Burada yapılacak her şey belirlenmiş, yol haritası çizilmiştir. Buna tüm toplum olarak inanmalıyız. İnşallah önümüzdeki dönemde toplum olarak daha fazla çalışarak bu hedefleri yakalayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Şenel ayrıca, "Türkiye'nin menfaatlerini korumak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Pek çok ülkeyle ticaret anlaşmaları yapmak için çalışmalar yürütüyoruz. Biz bu süreçleri yaparken öte yandan toplum olarak ihracat hedefine hep birlikte inanmalıyız. Türkiye'nin çevresinde yaşanan olumsuz olaylar ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi. Ancak her şeye rağmen ihracatımız artmaya devam ediyor. Bunun önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Kayseri olarak ne kadar söz söylense azdır. Kayseri'de ihracatçı sayısında büyük bir artış var. Ben inanıyorum ki Kayseri 2023 vizyonu ile fark oluşturacak" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close