Esnaf, Kredi Kartında Taksit Sayısının Artmasını İstiyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), vatandaşların ödeme şartlarını rahatlatmak için tüketici kredileri ile kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasıyla ilgili çalışma yapması, esnaf ve sanatkarlar tarafından olumlu karşılandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), vatandaşların ödeme şartlarını rahatlatmak için tüketici kredileri ile kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasıyla ilgili çalışma yapması, esnaf ve sanatkarlar tarafından olumlu karşılandı.
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, AA muhabirine, kredi kartlarının piyasada vatandaşın ve esnafın hayatına girmiş önemli bir araç olduğunu söyledi. Kredi kartlarıyla yapılan alışverişin arttığını belirten Tak, "Taksit sayısının maksimum 9 olması zaman zaman sıkıntılara yol açabiliyordu. Ödeme ve alışverişler tıkanma noktasına gelmiş durumdaydı." dedi.
Vatandaşların alışverişlerde ilk tercihinin nakit ödeme yerine kredi kartı olduğunu vurgulayan Tak, şöyle konuştu:
"Kredi kartlarının taksit sayılarıyla ilgili olarak yeni bir uygulama ve düzen getirirken eski sorunlar ve sıkıntılar dikkate alınmalıdır. Bu yenilik alışverişlere çok olumlu yansır. Çekilen sıkıntılar insanlara tecrübe oldu. Bunları tekrar yaşamamak için insanlar daha dikkatli olacaktır. Bu düzenlenme hem alana hem satana fayda sağlar. Bunlar esnafa ve vatandaşa olumlu döner. Taksitlerin fazlalaşması alışverişlerin artmasını sağlar. Taksitlerin artması esnafa olumsuz yansımaz tam tersine olumlu yansır. Vatandaşlara da bunun faydası var. Vatandaşlar 9 taksit yerine daha fazla taksit imkanı bulacaklar. Hatta 12 yerine bu rakamın daha da yükselmesi lazım. Alan ve satan istifade edecek. İki tarafın da işine gelir."
"Bu durum yatırımların da önünü açar"
Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen de yapılacak düzenlemenin ekonomiyi canlandıracağını söyledi. Birsen, "Bu durum yatırımların da önünü açar. Bazı ürün gruplarında kredi kartı taksit sayısının 9 ile sınırlandırılması bazılarında ise hiç taksitlendirme yapılamaması piyasalarda sıkıntılara neden olmuştu. Tüketici de taksit avantajının sınırlandırılması karşısında alışverişlerinde kısıtlamaya gitmişti. Bu düzenleme hayata geçtiğinde mutlaka piyasalarda karşılığını göreceğiz ve ekonomik canlanmayı yaşayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem de Türkiye'nin demokrasi için mücadele verdiği bu dönemde piyasaların hassaslaştığını kaydetti.
Vatandaşların alışverişte ödemeyi en çok kredi kartı ile yaptığını işaret eden Erdem, şunları kaydetti:
"Bugün darbe girişimi nedeniyle dalgalanan ekonominin yeniden canlandırılması amacıyla hükümetin önemli çalışmaları söz konusu. Kredi kartlarındaki taksit sayısının artırılması piyasayı olumlu etkileyecektir. Bu da ister itemez esnafa can suyu olacaktır. Bunların yanında gecikmeye düşen borçları nedeniyle mağdur olan vatandaşa yapılacak yeni bir yapılandırmanın vatandaşa fayda sağlayacağı kanısındayım. Bu konu bir süredir ülke gündeminde, sektörün kredi kartı taksit sayısının artırılması ve tüketici kredilerindeki vade süresinin uzaması beklentisi bir hayli fazla. Yeni kredi kartında yapılmak istenen düzenleme hem esnafa hem vatandaşa fayda sağlayacaktır."
"Bu düzenlemede öncelikle esnaf gözetilmeli"
Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit ise düzenleme yapılırken esnaf birliklerinin de görüşünün alınmasının önemli olduğunu ifade etti.
Taksit sayıları artılırken esnafa ek bir komisyon ya da ek faiz getirilmemesi gerektiğini aktaran Yiğit, "Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde bankalar zaten kazanıyor. Bu düzenlemede öncelikle esnaf gözetilmelidir. Taksit sayılarının artırılmasının hem esnafa hem de vatandaşlarımıza büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Vatandaş alışverişini küçük taksitlerle yorulmadan ödeme kolaylığı yaşayacak. Esnafın da satışı artacak. Alışverişler artınca devletimiz dahil herkes kazanacak" ifadelerini kullandı.