Eskişehir'in Vergi Rekortmenleri Belli Oldu
Eskişehir'de 24.Vergi Haftası münasebetiyle, '2023 Vizyonunda Eskişehir' başlıklı panel ve 'Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni' düzenlendi.
Eskişehir'de 24. Vergi Haftası münasebetiyle, '2023 Vizyonunda Eskişehir' başlıklı panel ve 'Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni' düzenlendi.
Anemon Otel'de düzenlenen '2023 Vizyonunda Eskişehir' başlıklı panel ve 'Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'ne; Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Vali Yardımcıları Ömer Faruk Günay,
Günhan Yazar, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ile çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasının ardından, "Hava ve Demir Yolu Ulaşım Yatırımları ile Savunma Sanayi Yatırımları" konulu "2023 Vizyonunda Eskişehir" başlıklı panele geçildi. Moderatörlüğünü Mustafa Cavcar'ın yaptığı panele; TCDD Yolcu Dairesi Başkanı Abdülkadir Gül, TEI Genel Müdürü Akın Duman, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş ve Eskişehir Raylı Sistemler Başkanı Kenan Işık konuşmacı olarak katıldı.
"BUGÜN ALINAN VERGİLERİN YÜZDE 14'Ü FAİZE, GERİ KALANI İSE YATIRIMLARA GİTMEKTEDİR"
Programda konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, alınan vergilerin yüzde 14'ünün faize, geri kalanın ise yatırımlara gittiğini anlatarak, "Vergi Haftası kutlamaları tüm ülke genelinde yapılıyor. Bu toplantılar vergi ahlakının gelişmesi açısından önemli programlar. Eskişehir içerisinde de 'beklentiler ve hedefler' konulu panel yapmak çok önemli. Bir ülkede gelişmenin olması için en önemli şey siyasi istikrardır çünkü siyasi istikrar beraberinde ekonomik istikrarı da getiriyor. Siyasi iktidar değişince devletin tüm kadroları değişiyor. Bu durum da işadamlarının önünü görmesindeki en önemli engellerden bir tanesidir. Bende maliyecilik babadan geliyor. Kamuda hiç çalışmadım ama iş alemiyle yakından ilişkili olan birisiyim. Eğer biz toplumda gönüllüğe dayalı vergi almak istiyorsak vergilerin nereye gittiğini göstermemiz lazım. Bugün aldığımız vergilerin yüzde 14'ü faize, geri kalanı yatırımlara gitmektedir. Yıllarca çok borç ödedik. Bu borçları da ödemek için sürekli borçlandık. Ülkemizin 2023 vizyonuna ulaşmamız sanayimiz, işadamları ile olacaktır. Hep birlikte çalışmamız gerekir. Biz hep destek olacağız. Vergi mükellefimizi ortak olarak görüyoruz" dedi.
"YHT İLE 2013 YILI SONUNA KADAR 10 MİLYON YOLCU TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ"
Panelde ilk konuşan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Yolcu Dairesi Başkanı Abdülkadir Gül, 2009 yılında hizmete giren yüksek hızlı trene (YHT) ilginin her geçen yıl giderek arttığını belirterek, "2013 yılı sonuna kadar yaklaşık 10 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Demiryolları ne yazık ki 2000'li yıllara kadar istenilen performansı gösterememiştir. Nedeniyse Türkiye'nin gelişmelere ayak uyduramamış olmasıdır' dedi. Gül, "Demir yollarının geri kalmasının en önemli nedeni kendisini yenileyememesidir. Demiryollarının yıllık ödeneği 3 yıl içerisinde 50 milyon dolar artmıştır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde demir yollarına yaklaşık 40 milyar dolar yatırım yapmayı planlamaktayız. 2023 yılı hedeflerimiz arasında yolcu taşımacılığındaki yüzde 2 payımızı yüzde 10'a çıkarmak var. 2023 yılında 14 bin 503 kilometre demir yolu yaparak 25 bin 511 kilometre demir yolu ağına ulaşmak istiyoruz" diye konuştu.
"TEI OLARAK, 'VERGİLENDİRİLMİŞ KAZANÇ KUTSALDIR' ŞİARIYLA HAREKET EDİYORUZ"
'Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır' şiarıyla hareket ettiklerini belirten TEI Genel Müdürü Akın Duman ise TEI'nin çalışmalarını anlatarak, "Geçen yıl yaptığımız yatırım miktarı 25 milyon dolar civarında. Biz TEI olarak 'vergilendirilmiş kazanç kutsaldır' şiarıyla hareket ediyoruz. TEI'nin faaliyet alanlarına baktığımızda gerek ticari gerek askeri uçak motorlarına parça üretimi yapıyoruz. Bugün gelinen noktada 38 farklı motor programıma ek olarak 700'den farklı parçanın üretimini yapabiliyoruz. Bugün gerek ülke içinde gerek yurt dışına uçakla seyahatlerimizde hangi uçağa binersek binelim 10'dan fazla TEI parçasının, o uçağı uçuran önemli parçalarda olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Dünyada sadece ana üreticilerde olan bir teknoloji getirdik TEI'ye. Bununla ilgili pazarlıkları devam eden çok büyük bir projemiz var. Şimdilik buradan açıklamak sakıncalı olabilir ama 2-3
ay içerisinde kamuoyuna bilgi vereceğiz. Proje, gayet olumlu gidiyor. 50-60 milyon dolarlık bir yatırım gerektiren bir proje bu. Üretimde büyümeye devam edeceğiz ama kaynaklarımızı Ar-Ge'ye ayırmak istiyoruz. Üretimimizi mümkün olduğu kadar stratejik partnerlerimize, yan sanayimize kaydırmak için çaba sarf ediyoruz. Geçen yıl itibariyle 200 milyon dolarlık ihracatla ilgili yaptığımız üretimin yüzde 30'luk kısmını tamamen yan sanayimize aktardık. Üretim dışında diğer bir faaliyet alanımız uçak motorlarının montajı, testi, bakım ve onarım hizmetleridir" şeklinde konuştu.
"TEI AVRUPA'NIN EN İYİ MOTOR BAKIM FİRMASI SEÇİLMİŞTİR"
Duman, TEI'nin sadece Türkiye'de değil, uluslararası düzeyde de önemli başarılara imza attığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Uluslararası anlamda bazı faaliyetlerimiz oldu. NATO uçaklarının motorlarının depo seviyesi bakımı yaklaşık 15 yıldır TEI'de yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl önemli Avrupa şirketlerinin arasından seçilerek TEI Avrupa'nın en iyi motor bakım firması seçilmiştir ve bu anlamda da bir sertifika verilmiştir. Ülkemizde TSK ve özelinde, Hava Kuvvetlerimizle Eskişehir'de, ikmal bakım merkezimizle iş birliği içerisinde motor bakımları konusunda önemli çalışmalarımız var. Bunun bir ayağı TSK ama en önemli ayağı da Savunma Sanayi Müsteşarlığı. Geçtiğimiz yıl yine hem Kara hem de Hava Kuvvetlerimizin envanterinde olan genel maksat helikopterlerinin motorlarının depo seviyesi bakımlarını üstlendik. 130 tane motorun bundan sonraki süreçte bakımları tamamen TEI'de yapılacak. Bu anlamdaki faaliyetlerimizi mümkün olduğu kadar uluslar arası alana açmaya çalışıyoruz. Yine geçen yıl Bahreyn Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçaklarının F110 motorlarının depo seviyesi bakımlarını TEI'de yapmaya başladı. Bu yıl Umman ülkesine 10 adet motorun montaj ve testini gerçekleştireceğiz. Üçüncü bir faaliyet alanımız, en önemlisi tasarım faaliyetleridir."
GELİR VERGİSİNDE KANATLI AİLESİ, KURUMLAR VERGİSİNDE İSE ETİ BİRİNCİ OLDU
Panelin ardından 2011 yılı Gelir ve Kurumlar Vergisi ödül törenine geçildi. 2011 yılı gelir vergisinde 5 milyon 562 bin 500 TL ile Firuz Kanatlı birinci, 3 milyon 467 bin 195 TL ile Ahmet Firuzhan Kanatlı ikinci, 3 milyon 219 bin 174 TL ile Gülay Kanatlı üçüncü, 2 milyon 575 bin 432 TL ile Aydan Kanatlı dördüncü, 2 milyon 537 bin 069 TL ile Gülden Kanatlı Derbil beşinci sırada yer aldı.
Kurumlar vergisinde ise 81 milyon 917 bin 012 TL ile Eti Gıda AŞ birinci, 57 milyon 507 bin 544 TL ile
Sarar Giyim Tekstil AŞ ikinci, 38 milyon 512 bin 509 TL ile TUSAŞ Motor AŞ üçüncü, 18 milyon 439 bin 873 TL ile Eti Pazarlama ve San. AŞ dördüncü, 11 milyon 695 bin 566 TL ile Eskişehir Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım Tic. AŞ (ESGAZ) beşinci oldu.
Vergi rekortmenlerine ödülleri protokol erkanı tarafından verilirken, 24'ncü Vergi Haftası nedeniyle düzenlenen afiş yarışmasında dereceye giren öğrencilere günün anısına çeşitli hediyeler verildi. - ESKİŞEHİR