Haberler

Eski Bakanlar Turizmi Tartıştı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör: Turizm" konulu konferansına katılan turizmin eski dört bakanı, Türkiye Turizmi ve Krizler Paneli'nde turizmin geleceğini tartıştı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör: Turizm" konulu konferansına katılan turizmin eski dört bakanı, Türkiye Turizmi ve Krizler Paneli'nde turizmin geleceğini tartıştı.

Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı "Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör:Turizm" konulu toplantıda turizm eski bakanları Alev Coşkun, Abdulkadir Ateş, Bahattin Yücel ve Ahmet Tan bir araya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın moderatörlüğündeki "Türkiye Turizmi ve Krizler" adlı panelde Turizm Eski Bakanı Alev Coşkun, Antalya'nın Türk turizminde temel alan haline geldiğini kaydetti.

SAVAŞ TURİZME BÜYÜK ZARAR VERİR

Türk ekonomisinde turizmin son derece önemli hale geldiğini ifade eden Coşkun, turizmin çok hassas, duygusal bir sektör olduğunu hatırlattı. En ufak hareketlerin turizmde dalgalanmalara neden olduğunu ifade eden Coşkun, "Başbakan 'one minute' diyerek 2009'da 320 bin olan İsrailli turist sayısını 2012'de 20 bine düşürdü. Şimdi de her işi bıraktı 'ustamız' savaş yapalım diyor. Savaştan en büyük zararı Antalya görür. Barışın zedelendiği noktaya turist gelmez. Çok titiz davranmak gerekir. Savaş kışkırtıcılığı insanlık onuruna yakışmıyor" dedi.

AYRIMCILIK YAPILMAMALI

Bakan Abdulkadir Ateş ise Türkiye'de turizm yapmanın dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu söyledi. Bu dalda başarılı olmanın deveye hendek atlatmaktan daha zor olduğunu kaydeden Ateş, "Ama bizim ülkemizde turizmciler bunu başardı. Kardeşliği geliştiren Antalya'yı kutluyorum" diye konuştu. Turizmin özgürlükler ve demokrasi ile direk bağlantılı olduğunu vurgulayan Ateş, bu iki değerin iyi uygulanması gerektiğini dile getirdi.

11 yıldır bu iki değerin iyi geliştirilmediğini savunan Ateş, şöyle konuştu: "Dış ilişkileri iyi yönetemeyen ülkelerde turizmi geliştirmek zordur. İnsanlar ülkemizde her an bir şey olacak kaygısı taşıyor. Turizmde yeni alanlara açılmak durumundayız. Hiçbir ülkeye ayrımcılık yapmamalıyız. Bizim dönemimizde hiçbir ülke ayırt edilmeksizin turizm temsilcilikleri kurduk."

TURİZMİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ LAZIM

Abdulkadir Ateş, Antalya'nın yatak kapasitesi bakımından doyma noktasına geldiğini belirterek, bu alandaki arz talep dengesinin çok önemli olduğunu söyledi. Yaşı 35'i aşkın oteller olduğunu dile getiren Ateş, devlet desteğiyle bu otellerin yenilenmesi gerektiğini açıkladı. Otellerin 5 yıldızlı, ancak dışarının 3 yıldız olduğunu ifade eden Ateş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yerel yönetimlere büyük iş düşüyor. Ancak bu yerel yönetimlerin de merkezi hükümet tarafından desteklenmesi lazım. Yeni pazar alanları bulmak zorundayız. Sadece inançlarla turizmi bağlamamalıyız. Turizmi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Sadece Antalya'ya değil, diğer bölgelere de turizm gözüyle bakmalıyız. Bunlar finansla alakalı durumlar. Türkiye'de iç barışı sağlamadan turizmi sağlam temellere oturtamayız."

TURİZMDE SİYASET YAPILMAMALI

Turizm için çok önemli olan bu toplantıyı AK Partili yetkililerinin katılmamasını eleştiren Ateş, "Turizm siyaset yapılacak bir alan değildir. Turizm ülkemiz için giderek büyük önem kazanıyor. Böyle bir toplantıyı boykot etmek ne demek oluyor? Böyle bir anlayış turizm için, Türkiye için iyi değil" dedi.

KRİZLER SÜREKLİ VAR OLDU

Bahattin Yücel de 40 yıldır Türkiye'de kriz halinin sürekli var olduğunu gözlediğini söyledi. Krizin neden çıktığının saptanmasının çok önemli olduğunu ifade eden Yücel, Türkiye içinde ciddi bir barış sorunu olduğunu kaydetti. Dünyada örnek alınması gereken saptamalar olduğunu dile getiren Yücel, "Taksim'deki olaylardan önemli sonuçlar çıkartılabilirdi. Kriz yönetimi devreye girebilirdi. Taksim olaylarının nedenlerinin paylaşılması gerekirdi. Hükümet Gezi'deki olayları iktidarı yok etme olayı görerek durumu yönetti. Gezi iyi bir iletişim aracı olarak kullanılabilirdi" diye konuştu.

TURİZMCİLER ALKOL YASAĞI TARTIŞMADI

Türkiye'de alkole gelen yasağın ciddi bir kısıtlama olduğunu ifade eden Yücel, kısıtlamanın kişisel haklara önemli bir müdahale olduğunu belirtti. Yücel, turizmcilerin bu yasağı tartışmadığını dile getirdi. Yücel, şöyle konuştu: "Antalya'nın en büyük sorunu hedef pazardan doğrudan uçuş olmamasıdır. Türk Hava Yolları (THY) en çok turistin geldiği Rusya, Almanya ile bazı Avrupa ülkelerinden kente direk seferler düzenlemiyor. Ama THY Şarmen Şeyh'e her gün uçuş gerçekleştiriyor. Çünkü Mısır'daki yatırımlara bir sorumluluğumu var. THY'nin bu politikası sürekli eleştirilir."

YÜZÜMÜZÜ AVRUPA'YA DÖNMELİYİZ

Turizm Eski Bakanı Ahmet Tan krizin en yoğun yaşandığı, Abdullah Öcalan'ın yakalandığı dönemde bakanlık yaptığını söyledi. Kriz dönemlerinde reklamdan ziyade halkla ilişkiler çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Tan, şöyle konuştu: "Öfke turizmi yaratan bir iktidara sahip olmak en tehlikeli krizdir. Bugünkü iktidar ne yazık ki barış turizminde, özgürlük turizminde Türkiye'nin ahengini bozacak bir ses tonunu kullanıyor. Böyle konuşmasının alıcısı Ortadoğu olabiliyor. Ama Avrupa ilişkilerimizi uzun vadede söküyor. Ortadoğu hep kanın, kavganın içinde kalmıştır O yüzden yüzümüzü batıya çevirmemiz lazım."

Kaynak: Bültenler / Ekonomi
title
Close