Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Epiaş, 2016'da 18 Milyon Lira Kar Hedefliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin enerji borsası, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, "2016 yılında 84 milyon lira gelir elde edileceği, 66 milyon lira gider oluşacağı ve 9 milyon lira tutarında yatırım yapılacağı öngörülmektedir.

Türkiye'nin enerji borsası, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, "2016 yılında 84 milyon lira gelir elde edileceği, 66 milyon lira gider oluşacağı ve 9 milyon lira tutarında yatırım yapılacağı öngörülmektedir. Yıl sonu itibariyle vergi öncesi 18 milyon lira kar oluşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Savaş, Wyhndam Grand Otel'de düzenlenen "EPİAŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 18 Mart 2015'te ilk yönetim kurulu toplantısıyla fiilen şirketin kuruluş çalışmalarının başladığını anımsattı.

EPİAŞ'ın hayata geçirilme amaçlarından bahseden Savaş, "Tükiye'nin bölgesel enerji ticaret merkezi olmasına katkı sağlamak" istediklerini söyledi.

Savaş, faaliyet dönemleri içerisinde ana hedeflerini organizasyon, piyasanın işletilmesi, çalıştaylar, yeni GÖP (Gün Öncesi Piyasası) yazılımı, bilişim teknolojileri, iç kontrol ve risk yönetimi ile finansallara ilişkin hedefler olarak sınıflandırdıklarını kaydederek, bu kapsamda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

EPİAŞ olarak enerji ticaretinin yapıldığı tüm piyasaları yakından takip ettiklerini dile getiren Savaş, bu anlamda spot, dengeleme güç piyasası, türev piyasası ve OTC arasındaki ilişkiler ve fiyat hareketlerinin farkında olduklarını söyledi.

Savaş, uluslararası kuruluşlara üye olma ve piyasa birleşmelerini amaçladıklarını kaydederek, bu kapsamda EUROPEX ile yapılan üyelik görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını, piyasa birleşmeleri için de Bulgaristan ve Gürcistan Enerji Borsaları ile görüşmelerin devam ettiğini aktardı.

Genel Müdür Savaş, piyasanın etkin çalışması için hassasiyetle üzerinde durdukları ve bilgi asimetrisinin giderilmesi yönünde EPİA'dan beklenen şeffaflık çalışmalarında ciddi yol alındığını bildirdi.

Geçen yıl yatırımların yüzde 75'i bilişime yapıldı"

Daha önce Gün İçi Piyasası'nda yerli yazılıma geçildiğini hatırlatan Savaş, Gün Öncesi Piyasası'nda ise halen bir Fransız şirkete ait yazılım kullanıldığını, 18 Mart'ta test süreci başlayan yazılımla birlikte kodları EPİAŞ tarafından geliştirilmiş yüzde yüz yerli ve milli bir projeye imza atıldığını anlattı.

Savaş, EPİAŞ olarak bünyesinde yazılım geliştirme faaliyetleri dahil olmak üzere ihtiyaç duyulan tüm unsurları barındıran bir teknoloji şirketi olmayı hedeflediklerini belirterek, "Personelimizin yüzde 30'unu bilişim ve yazılım ekibi oluşturmaktadır. Benzer şekilde, 2015 yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 75'i bilişim alanına yapılmıştır. 2016 yılında ise bu oran yüzde 95'e ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Özellikle piyasa birleşmeleri ya da yeni piyasaların açılmasında, yerli yazılım alt yapısına ve geliştirme kabiliyetine sahip olunmasının EPİAŞ'a stratejik açıdan önemli bir avantaj sağlayacağını dile getiren Savaş, bilişim alt yapısının şirket faaliyetlerini en iyi düzeyde desteklemesini sağlayacak teknolojik alternatifler kullanılmaya çalışıldığını bildirdi.

"2015 yılı zararı 2016'da telafi edilecek"

Savaş, 2015 yılı ana gelir kalemlerinin "piyasa işletim ücreti, faiz ve diğer gelirler" olduğunu belirterek, ana giderlerinin ise personel giderleri, dışardan sağlanan fayda ve hizmetler, kira giderleri, vergi, harçlar ve amortismanlardan oluştuğunu aktardı.

Genel Müdür Savaş, 2015'e ilişkin gelir tablosuna dair şunları söyledi:

"2015 yılında gelirlerin sınırlı dönemde olması ve kuruluş ile operasyonel giderlerin yapılması nedeniyle 5,6 milyon lira zarar oluşmuştur. Bu nedenle ödenmiş sermayede düşüş olmuştur. Oluşan zarar 2016 yılında piyasa işletim tarifesi ile telafi edilecektir. 1,4 milyar lira olan bilanço aktif toplamının önemli bir kısmı piyasa faaliyetlerinden kaynaklı dönen varlıklardır."

"2016'da 18 milyon lira kar hedefleniyor"

Savaş, "2016 yılı içinde 84 milyon lira gelir elde edileceği, 66 milyon lira gider oluşacağı ve 9 milyon lira tutarında yatırım yapılacağı öngörülmektedir. Yıl sonu itibariyle vergi öncesi 18 milyon lira kar oluşacağı tahmin edilmektedir." dedi.

Önemli gördükleri 3 temel hedefleri olduğunu ifade eden Savaş, bunların; "Tüketici Yönetim sisteminin oluşturulması", "Doğalgaz Piyasası'nın oluşturulması" ve "EPİAŞ'ta yapılan işlemlerin teminatlandırması" olduğunu söyledi. Savaş, bu hedeflerin öneminden bahsetti.

2016 yılı hedefleri

Savaş, 2016 hedeflerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bu yılki hedeflerimiz arasında; GÖP yazılımının 30 Haziran tarihine kadar testlerinin tamamlanması, şeffaflık platformunun test çalışmalarının tamamlanması ve yürürlüğe alınması, bilişim alt yapısının daha güçlendirilmesi ve veri merkezlerine taşınması, OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) sisteminin entegrasyon düzeyinin artırılması, uzlaştırma süreçlerinin iyileştirilmesi ve periyotlarının kısaltılması yer almaktadır."

Kaynak: AA / Ekonomi
title