Epdk Doğalgaz Dairesi Başkanı Karahan Açıklaması
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğal Gaz Piyasası Dairesi Başkanı İsmail Karahan, kurum olarak öncelikli hedeflerinin, dengeleme mekanizmasının kurulması, gün öncesi piyasasının oluşturulması ve piyasanın derinleştirilmesi olduğunu söyledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğal Gaz Piyasası Dairesi Başkanı İsmail Karahan, kurum olarak öncelikli hedeflerinin, dengeleme mekanizmasının kurulması, gün öncesi piyasasının oluşturulması ve piyasanın derinleştirilmesi olduğunu söyledi.
Karahan, "12. Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum İstanbul"un 'Enerjik Sohbetler' bölümünde soruları yanıtladı.
Bakanlık tarafından hazırlanan doğalgaz piyasasında değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı ile ilgili en önemli unsurun, doğalgaz ithalatına serbestlik getirilmesi olduğunu dile getiren Karahan, doğalgaz piyasasında işletmecilik ve depolamanın ikiye ayrılacağını söyledi.
Karahan, tasarı ile arz güvenliğine ilişkin hususların ve son kaynak tedarikinin düzenlendiğini aynı zamanda da vergi ve arazi ile ilgili avantajlar getirildiğini dile getirdi.
Doğalgazın konforu artırdığına dikkati çeken Karahan, "Doğalgaz dağıtımını yaygınlaştırdıktan sonra arz güvenliğinin sağlanması çok önemli. Birkaç günlüğüne değil bir saatliğine bile doğalgaz arzını sağlayamamak ciddi problemler doğurur" ifadelerini kullandı.
Doğalgaz piyasasında tüketicilerin fatura ödeme noktalarının artırılması ile ilgili talepleri bulunduğunu, bunları mevzuat el verdiğince uygulamaya çalıştıklarını anlatan Karahan, ayrıca can ve mal güvenliğindeki teknik unsurları ve müşteri memnuniyetini artırmaya çalıştıklarını kaydetti.
İlçelerde yaşayan insanların da doğalgaz konforuna ulaşmak istediklerini belirten Karahan, arz güvenliği sağlanmadan dağıtımın yaygınlaştırılmasının ciddi sıkıntılar doğurabileceğini söyledi. Karahan, "Ancak Avrupa'daki örnekler gösteriyor ki gerek sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gerekse sıkılaştırılmış doğalgaz (CNG) ile bu tür bir yaygınlaşma mümkün olabilir. Finansal yönden karşılanabilirliğiyle ilgili çalışma yapacağız" diye konuştu.
Doğalgazda depolamanın önemine dikkati çeken Karahan, şöyle konuştu:
"Doğalgaz üreticisi bile olsanız depolama çok önemli bir unsur ancak bizim gibi üretici olmayan tüketici olan ülkelerde depolama olmazsa olmaz bir durumdur. Nihayetinde şu anda Silivri'de 2,6 milyar metreküplük bir depolama kapasitemiz, biri İzmir'de birisi de Marmara Ereğli'sinde iki adet LNG depolama tesisimiz mevcut. Eğer arz güvenliğini sağlayacaksak ve ticaret yapacaksak depo şart."
Türkiye'de elektriğin yüzde 50'sine yakınının doğalgazdan üretildiğini hatırlatan Karahan, yeni depolama tesislerine ilişkin, "Şu anda iki LNG depolama tesisi başvurumuz var. BOTAŞ'ın ise Tuz Gölü'nde devam eden yaklaşık 1 milyar metreküplük depolama tesisi inşası devam ediyor. Aynı şekilde özel teşebbüsün de burada depolama tesisi kurmak için başvurusu mevcut. Buna ek olarak İzmir'de de bir adet LNG depolama tesisi başvurusu var, bu projeleri hayata geçirebilirsek Türkiye'nin depolama sorununu aşmış olacağız" dedi.