EPDK, Aygaz, Milangaz ve İpragaz'ın Lisanslarını İptal Etti
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, aralarında Aygaz, Milangaz ve İpragaz'ın da bulunduğu 16 LPG şirketinin depolama lisanslarını iptal etti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt ve Likit Petrol Gazı (LPG) şirketlerine ceza yağdırdı. Kaçak akaryakıta karşı başlatılan, 'otomasyon' olarak adlandırılan uydu denetimine girmeyen Total, Shell, BP, Petrol Ofisi ve Parkoil gibi şirketlere ise 659 milyon 782 bin lira idari para cezası kesildi.
CUMHURİYET TARİHİNDE EN BÜYÜK İKİNCİ CEZA
Bu tutar, Cumhuriyet tarihinde özel sektöre tek seferde kesilen en büyük ikinci ceza oldu.
Tarihin en büyük cezasını da yine EPDK kesmişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2006 yılında lisansı olmayan bayilere akaryakıt ikmali yapan 28 akaryakıt dağıtım şirketine toplam 1 katrilyon, 666 trilyon, 835 milyar, 180 milyon lira idari para cezası vererek tarihe geçmişti.
3 BÜYÜK DEVİN LİSANSI İPTAL EDİLDİ
LPG'de başlatılan denetimler sonucunda da aralarında sektör devleri Aygaz, Milangaz ve İpragaz'ın da bulunduğu 16 LPG şirketinin depolama lisansı iptal edildi. Bu şirketlerin depolarında "standart dışı" ürün bulunduğu belirtildi.
DEPOYA EL KONACAK
EPDK, LPG sektöründe sıkı bir denetim başlatmıştı. 64 depoda standartlara aykırı ürün bulunması üzerine soruşturma başlatılmıştı. LPG Piyasası Kanunu'na göre standart dışı ürün tespiti durumunda şirketlerin lisansının iptali gerekiyor. Yetkililer, soruşturmalar tamamlandığında birçok şirketin "depolama" lisansının iptal edilebileceğini belirtti.
Bazı şirketlerin dağıtım ve depolama lisanslarının aynı çatıda olması nedeniyle ikili bir tehlike söz konusu. Cezanın kesinleşmesi halinde şirketler hem depolama hem de dağıtım lisansının iptal edilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek. LPG Kanunu gereği şirketlerin tekrar lisans başvurusu yapmasının önünde ise engel bulunmuyor.
YÜZLERCE BAYİ OTOMASYON SİSTEMİNE GEÇMEDİ
EPDK, 1 Temmuz 2011 itibarıyla tüm dağıtım şirketlerine bayilerini otomasyon sistemine geçirme yükümlülüğü getirdi. Bayilerin büyük kısmı yatırım yaparak, anlık satış verilerini paylaşıma açtı. Ancak yüzlerce bayi otomasyon sistemine geçiş yapmadı. Tüm şirketleri mercek altına alan ve şirketlerin savunmalarını dikkate alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, önceki gün gerçekleşen toplantıda 892 akaryakıt istasyonunda otomasyon sistemi kurmayan 44 dağıtım şirketine 659 milyon 782 bin lira idari para cezası kesti.