Enerjide Petrol, Kömür ve Doğalgazın Hükmü Sürecek
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, birincil enerji tüketiminde toplam payı yüzde 80'leri bulan petrol, kömür ve doğalgazın lider konumunun, 2030'larda yüzde 60'lara gerilese de ağırlığını koruyacağını belirterek, "Üç kardeşler, petrol, kömür ve...
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, birincil enerji tüketiminde toplam payı yüzde 80'leri bulan petrol, kömür ve doğalgazın lider konumunun, 2030'larda yüzde 60'lara gerilese de ağırlığını koruyacağını belirterek, "Üç kardeşler, petrol, kömür ve doğalgaz liderliklerini devam ettirecek." dedi.
Özdemir, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Anadolu Ajansı (AA) koordinasyonunda yabancı gazeteciler için düzenlenen "Enerji Muhabirliği Eğitimi" kapsamında, "Doğalgaz Piyasaları ve Uluslararası Projeler" başlıklı bir sunum yaptı.
Dünyada birincil enerji tüketiminde petrole olan talebin son on yılda düştüğünü, ancak "petrol çağı bitti" ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Özdemir, petrolün birincil enerji tüketiminde yüzde 30 ile en yüksek paya sahip olduğunu ve yakın gelecekte de söz konusu payın değişmesinin beklenmediğini söyledi.
Hidrokarbonlar içinde doğalgazın öneminin her geçen gün arttığını, doğalgazla beraber yenilenebilir enerjinin payında da artış olduğunu ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:
"Bazı görüşlere göre, hidrokarbonlar 2030'lardan sonra tükenecek. Ara enerji birimi olarak doğalgaz bu boşluğu dolduracak. Dünyanın yenilenebilir enerjiye geçmesi hemen olmayacak, o aradaki dönemi doğalgazla birlikte hidrokarbonlar geçebilecek. Geçiş yakıtı diyorlar o yüzden doğalgaza fakat benim katıldığım ikinci görüşe göre dünyadaki yenilenebilir enerjiye bu geçiş süreci çok kısa sürede mümkün olmayacağı için doğalgaz bir araç veya aracı yakıt değil, kendi başına ileride daha da önemli yer edinecek bir emtia olacak. Yani geçiş yakıtı değil, nihai yakıt olacak. O yüzden dünya enerji güvenliğinde doğalgazın önemi bundan beş on yıl sonra daha fazla artacak. Bu kapsamda üç kardeşler, petrol, kömür ve doğalgaz liderliklerini devam ettirecek."
Doğalgazda petrol piyasası gibi tek bir fiyatlandırma metodu bulunmadığına da dikkati çeken Özdemir, doğalgazın dünyanın çeşitli bölgelerinde çeşitli fiyatlandırmalara tabi olduğunu ifade etti. Özdemir, "Doğalgaz piyasalar incelenirken üç tane önemli fiyatlandırma vardır. Kuzey Amerika'da petrolde olduğu gibi serbest piyasa içinde arz ve talep çerçevesinde fiyat belirlenir fakat geçiş sürecinde olan Avrupa'ya geldiğimizde, doğalgaz fiyatları kendi başına belirlenmiyor, petrol ürünlerine endeksleniyor. Doğalgazın özgün konumu bu. Başka bir emtiaya endeksleniyor. Asya-Pasifik modelinde ise yine başka bir şekilde belirleniyor. Doğrudan ham petrol fiyatlarına endeksleniyor." dedi.
Anadolu Ajansının nitelikli alan muhabiri yetiştirme vizyonu çerçevesinde AA Haber Akademisi bünyesinde düzenlenen ve 9 Mart'ta sona erecek olan eğitim programına Nijer, Libya, Sudan, Irak, Cezayir, Kamerun, Romanya, Afganistan, Pakistan ve Arnavutluk'tan 25 kursiyer katılıyor.
Eğitim programı kapsamında EPPEN Başkanı Özdemir'in yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan uzmanlar, AA Enerji ve Ekonomi Haberleri editörleri, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Oktay Tanrısever ve TurkStream'den Dr. Cenk Pala gibi alanında deneyimli eğitmenler ders verecek.