Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın Açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen yasada belirtilen başvuru sürelerinin sonuna yaklaşıldığını anımsattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen ve kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören 6111 sayılı yasada belirtilen başvuru sürelerinin sonuna yaklaşıldığını anımsatarak, "Kamu alacakları için yeni bir yapılandırma olmayacak" dedi.
Bakan Yıldız, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) İpek Mobilya Fabrikası'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM kapanmadan önce, bir şahsın, şirketin, bir özel sektörün kamuyla alakalı hangi borcu varsa, o borcun yapılandırılmasıyla alakalı 6111 sayılı 'Torba Yasa'nın çıkarıldığını kaydetti. Yıldız, bu yasanın, borçlarla alakalı Cumhuriyet tarihinin en önemli yasalarından birisi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ben, bu yasanın enerjiyle ilgili kısımları ve son durumla ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Normal aboneler dediğimiz, konut, işyeri, ticarethane, sanayi veya özel sektörün borçlarıyla alakalı kamunun vatandaşından alacağı paranın toplam miktarı 15, 8 milyar liraydı. Bunun 8, 2 milyar lirası ana para, 7, 6 milyar lirası da gecikmeden kaynaklanan borçlardı.
Yaklaşık 5, 5 milyon abonemizin borcu vardı. Torba Yasayla bu borcun ödenmesi imkanı sağlandı. Şu ana kadar 345 bin abone, yani toplam abonelerin yüzde 6'sı bize müracaat etti. Başvuru sayısı oldukça düşük kaldı. Borcu bulunan vatandaşlarımıza bu ayın sonuna kadar yapılandırma için başvuru sürelerinin bulunduğunu hatırlatmak isterim. 31 Mayıs'tan sonra borç yapılandırmasıyla alakalı başvuruda bulunamayacaklar. "
6111 sayılı Torba Yasa'nın borçların yapılandırılmasıyla ilgili başvuru süresini mayıs ayı başı olarak bildirdiğini, Bakanlar Kuruluna da 1 aylık süre uzatım yetkisi verdiğini vurgulayan Bakan Yıldız, Bakanlar Kurulu olarak o süreyi de kullandıklarını, şu ana kadar başvuruda bulunan 345 bin abonenin 2, 3 milyar liralık borcunun yapılandırıldığını bildirdi.
Toplam borcun yüzde 15'inin yapılandırıldığını söyleyen Yıldız, "Bu yasa, borçların ödenmesi için önemli bir fırsattır. Vatandaşlarımız bu imkandan yararlansın istiyoruz. Bundan sonra böyle bir yapılandırma yapılmayacak" diye konuştu.
-SULAMADAN KAYNAKLANAN ELEKTRİK BORÇLARI-
Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları için çiftçi abonelerin borç yapılandırması başvuru sürelerinin ise 30 Haziran'da dolduğunu bildiren Bakan Yıldız, tarımsal sulama abonelerinden 161 çiftçinin 2, 6 milyar lira toplam borcu bulunduğunu, bunun 1 milyar 450 milyon lirasının ana para, 1 milyar 150 milyon lirasının da gecikmeden kaynaklanan borç olduğunu ifade etti.
Bu yasa ile bu borcun yapılandırılmasına da gidildiğini kaydeden Yıldız, "Sayın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bu konuyla ilgili bahsettiği, hem miktar hem de muhteva olarak yanlış. Bu rakamları da tekrar kamuoyunun bilgisine arz ediyorum" dedi.
Bu yapılandırma ile tarımsal sulamalardan kaynaklanan elektrik borçlarının tamamının faizinin silindiğini kaydeden Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının gecikme cezalarını tekrar tekrar sileceğim demenin bir anlamı yok. Zaten AK Parti hükümeti olarak bu cezaları biz sildik. Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borcu olan 31 bin çiftçi vatandaşımız da kanundan yararlanmak için başvuruda bulundu. Bu rakam da yeterli değil. Kısaca, 31 bin çiftçimiz, toplam 500 milyon lira borcunun yapılandırılması için başvurmuş. Yani toplam borcum 5'te 1'i kadar. Ben tekrar çiftçi kardeşlerimize hatırlatıyorum, sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının yapılandırılması için 30 Haziran'a kadar başvuruda bulunsunlar. "
- KAYSERİ