Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması
(İş sağlığı ve güvenliğinde alınacak önlemler) Bunların içerisinde bazı radikal kararlar da olacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın iş sağlığı ve güvenliği alanında atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulunacağını ifade ederek, "Bunların içerisinde bazı radikal kararlar da olacak. Sektörün mutlaka bulunduğu noktadan daha iyi bir noktaya getirilmesini sağlamamız lazım" dedi.
Yıldız, Hazar Strateji Enstitüsü'nün 2. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Madenlerdeki iş sağlığı güvenliği önlemlerine yönelik sorular üzerine Yıldız, Soma'daki maden faciasından sonra 4-5 aylık yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın iş sağlığı ve güvenliğiyle alakalı bir açıklaması olacağını anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Dün Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan'ın başkanlığında ilgili bakan arkadaşlarımızla yaptığımız hazırlık toplantısında ve Bakanlar Kurulunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın çalışmaları gündeme getirildi. Bunların içerisinde bazı radikal kararlar da olacak. Sektörün mutlaka bulunduğunu noktadan daha iyi noktaya getirilmesini sağlamamız lazım.
Soma'dan bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yaptığı teftiş ve denetimlerde 94 kömür ocağının kapatıldığını söylemem lazım. Bunların bir kısmı eksiklerini gideremediler. Eksiklerini gideremeyenler açılmadılar. İş sağlığı ve hayatıyla alakalı güvenilir çalışma ortamının oluşması için bir çok açıdan bu konunun üzerinde durduğumuzun bilinmesini isterim. Yarın Sayın Başbakanımız bunların bir kısımını kamuoyuyla paylaşacak."
HDP'nin petrolden pay talebi
Yıldız, HDP'nin gündeme getirdiği Doğu ve Güneydoğu'daki petrolden pay talebine yönelik soruya karşılık, şunları kaydetti:
"Eğer bir kaynak varsa gerek yeraltı kaynakları, madenler, petrol veya incir, fındık, çay bu hepimizindir. Bunun doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi olmaz. Bu tür cümleler bir ayrılık gayrılık oluşturmaya çalışılan cümlelerdir. Hele de şu konjonktürde. Çözüm süreciyle alakalı bu sürecin ilerlemesi gösterilen nezaketi bütün kesimlerden beklemek durumundayız. Çünkü çözüm süreci 77 milyonumuzu ilgilendiriyor. Oradaki bir aksaklık bir sıkıntı İzmir'de, Edirne'de yaşayan insanımızın kayıtsız kaldığı bir sıkıntı değildir. O yüzden burada coğrafyayla alakalı Doğu, Güneydoğu Anadolu gibi bir ayrım yapmak başka siyasi noktaları çağrıştırmaktadır. O yüzden madenlerle, petrolle, yeraltı zenginlikleriyle alakalı herhangi bir ayrı uygulama yapmamız söz konusu değildir."
"Zeytin ağacı sayısı 170 milyonu geçti"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Bakanlar Kurulu'nun ardından zeytin ağaçları ve Türkiye'nin enerji ihtiyacına yönelik sözlerinin anımsatılması üzerine Yıldız, Türkiye'nin yer altı ve üstü kaynaklarından birinin seçilmesinin diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yoğun çalışmalarıyla 12 yıl önce 92 milyon olan zeytin ağacı sayısının 170 milyonu geçtiğine işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Biz bunu yaparken kalkınmamızı bir kenara bıraktık mı? Hayır. Peki kalkınmamızı sürdürürken zeytin ağaçlarını bir kenara bıraktık mı? O da hayır. O yüzden özellikle son 3 gün içerisinde kamuoyunun zeytinciler bir tarafa, santralciler bir tarafa diye ayrıştırılmasının başlık olarak doğru bir başlık olmadığı kanaatindeyim. Biz her ikisini beraberce yapabiliriz. Yani hem santralımızı hem de zeytin ağaçlarımızı beraberce geliştirebiliriz. Bütün kaynaklarımızı harekete geçirmemiz lazım orada 152 milyon civarında kömür var. Tabi ki çevreye duyarlı şekilde yapmamız lazım. O yüzden akışkan yatak teknolojisi, ultra süper kritik teknolojiler burada uygulanarak bu projeler yapılacak. Çevre şartlarına herhangi bir aykırılık oluşturan proje Türkiye'de yapılmayacak. Biz ortak dili tesis etmiş bir hükümetiz. Bizim bu manada da ayrımız, gayrımız yok."
Kendisinin yeşile ve zeytinin yetiştirilmesine; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de enerji ile alakalı santrallerin yapımına hassasiyet gösterdiğini anlatan Yıldız, "Bu güzel bir şey. Bu yüzden herhangi bir kamplaşmaya yol açmadan, her ikisinden de vazgeçmeyerek, birinin tercih etmenin diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini bilerek kalkınmamızı sürdüreceğiz. Enerji santralinin de istismar edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Vatandaşlarımız endişelenmesinler, her ikisini beraber yapabilecek bir kabiliyet ve kapasitedeyiz" ifadelerini kullandı.
Ruslarla fiyat pazarlığı
Bakan Yıldız, Rus doğalgazına ilişkin fiyat görüşmelerinin Ermenek'te yaşanan maden kazası nedeniyle ertelendiğini bildirdi. Türkiye'nin 1 Ocak 2015 itibariyle fiyat revizyon hakkı olduğunu anımsatan Yıldız, Gazprom'un bu konuda yaptıkları hazırlıkları kendileriyle paylaşacağını, Rus tarafıyla önümüzdeki günlerde çeşitli toplantılarda bir araya geleceklerini söyledi.
Türkmen gazının Türkiye'ye ulaşması konusundaki son duruma ilişkin soru üzerine Bakan Yıldız, Türkiye'nin Hazar'ın gerek kuzeyinden gerekse güneyinden gelebilecek Türkmen gazına talip olduğunu ifade etti. Özel sektör marifetiyle bu gazın Türkiye'ye gelmesinin iyi olacağını dile getiren Yıldız, ilerleyen ve son derece mükemmel bir noktaya giden Azerbaycan-Türkmenistan ilişkilerinin de bu yöndeki projelere önemli katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.
Önümüzdeki dönemde yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımını mutlaka geliştireceklerini vurgulayan Bakan Yıldız, enerji verimliliği ve tasarrufundan Türkiye'nin 15 milyar lira civarında ekonomik kazanç elde etmesinin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
- Ankara