Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuar ve Konferansı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Enerjiye yönelik makine ve ekipmanların ülkemizde üretimi, yani bir enerji endüstrisi oluşturma konusunda ciddi eksikliklerimiz mevcut. Bu noktada, İstanbul Sanayi Odası'na büyük görev düştüğünün bilincindeyiz" dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Enerjiye yönelik makine ve ekipmanların ülkemizde üretimi, yani bir enerji endüstrisi oluşturma konusunda ciddi eksikliklerimiz mevcut. Bu noktada, İstanbul Sanayi Odası'na büyük görev düştüğünün bilincindeyiz" dedi.
Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuar ve Konferansı (CNR Energy Istanbul), CNR EXPO Yeşilköy'de düzenlenen törenle açıldı.
Bahçıvan, fuar çerçevesinde çok sayıda uzmanın görüşlerini reel sektör mensuplarıyla paylaşacağı konferansı, enerji sektörü ile ilgili tüm tarafları bir araya getirmesi bakımından son derece önemli bulduğunu söyledi.
"Enerji dünyanın geleceği için üretim ve tüketim açısından sürdürülebilir bir kavram haline hala gelememiştir" diyen Bahçıvan, Uluslararası Enerji Ajansı'nın uzun vadeli projeksiyonlarının, karbon bazlı kaynakların 2035 yılında bile yaklaşık olarak yüzde 75'lik paya sahip olacağını gösterdiğini hatırlattı.
Yerli kaynaklarını değerlendiremeyen ülkelerin dışa bağımlılık konusunu aşamayacağını yineleyen Bahçıvan, "Enerji kaynaklarının ülkemizdeki tüketimine baktığımızda, nükleeri hariç tutarsak global enerji dağılımına benzer, yani petrol, doğalgaz, kömür ağırlıklı bir dağılım olduğunu görmekteyiz. Bu noktada üzülerek ifade etmek isterim ki enerji tüketiminde yüzde 70'leri aşan oranda dışa bağımlılığımız bulunmaktadır" diye konuştu.
Enerji talebinde artış beklentisi
Cari açığın en büyük kalemi olan enerji ithalatına işaret eden Bahçıvan, şunları kaydetti:
"Son yıllarda kaydettiğimiz ekonomik büyüme sonucu, ülke olarak dünyanın en hızlı büyüyen enerji piyasalarından biri haline geldik. Öyle ki, 2023 yılına kadar enerji talebinde yıllık yüzde 7'lik bir artış öngörülmektedir. Bu artış hızını karşılamak için gerekli toplam yatırım miktarının, son 10 yılda gerçekleşen toplam yatırım miktarının 2 katını aşarak, 120 milyar dolar olması beklenmektedir.
Ülkemiz, dünya üzerindeki en önemli ama bir o kadar da problemli gaz ve petrol bölgeleri ile en önemli tüketim pazarlarından birisinin tam ortasında yer alması sebebiyle güçlü jeopolitik ve jeoekonomik konuma sahiptir."
"TANAP doğalgaz tedarikini güçlendirecektir"
Irak'la artan enerji ticaretini örnek gösteren Bahçıvan, "Politik olarak birtakım problemler olsa da bu problemleri yakın zamanda çözerek, bölge gazını ülkemizde göreceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bahçıvan devamla şunları dile getirdi:
"Ülkemizi uluslararası arenaya çıkaracak en büyük projelerden biri olan TANAP, Şahdeniz sahasını Türkiye ve AB'ye taşıyarak, doğalgaz tedarikini güçlendirecektir. Bu projenin, ülkemizin üzerinden geçecek ilk transit proje olması ve ülkemizin uzun vadeli politikalarına destek vermesi açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz."
Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılığına da değinen Erdal Bahçıvan, "Daha çok ulaşımda kullanılan petrole bağımlılığımız daha uzun süre devam edeceğinden ve bu arada elektrikli araçlar gibi gelişmeler de daha bir süre marjinal bir konumda kalacağından, petrol üreticisi ülkelere bağımlılığımız devam edecektir" uyarısını yaptı.
Doğalgazda Rusya'ya olan bağımlılığın da sürmekte olduğunu belirten Bahçıvan, şöyle devam etti:
"Hükümetimizin bağımlılığı azaltmak adına çok önem verdiği bir çalışma olan nükleer enerji, özellikle doğalgazdaki dışa bağımlılığımızı azaltacaktır. Fakat bu noktada da, nükleer yakıt konusunda çok ciddi bir bağımlılık yaratılmamasına ve atık yönetimi konusuna özen göstermeliyiz.
Temiz kaynaklara gelirsek, esasen çevreci mi değil mi nedense hala karar veremediğimiz hidroenerji başta olmak üzere, bütün yenilenebilir enerjide ülkemiz büyük potansiyele sahip olup, bu alanda doğal olarak bir dışa bağımlılığımız bulunmamaktadır."
Kurulacak nükleer enerji santrallerinde kullanılacak yerli ürünlerin Türkiye için çok ciddi fırsatlar içerdiğini belirten Bahçıvan, "Akkuyu'da kurulacak ve maliyeti 20 milyar dolar olacak olan ilk nükleer santralimizde, hükümetimizin hesaplarına göre yerli sanayimize, inşaat firmalarına ve diğer birçok sektöre yönelik 7-8 milyar dolarlık bir yatırım imkanı doğacaktır" dedi.
Bahçıvan, İSO olarak yerli sanayinin gelişmesi için nükleer enerji alanında yapılan çalışmalara destek verdiklerini aktardı.
"Türkiye'de imalat tesisi kuranlara özgü lisans tahsisi mümkün olacak"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ise yerli ekipman kullanımının artırılması gerektiğini söyledi.
Hayata geçirilen mekanizmalarla elektrik üretiminde yerli ekipman kullanımının teşvik edildiğini hatırlatan Yazar, Türkiye'de imalat tesisi kuranlara lisans tahsisi yapılacağı bilgisini yineledi. Yazar, şunları söyledi:
"Bu destekler, teşvikler belli bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Rüzgarda ve güneş enerjisinde de belli parçalar Türkiye'de imal edilmeye başlandı.Rüzgarda kanat, bağlantı elemanları ve kule imalatı yapılmaktadır. Türbin imalatı niyetleri de görülmektedir. Ama güneş de henüz hücre imalatı yok ama panel imalatı yapılmaktadır. Ama yeni atacağımız adımlarla, dün komisyonda görüşülen torba yasayla, Türkiye'de imalat yapma karşılığı kapasite tahsisi gibi bir uygulamamız olacak.
Türkiye'de imalat tesisi kuranlara özgü lisans tahsisi mümkün olacak. Umarız bu uygulama seçim öncesinde genel kuruldan çıkar ve bu yerli imalatı çok ciddi bir biçimde artırır."
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek de kısa bir konuşma yaparak fuar ve konferansa katılmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
CNR EXPO'da düzenlenen fuar, cumartesi gününe kadar konuklarını ağırlamayı sürdürecek.