En Kötü Günler Geride Kaldı Ama...
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Krizdeki Son Durumu Anlatmak için Ankaralı Sanayicilerin Karşısına Çıktı.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, krizdeki son durumu anlatmak için Ankaralı sanayicilerin karşısına çıktı. İş dünyası ekonomideki iyiye gidişi Yılmaz’ın ağzından da duymak istiyordu. Ancak Yılmaz, öyle bir tablo çizdi ki; salonda büyük uğultu koptu. Yılmaz, sanayicilere bir iyi iki kötü haber verdi:
MB: Günü geldiğinde faizler artacak
İşte Yılmaz’ın sanayicileri ürküten sözleri:
- Bir iyimserlik havası var. Resim, değişik göstergeleri ele aldığınızda birtakım iyileşmelerin olduğunu gösteriyor. En kötünün geride kaldığını söylemek mümkün. ‘AMA’ diyoruz. İhtiyatlı olalım diyoruz. Tünelin içine girdik. Zifiri karanlıktayız. Tünelin ucunda bir ışık gördük. O ışık tünelin ucunu mu gösteriyor; yoksa üzerimize gelen bir arabayı mı?
Çok moral verdiniz
Başkanın bu sözleri salonda büyük bir uğultuya ve şaşkınlığa yol açtı. Yılmaz’ı kürsüye “Daha başımıza neler gelecek” sözleriyle davet eden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bu sözler karşısında “Başkan çok moral verdiniz!” dedi.
Kredi beklemeyin
Başkan Yılmaz, bankaların kredileri açmasını bekleyen sanayicilere ikinci kötü haberi de şu sözlerle verdi:
“Merkez Bankası faiz indiriyor, bankaların kredi faizi niye düşmüyor, son dönemde en çok sorduğunuz soru bu. Nedeni basit: Bankalarda en uzun vadeli mevduat 3 ay. Ortalama vade daha da kısa. Bankalar konuta 10 yıl; diğer alanlarda da uzun vadeli kredi veriyorlar. Bunu, bugünkü mevduat vadesiyle finanse etmek mümkün değil. Bankalar kriz öncesinde yurtdışından buldukları kredileri TL’ye çevirip uzun vadeli kredileri finanse ediyorlardı. Bugün bu imkan daraldı. Bu imkan, yeniden açılmadan uzun vadeli kredi veremezler. Biz bankaları fonluyoruz. Ancak takdir edersiniz ki; kredi talebinizi karşılayacak boyutta değil.”
Bankalar stres testini geçti
Yılmaz’ın moral veren haberi ise bankaların durumuna yönelikti. Bankaların krizin daha da derinleşmesi durumunda bile ayakta kalabileceklerini söyleyen Yılmaz,şu tespiti yaptı:
“Bankalarımıza stres testi uyguluyoruz. Banka kartları ve kredilerde ödenmeme oranı artılyor. Şuanda kredilerde temerrüde düşme oranı ortalama yüzde 4.5. Kredi kartlarında bu çok daha yüksek. Ancak stres testine göre ödenmeyen kredi oranı 15 puan daha artsa ve yüzde 20’ye gelse bile, bankaların sermaye yeterlilik oranı uluslar arası seviye olan yüzde 8’in altına düşmüyor. Hatta yüzde 12 olan şube açma kriterinin bile altına inmiyor. Yine de ihtiyatlı olmak lazım. Çünkü işler çok hızlı gelişiyor.”
ÖTV etkisi sınırlı olur
Başkan Yılmaz, uzatılan ÖTV ve KDV indirimleri konusunda ise eskisi kadar canlandırma beklemediğini söyledi. Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde ekonomik aktivite eskisi kadar yüksek olmayabilir. Çünkü harcamaların ilk indirimlerin etkisiyle öne çekildiğini düşünüyoruz” dedi.
Tiryakiye zam enflasyonu artırır
Yılmaz, ÖTV ve KDV indirimlerini finanse etmek amacıyla sigaraya yapılan 50 kuruşluk zammın enflasyonu Haziran’da 0.56; Temmuz’da da 0.54 düzeyinde artıracağını açıkladı. Yılmaz, “Sigaraya zam enflasyonu bir miktar artıracak ancak yılsonunda gerçekleşme hedefin altında olacak” diye konuştu.
Suyun altında, nefesimizi tuttuk
Ankara Sarayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise sanayicinin krizdeki durumunu şu şarpıcı sözlerle özetledi: “Hepimiz içi su dolu havuzdayız. Nefesimizi tuttuk, suyun inmesini bekliyoruz. Ne zaman su inerse başımız suyun üstüne çıkacak. Bunun için nefesimiz, ömrümüz ne kadar yeter bilemiyoruz.”