En Çok Uzakdoğulu Uyudu, Kadınlar Ayakkabı Çıkardı
Dünyanın en büyük meseleleri konuşulurken insanların bir kısmı uyudu. Gazeteciler arasında en çok uyuyanlar Uzakdoğululardı.
600’ü Türkiye’den 1600’ü aşkın gazetecinin 8 günlük IMF-Dünya Bankası toplantıları serüveni 29 Eylül’de başladı.
Toplantı mekânları fazla soğutulduğu için epey gazeteci grip oldu. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da son günlerde halsiz düştü. Hem IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn hem de Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick bütün konuşmalarında İstanbullulara teşekkür edip, trafiğe neden oldukları için samimiyetle özür diledi.
Komünistten sosyaliste papuç
Şık giyinmeye özen gösteren Strauss-Kahn sadece Bilgi Üniversitesi’nde öğrencilere konuşurken ceketini çıkardı. Sekiz gün süren toplantılarda sürekli tekrar edilen ekonomiye ilişkin beklentileri ve IMF ile Dünya Bankası’nda yapılması gereken reformları ilk kez orada açıkladı. Ancak sözleri ayakkabı protestosunun gölgesinde kaldı. Ayakkabı fırlatan gazeteciyi IMF ekibi kendi arasında “Bu çok komik: Bir komünist bir sosyaliste ayakkabı attı” esprileriyle andı.
68 kuşağından bir aktivist
Strauss-Kahn, Fransa’da Sosyalist Parti üyesiydi ve Maliye Bakanlığı yapmıştı ama aslında o tüm dünyayı değiştirme rüyasına sahip 68 kuşağından. Öğrencilik yıllarında sıkı bir aktivist olduğu ve pek çok protesto eylemine katıldığı anlatılıyor. Protestocu, Kahn’ı dinleseydi ona ayakkabı atmazdı. Çünkü Strauss-Kahn orada IMF’ye ilişkin pek çok eleştiriyi dile getirip bunların bir kısmının doğru olduğunu ve yeni bir IMF için reformun gerekli olduğunu vurguladı. Strauss-Kahn insanların yüzüne bakan, göz teması kuran, sıkıcı toplantı gündemini esprileriyle renklendiren biri.
Görev adamı Zoellick
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de ‘68 kuşağı’ olarak anılan dönemde üniversite öğrencisiymiş. George W. Bush’a yakın olduğu biliniyor. Zaten onu bu göreve atayan da Bush. Zoellick son derece ciddi bir adam. Söylemesi gerekenleri söylüyor ve işi bitince gidiyor. Bir robot kadar mekanik. Sanki bütün hayatı boyunca matematik çalışmış gibi duruyor.
Uyuyanlar, ayakkabı çıkaranlar
Dünyanın en büyük meseleleri konuşulurken insanların bir kısmı uyudu. Gazeteciler arasında en çok uyuyanlar Uzakdoğululardı. Toplantılarda da en çok Uzakdoğulu ve Ortadoğulular uyudu. Kadınlar da topuklu ayakkabılarını çıkararak rahatladı.
Yoksulun parası da yok koruması da
DELEGELERİN koruma sayısı ülkelerin zenginliklerine göre değişti. Zengin ülkelerin yetkilileri hem kendi ülkelerinden koruma getirmiş hem de Türkiye’den almıştı. Ama Ruanda Maliye Bakanını koruyacak kimse yoktu. Strauss-Kahn’ın ve Zoellick’in de çok sayıda koruması vardı. İstanbul’da insan içine çıktığı ilk gün papuç yiyen Strauss-Kahn’ın korumaları çok gergindi; her gazeteciye potansiyel protestocu gibi bakıyorlardı.
Gömlek, kravat ayakkabı ve çorap uyumu pek yoktu
EVLİ ve bekar erkekler hemen ayırt ediliyordu. Evli erkekler kötü giyinmişlerdi. Bekarlar ise daha kötü. Gömlek, kravat, ayakkabı ve çorap uyumunu tutturan çok az erkek vardı. Bazı Afrikalılar, Hintliler ve Pakistanlılar geleneksel kıyafetleriyle dolaştığından 23 Nisan havası yansıdı. Türk erkekleri ise çoğunlukla kırmızı kravat taktı.