Elektrikten sonra su faturalarında da yeni dönem başlıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elektrik faturalarından sonra su faturalarında da fiyatlandırma sistemi değişiyor. Yeni düzenlemeye göre; su ve atık hizmetlerinde bedel, tüketim arttıkça artacak. Yeni sistem 31 Aralık 2026'da devreye alınacak.

Elektrik faturalarından sonra bir değişiklik de su faturalarında gerçekleşecek. Su ve atık hizmetlerinde tüketim arttıkça fatura da artacak. Düzenleme, 31 Aralık 2026'da yürürlüğe girecek.

AMAÇ SU İSRAFININ ÖNLENMESİ

Su faturalarında, çevre temizlik vergisi, katı atık toplama bedeli ve atık bertaraf bedeli tek seferde tahsil edilecek. Yeni sistemde hedef, su israfının önlenmesi ve çevresel zararları azaltmak.

DÜZENLEMENİN DETAYLARI

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, düzenlemenin detaylarını bir grup gazeteciye değerlendirdi. Öner, 2026'da devreye alınması planlanan düzenleme kapsamında katı atıkların toplanmasını ve bertarafını da içerecek şekilde su faturalarından alınan 'Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV), katı atık toplama bedeli ve katı atık bertaraf bedelinin' elektrik ve doğalgaz gibi ülke genelinde tek tip olması gerektiğini belirtti.

"FATURA ARTTIKÇA BEDEL DE ARTACAK"

"Çok kirleten çok ödesin" yönteminin doğru olduğunu dile getiren Öner, "Atıksu ve evsel katı atık ile ilgili verilen tüm hizmetler karşılığında tam maliyet esaslı tarifeye göre belirlenen toplam sistem maliyetini karşılamak üzere evsel katı atık ve atıksu hizmetlerinden yararlananlar artık kullanımına göre artacak bedellerle karşı karşıya kalacak.Bakanlık, bu düzenlemeyle hem su tasarrufunu artırmayı hedeflerken hem de daha fazla su tüketen, çöp çıkarandan 'kirleten öder' ilkesiyle daha fazla bedel alınmasını planlıyor. Buradaki bedelin yüzdelik olması planlandığından su faturası arttıkça alınacak bedel de artacak" diye konuştu.

"BU SENE BAŞLANMASI PLANLANAN DÜZENLEME..."

Belediyelerin bu kapsamda elde ettiği gelirleri atıksu ve evsel katı atık hizmetlerinin dışında bir işte kullanamayacağını söyleyen Öner, "Bilindiği üzere kentlerde suyun idaresinden büyükşehirler sorumlu. Böyle olunca da suda yaşanan muhtemel bir artıştan sorumlu tutulan büyükşehir belediyeleri, suda artışa cesaret edemeyerek ilçe belediyelerin hak ettiği miktarları da toplamayarak faturalara yansıtmıyordu. Yani, 'hem zammı ben yapıyor görünüyorum, hem de buradan bir kazancım olmuyor' diyordu. Bu bedelleri yansıtan sınırlı sayıda bazı il su idareleri de bulunuyor. Bakanlık ise süreyi uzatarak, sorunu belediyenin sorumluluğuna bırakıyor ki zam yapamasınlar, yaparlarsa da bunu kullanamasınlar istiyor. Bu nedenle bu sene başlaması planlanan düzenleme 2026'ya kaldı" şeklinde konuştu.

Elektrikten sonra su faturalarında da yeni dönem başlıyor
Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
500

Yorumlar (48)

Haber YorumlarıBurak Tezel:

Bu doğru bir karar. Müsrifler biraz su harcarken düşünür.

Yorum Beğen23
Yorum Beğenme163
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıVEFA:

Bu işler, Eşeğin Aslana şöyle dön de bir öpücük ver hikayesine döndü. Bu çileler seçime kadar bitmez, öpecekler herkesi!

Yorum Beğen172
Yorum Beğenme13
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıosman kara:

Ama su israfını önlemekmiş :))

Yorum Beğen137
Yorum Beğenme8
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAhmet null:

Su en önemlisi duşa girip saatlerce su akıtamazlar hiç bitmeyecek gibi her yaz barajlar boşalıyor dikkatli kullanırlar hiç olmazsa

Yorum Beğen20
Yorum Beğenme80
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıHakan Arslanoglu:

Marketlerin yaptıkları fırsatçılığa zamlara boykot edin diyenler, elektriğe, suya doğalgaza, yol, köprü, akaryakıta yapılan zamlara ne demeli. Kimi boykot edelim.

Yorum Beğen86
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıErcan Sönmez:

Asıl amaç daha güzel sömürmektir. Bu şekilde yaparak su israfına olunmaz. Su israfı eğitimle, bilinçle olur. Para ile korkutarak değil.

Yorum Beğen66
Yorum Beğenme4
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıVEFA:

Atlas sus oğlum sus yaa!.. Delinin aklına taş düşürme! ;))

Yorum Beğen28
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıÖlüyen Yürüler:

bu iş için önce dairedeki kişi sayılarının faturalama programlarına kaydedilmesi gerekiyor, yoksa haksızlığın daniskası yaşanır, madem tasarruf amaçlı, ilk önce dairede kaç nüfus var onun kaydı yapılmalı, yoksa 10 kişilik bir daire ayda 15 m³ su kullanıyor karşı daire 3 kişiyle ayda o kadar su kullanıyorsa ikisi de aynı kefeye konur o zaman iyice işin şeyi çıkar. Şuan öyle mesela dairede yaşayan kişi sayıları göz ardı ediliyor

Yorum Beğen18
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMurat Kara:

baska sinekten yağ çıkmıyor artık yağda yok

Yorum Beğen17
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMEHMET EMİN BİRGÜL:

yollar köprüler yurtdışı çıkışlar et süt su elektrik ÖTV KDV bunlarda tasarruf kapsamında mı zamlandı . pardon gücelleme mi geldi

Yorum Beğen14
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title