Elektrikte Kayıp Kaçak Oranı Yüzde 13 Seviyesine Düştü
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrikte kaçak oranını özelleştirme öncesi ve sonrası olarak değerlendirdi.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrikte kaçak oranını özelleştirme öncesi ve sonrası olarak değerlendirdi. Öncesinde yüzde 20 oran kaçak elektrik oranı şu an yüzde 13 seviyesinde.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da katılımıyla bir otelde düzenlenen ELDER 11. Sektör Toplantısı'nda, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen özelleştirme öncesindeki ve sonrasındaki elektrik oranlarını değerlendirdi. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve güvenliğinde stratejik öneme haiz enerji sektörünün dışa bağımlılığının azalmasında bir yol haritası vazifesi üstlenen Milli Enerji Politikası'nın kendilerine yüklediği sorumlulukları da yine aynı anlayışla sahiplendiklerine değinen Çeçen, bu kapsamda kesintisiz elektrik hizmeti sunmak, vatandaş memnuniyetini dünya standartlarının üzerine taşımak, bölgesel ve iklimsel koşullar ne olursa olsun hizmetimizi aksatmadan sürdürmek amacıyla yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürdüklerini dile getirdi.
Çeçen, "Özelleştirme öncesi ülke genelinde yüzde 20'lerde seyreden kayıp kaçak oranı günümüzde yüzde 13'ler seviyesine geriledi. Kayıp kaçağın çok yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu'daki bazı illerimiz dışındaki bölgelerimizde oranın OECD seviyelerine yani yüzde 8'lere kadar indiğini söylemekten memnuniyet duyuyorum." sözlerinde bulundu. 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. Tarife Dönemi için yaklaşık 20 milyar liralık bir yatırım öngördüklerini belirten Çeçen, 2016 yılında bu rakamın 4,3 milyar, 2017'de ise 5,9 milyar liralık kısmını toplamda yarısını gerçekleştirmiş bulunduklarını açıkladı.
Türkiye çapında 1,1 milyon kilometre hat, 154 bin EMVEA (MVA) trafo kapasitesi ile 34,6 milyon hane ve 7,9 milyon ticari noktaya hizmet sunduklarını ifade eden Çeçen, "Bunu yapabilmek için doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 100 bin kişi çalıştırıyoruz. Kesinti sayısı ve sürelerini azaltmak için son bir yıl içinde 3 bin 600 yeni arıza onarım ve bakım personeli işe aldık. Müşteri memnuniyeti sürecinin belki de en kritik noktalarından olan çağrı merkezlerimizde personel sayımızı 9 yeni merkezle birlikte yüzde 17'lik bir büyümeye giderek, toplam çağrı merkezi çalışan sayımızı 3 bin 200'e yükselttik." değerlendirmesini yaptı.