Haberler

Elektrik-elektronik Firmalarına Test ve Üretim Desteği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'de, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteğiyle Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknopark AŞ tarafından elektrik-elektronik sektörünün kullanımına yönelik test ve yeni ürün geliştirme merkezi kurulacak.

Kocaeli'de, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteğiyle Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknopark AŞ tarafından elektrik-elektronik sektörünün kullanımına yönelik test ve yeni ürün geliştirme merkezi kurulacak.

KOÜ Teknopark AŞ'nin "Test Merkezimiz ve Elektrik-Elektromekanik Sektörü İşbirliğiyle, Yeni Ürün Geliştirmede Dünya ile Yarışıyoruz" projesi, MARKA'nın Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Yüzde 75'ini MARKA'nın karşılayacağı yaklaşık 250 bin lira bütçeli projenin KOÜ Teknopark Toplantı Salonu'nda düzenlenen sözleşme imza törenine, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, KOÜ Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Balkaya ve akademisyenler katıldı.

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, törende yaptığı konuşmada, faaliyete başladıkları 2010 yılından bu yana 868 projeye 48,3 milyon mali destek sağladıklarını söyledi.

Bölgedeki sanayi dönüşümünü tetiklemek için üretim altyapılarına mali destek programını çıkardıklarını dile getiren Ayhan, bu programla özel sektörün ihtiyaç alanları belirleyerek sorunlarının çözülmesi ve ortak hizmet alanı oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

Ayhan, bugün destek sözleşmesini imzalayacakları proje ile de elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösteren 250 firma için ortak hizmet alanı oluşturacaklarını vurgulayarak, "Her işletmemize ayrı ayrı test merkezi kurma yerine ortak hizmet alanı oluşturarak teknoloji değerini yükseltecek prototiplerin geliştirilmesi ve testlerinin yurt dışına gitmeden burada yapılması sağlanacak. Böylece, üretim maliyetleri içerisindeki test maliyetlerini azaltarak karlılığı arttırmış olacağız." diye konuştu.

MARKA olarak mali destek programları ve diğer çalışmalarıyla bölgenin sanayideki dönüşümünü tetiklemeye devam edeceklerini ifade eden Ayhan, bunu yaparken herkese görev düştüğünü belirtti.

"Kocaeli'de 250 firmalık bir potansiyel var"

KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır ise nihai hedeflerinin bölgede firmaların ortak ihtiyacının giderilmesi olduğuna işaret ederek, bu test merkezinin de bölgenin katma değerinin artmasını sağlayacağını vurguladı.

Projenin süresinin 12 ay olduğunu bildiren Çakır, şunları söyledi:

"Amacımız da elektrik-elektronik sektörünün kullanımına yönelik olarak test ve yeni ürün geliştirme merkezi oluşturmak suretiyle katma değerli üretin üretiminin geliştirilmesi. 46 ev aletleri üretici, 61 bilgisayar üreticisi ve diğer sektörlerle birlikte sadece Kocaeli'de 250 firmalık bir potansiyel var. Bunun yanında KOÜ'nün uzmanlığından da yararlanarak yenilikçi ürün geliştirmeye katkı sağlamak üzere bir altyapı projesi. Elektrik-elektronik sektörünün Ar-Ge çalışmalarının prototip ürün testi hizmet ihtiyacı, üniversite desteği ile gerçekleştiriliyor. Kocaeli ilinde Teknopark'a sektörden gelen talepler doğrultusunda yapılan bir ön fizibilite çalışmasında, tüm sektörlerde yeni ürün geliştirmeye yönelik olarak isletmelerin ilgisini olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerden birinin prototip ürün tasarımı ve ürün testlerinin yapılacağı test merkezi eksikliği olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, Kocaeli ili ülkemiz sanayisinin yaklaşık yüzde 14'üne sahip bir sanayi kenti olarak, yenilikçi ve katma değeri yüksek ürün geliştirmeye işletmelerin yönlendirilmesinde, bölgesel ve ulusal düzeyde model bir kent olma misyonuna sahiptir. "

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close