Haberler

Elektrik Alacakları İçin Diyanet'e Sığındı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DEDAŞ sözcüsü Mehmet Gökay Üstün elektrik borçların ödenmesi için Diyanet'ten de yardım istedi.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, bölgelerindeki belediyelerin DEDAŞ'a yaklaşık 255-260 milyon lira civarında borcu olduğunu belirterek, "Batman Belediyesi İller Bankası ile ilgili yapmış olduğu anlaşma ve ödeme planı çerçevesinde elektrik borcunu yapılandırmış ve ödüyor pozisyonuna geçmiştir" dedi

"EN ÇOK KULLANIM VE EN FAZLA KAÇAK BİZDE"

DEDAŞ bölgesinin Türkiye'nin en fazla elektrik kullanan bölgesi olduğunu, 2013'te yıllık 20 milyar kilovatsaatin üzerinde bir elektrik tüketimi olduğunu, 2014 rakamları açıklandığında da yine tüketimde 21 dağıtım bölgesi arasında birinci olacaklarını tahmin ettiklerini kaydetti. Verdikleri elektriğin yüzde 75'nin genellikle kayıp kaçağa gittiğini aktardı.

"FATURANINDA HEPSİ TAHSİL EDİLEMİYOR"

Üstün, geriye kalan yüzde 25'in faturasını çıkarıp bölgeden tahsilata çalıştıklarını, bunun da hepsini tahsil edemediklerini, burada da yüzde 5'lik bir kayıp çıktığını dile getirdi.

KAR MARJI ÇOK DÜŞÜK

Üstün, elektrik dağıtım şirketlerinin kar marjlarının sabit olduğunu, yüzde 3,49 ile elektriği abonelere ulaştırıp para kazanmaya çalıştıklarının altını çizdi.

TOPLAM BORÇ ÇOK BÜYÜK

Bölgelerindeki belediyelerin DEDAŞ'a yaklaşık 255-260 milyon lira civarında borcu olduğu bilgisini veren Üstün, bu borcun DEDAŞ'ı alırken ve halen de devam eden borç olduğunu anlattı.

EN DÜRÜST İLE BATMAN

" Batman'ın da 8-9 milyon lira civarında bir borcu var ancak bununla ilgili olarak bizden gelen uyarılarla borcunun ödenmesi için arayışlara girdi. Arayışlar neticesinde her belediyenin kolaylıkla ulaşabileceği İller Bankası çözümünü buldular. Şu anda Batman Belediyesi İller Bankası ile ilgili yapmış olduğu anlaşma ve ödeme planı çerçevesinde elektrik borcunu yapılandırmış ve ödüyor pozisyonuna geçmiştir. Biz bunun çok iyi bir örnek, özellikle bölgemizde belediyelerimizin sıkıntıları için de çok iyi bir çözüm olduğuna inanıyoruz. Belediyelerimizin bu çözümün kullanılmasında kendileri ile çalışmaya, bu kaynağa ulaşmada bizden istedikleri destekte her şekilde yardıma hazır olduğumuzu anlatmak istiyorum."

KAÇAĞI DÜRÜST VATANDAŞ ÖDÜYOR

Üstün, elektriğini kaçıran her abonenin parasını, elektriğinin bedelini ödeyen abonenin belirli bir oranda ödemek zorunda kaldığını, bunun bölgesel bir farklılığının olmadığını söyledi.

ELEKTİRİK'İN BİR BÖLÜMÜ BEDAVA YAPILACAK

Ödeme güçlüğü çeken aboneler için belirli yapılanmalar üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Üstün, gelir seviyesi belirli bir düzeyin altında olan abonelere sosyal destek mekanizması üzerinde çalıştıklarını ve yakın zamanda da gündeme getireceklerini, aylık faturalarda ilk kullanılan belirli bir miktarın şirket tarafından karşılanması, o miktarın üzerindekinin faturalandırılması gibi bir yöntemin üzerinde çalıştıkları yöntemlerden birisi olduğunu kaydetti.

DİYANETTEN YARDIM İSTEDİ

Üstün, bu konuda da bölgenin diğer kurumlarının kendilerine anlayış ile yaklaşmasını beklediklerini vurguladı. Diyanet'ten de yardım istediklerini anlatan Üstün, bunun insanları cezalandırarak üstesinden gelinecek bir konu olmadığını dile getirdi.

KAYIP KAÇAK POLİSİ

Üstün, Macaristan ve Hindistan'da kayıp kaçak oranının yüksek olduğunu, burada yalnızca elektrik kaçaklarıyla mücadele etmek için kurulmuş polis birimlerinin olduğunu, bu tür yapıların Türkiye'de de dizayn edilmesinin düşünülebileceğini söyledi.

GÜLTAN KIŞANAK: GÜNCEL BORCUMUZ YOK, GEÇMİŞ BORÇLARI TARTIŞALIM

Diyabakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, yaşanan kriz ile ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, "Belediyenin borcu olduğunu ve ödemediğini" açıklaması üzerine gazetecilerin sorularını yanıtladı. DİSKİ ve DEDAŞ arasında borç yüzünden yaşanan enerji kesilmesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın borçların ödenmediği açıklaması üzerine, güncel borçlarının olmadığını, geçmişe yönelik borçları ise tartışmaya ve bu konuda reel çalışma yapmaya hazır olduklarını söyledi.

"ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİNE AİT İHTİLAFLI BORÇLAR VAR"

"Özelleştirme öncesi ile ilgili elektrik borçları ile ilgili ihtilaflar var. Bunları konuşmak ve tartışmak lazım, buna da yanaşmıyorlar, kendilerinin tebliğ ettikleri faturalarının doğru kabul edilip ödenmesini istiyorlar. Biz bu halkın parasını çar çur edemeyiz, haksız bir yere ödeyemeyiz. Biz güncel bütün ödemeleri yapıyoruz, bu nedenle borcumuz yok diyoruz. Ama kapatılmış beldeler var, o beldelerin evrakları ortada yok. Önümüze koydukları faturaların takibini bile yapamıyoruz. Gerçek midir, değil midir, haklı mıdır, değil midir belgeleri yok. Çıksınlar o belgeleri kamuoyuna ibraz etsinler bizde ödeyelim. Hiçbir belge gösteremeyip önümüze toplu fatura koyuyorlar.

"KENDİ HATTIMIZDAN DAĞITIM BEDELİ İSTİYORLAR, ÖDEMEYECEĞİZ"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Gültan Kışanak, birde yasal mevzuattan kaynaklanan sorunlar olduğunu, Katı atık tesisimizin borcunu olduğunu söylendiğini ifade ederek, "Orada kast ettikleri borç şudur. Bizim orada özel hattımız var. Hattımızı kendimiz çekip döşemişiz. Bakımını, onarımını kendimiz yapıyoruz. Bu nedenle biz onlara dağıtım bedeli ödemiyoruz, ödemeyeceğiz de. Çünkü biz EPDK'ya görüş sorduk. EPDK bize hat bize ait ise dağıtım bedelini ödemeyeceğimizi söyledi. Arıtma tesisindeki tüm tüketim bedellerini istiyoruz bizden dağıtım bedelini fazladan istiyorlar. Buda haksız bir taleptir yasaya mevzuata uymuyor. O nedenle ödemiyoruz. Mevzuata uyduğuna inansalar zaten yargı ve icra yoluyla tahsilata giderler. Onlarda biliyor mevzuata uymuyor, zoraki suyu keserim tehdidi ile bu borçları bize kabul ettirmeye çalışıyorlar.Biz bu tehdide papuç bırakmayız, halkımızı da susuz bırakmayız"diye konuştu.

KAZILAN HENDEĞİN SEBEBİ

Kışanak, DEDAŞ önüne DİSKİ'nin kazdığı kanalizyasyon çukurunun kapatılıp kapatılmayacağı ile ilgili soru üzerine ise, "Arkadaşlarımız DEDAŞ'ın kaçak su kullanıp kullanmadığını, kanalizyasyonun mevzuata uygun döşenip döşenmediği ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bir eksiklik bir problem yaksa tabi ki kapatılacaktır. Eksiklikler var bunların kendilerinden giderilmesini istedik. Biz hiçbir zaman kapıları kapatmadık, her zaman açığız. Onlar böyle bir kriz yaratmak için kapıları kapattılar. Bizimle resmi olarak görüşmek üzerine Valilik üzerinden resmi yazılar göndermeye başladılar. Biz hiçbir zaman diyalogtan uzak durmuyoruz. Ama kimse bize elektriklerimiz kesik iken konuşmayı teklif edemez"dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title