Elder 10. Sektör Toplantısı
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe son 10 yılda 100 milyar doları bulan yatırım yapıldığını belirterek, "Bu dönemde toplam kurulu gücümüz yaklaşık iki katına çıkarken özel sektörün payını da yüzde 41,5'ten, yüzde...
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe son 10 yılda 100 milyar doları bulan yatırım yapıldığını belirterek, "Bu dönemde toplam kurulu gücümüz yaklaşık iki katına çıkarken özel sektörün payını da yüzde 41,5'ten, yüzde 74,5 seviyesine taşıdık." dedi.
Çeçen, ELDER 10. Sektör Toplantısı'nın açılışında, enerji sektöründe küresel ve ulusal boyutta teknolojik gelişmelerde ciddi değişimler yaşandığını söyledi. Bu dönüşüm ve değişime ayak uydurabilmek için şirketlerin uygun stratejiler belirlemek zorunda olduğunu ifade eden Çeçen, dünyada enerji talebinin gelecek 30 yılda artmaya devam edeceğini ve üretimin bu talep artışına ayak uydurmasının da kolay olmayacağını aktardı.
Çeçen, dünya ekonomilerinin korumacı bir döneme girdiğini, bu dönemde ekonominin başat unsuru enerjinin de öneminin giderek artacağını anlattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının açıkladığı Milli Enerji ve Maden Politikası'nın özel sektör için önemli olduğunu bildiren Çeçen, şöyle konuştu:
"Enerji Bakanımızın açıkladığı Milli Enerji ve Maden Politikası'nın üç sacayağını yani öngörülebilirlik, arz güvenliği ve yerlileştirme başlıklarını bu büyük resim altında değerlendirmek gerekiyor. Öngörülebilirlik, özel sektör yatırımlarının devamı için hayati bir unsur. Bu konu finans sektörü ve yatırımcılar için aynı derecede önemlidir. Öngörülebilir ve şeffaf olmayan bir piyasa sürdürülebilir değildir. Otoritenin bu konuyu ele alması biz yatırımcılar tarafından büyük bir beklenti ortaya çıkarmıştır. Bizler de bu çalışmalara destek vermek için tüm bilgi ve birikimimizle hazırız."
Çeçen, piyasanın geleceğini inşa etme konusunda tüm paydaşların sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, "Son 10 yılda özel sektör tarafından elektrik sektörüne 100 milyar doları bulan bir yatırım gerçekleştirildi. Bu dönemde toplam kurulu gücümüz yaklaşık iki katına çıkarken özel sektörün payını da yüzde 41,5'ten, yüzde 74,5 seviyesine taşıdık. Yeni yatırımlar yoluyla olsun, özelleştirmeler yoluyla olsun ülkemizin enerji arzının güvenli ve sürdürülebilir olması için gerekli adımları attık." diye konuştu.
Yatırımlar artıyor
Çeçen, dağıtım şebekelerinin yenilenmesinin yanı sıra bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik yatırımlarla hizmet kalitesini artırdıklarını belirterek, "Ancak daha gidilecek çok yolumuz olduğunun farkındayız. Serbest tüketici limitinin tedrici olarak azalmasıyla, bugün tüm ticari ve sanayi işletmeleri için ve hatta önemli bir sayıda mesken için serbest bir elektrik piyasamız var." dedi.
Dağıtım sektöründe 2016-2020 döneminde yıllık yatırım bütçelerinin ortalamada 4 milyar lira üzerinde gerçekleşeceğini vurgulayan Çeçen, bu yatırım miktarının kamu dönemine göre 3 kat daha fazla olduğunu ifade etti.
Çeçen, kaçak elektrik kullanımının hızla düşürülerek Türkiye ortalamasının OECD ülkeleri seviyesine getirilmesi için çalışmaların sürdüğüne işaret etti.
Kayıp-kaçak ile mücadelede ileri teknoloji uygulamalarının kullanıldığını dile getiren Çeçen, şunları kaydetti:
"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ar-Ge bütçeleri kapsamında yürütülen pilot projelerde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Sıkça ifade edildiği üzere bugün bazı bölgeler dışındaki bölgelerimizin ortalaması OECD rakamlarını yakalamıştır. Yüksek kaçağın yaşandığı bölgelerde ise gerek ileri teknoloji kullanılması, gerekse tüketicilerin bilinçlendirilmesi çalışmalarıyla kısa sürede çok başarılı sonuçların alınacağı görülmektedir."