Ekonomistler Tcmb Sunumunu Değerlendirdi
İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sunumuna ilişkin, "Satır aralarından anlayabildiğimiz kadarıyla ilk etapta olmasa bile sonraki adımlarda faiz koridorun üst tarafının da indirilebileceği yönünde bir mesaj var" dedi.
İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sunumuna ilişkin, "Satır aralarından anlayabildiğimiz kadarıyla ilk etapta olmasa bile sonraki adımlarda faiz koridorun üst tarafının da indirilebileceği yönünde bir mesaj var" dedi.
Ekonomistler, TCMB'nin "İktisadi Görünüm ve Para Politikası" başlıklı bilgilendirme sunumunu değerlendirdi. Sunumun ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Bankanın, faiz koridoru ile ilgili komünikasyonunun, faiz koridorunun daraltılacağı ve para politikası faizinin etrafında daha simetrik hale getirileceği şeklinde olduğunu söyledi.
Sezgin, bankanın koridor konusundaki ilk görüşlerinin alt koridorun artırılması şeklinde olduğunu anımsatarak, "Bunu aslında yinelediler, ilk etapta sadeleşme böyle başlayabilir. Daha sonraki zamanlarda koridorun üst tarafından da indirim gelmesi konusunda kapıyı açık bıraktılar. Örneğin oynaklığın çok ciddi düşmesi durumunda, o zaman koridorun üst tarafında da indirim gelme ihtimali olabileceğine kapıyı açık bıraktılar" değerlendirmesinde bulundu.
Bu konuda net bir cevap verilmediğini belirten Sezgin, "Satır aralarından anlayabildiğimiz kadarıyla ilk etapta olmasa bile sonraki adımlarda faiz koridorun üst tarafının da indirilebileceği yönünde bir mesaj var" diye konuştu.
Sezgin, bankanın, döviz cinsi varlıkların teminata kabul edilip karşılığında Türk Lirası likiditesi verilmesi ile ilgili düzenlemelerini hatırlatarak, ocak ayı toplantısından önce bu konudaki limitler ve kapsamın genişletilebileceği mesajının verildiğini söyledi.
Son dönemde Rusya ile yaşanan sıkıntıların gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Sezgin, "Rusya ile yaşananların para politikasına etkisi konuşulmadı. Rusya ile ilgili ihracat kanalından gelen olumsuz etkinin şimdilik çok sınırlı olduğu, ihracatçılarımızın çok esnek hareket ettiği ve pazarları kaydırabildiği belirtildi. Rusya etkisine sadece bu konseptte değinildi" ifadelerini kullandı.
"Banka sıkı politikası duruşunu değiştirmeyecek"
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da Merkez Bankasının sıkı politika duruşunu değiştirmeyeceğini belirtti.
Yapılacak düzenlemelerin faiz koridorunda olacağını kaydeden Yılmaz, "Koridordaki ayarlamalar zamana yaygın bir şekilde gerçekleşecek ve Merkez Bankası para politikası duruşunu değiştirmeyecek. Politika bakışı açısından nötr hareketler olacak. Dolayısıyla para politikasından bu sıkı duruş sürdükçe enflasyonda iyileşmeyi öngörebiliriz" dedi.
Yılmaz, bankanın sadeleştirme politikalarındaki stratejisi konusundaki sorular üzerine de buna nasıl ve ne zaman başlanacağının soru işareti olmayı sürdürdüğünü bildirdi. Bu noktada Amerikan Merkez Bankasının (Fed) hamlesinin pozitif bir etki oluşturduğunu anlatan Yılmaz, yıl sonu olmasının da etkisiyle Merkez Bankasının bekleme politikası izlemek istediğini, netleşmenin ardından yoluna devam edeceğini söyledi.
Yılmaz, bankanın bu süreçte aynı zamanda makroihtiyati taraftaki bazı uygulamalarla ilgili teknik hazırlıkları da tamamlamayı planladığını aktardı.