Ekonomide 'Yumuşak İniş' Sürdü
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.9 büyüdü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gayrisafi yurtiçi hasılanın 2012'nin 2'inci çeyreğinde yüzde 2.9 büyüdüğünü açıkladı.
SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİNİN ÜZERİNDE
Analistlerin beklentisi büyümenin yüzde 3.3 olması yönündeydi. Diğer taraftan Sanayi üretim endeksi ise Temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 artarak analistlerin beklentisi olan yüzde 2.4'ten yüksek çıktı.
Gelen veriyle gayri safi yurtiçi hasıla cari fiyatlarla yüzde 10.3 artışla 349 milyar 630 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasılanın ise yüzde 2.9'luk artışla 28 milyar 838 milyon lira olduğunu açıkladı.
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yüzde 3.3 büyümüştü. TUİK'in açıkladığı ikinci çeyrek verisiyle yılın ilk yarısındaki büyüme oranı da yüzde 3.1 olarak gerçekleşti.
TEB Başekonomisti Selim Çakır, mevcut verilerle yıl sonunda büyümede yüzde 4'ün yakalanmasının zor olduğunu ancak yüzde 3'e yakın bir büyüme gerçekleşebileceği tahmininde bulundu.
Çakır, "Genelde ihracat kaynaklık bir büyüme olduğunu görüyoruz. Bizim yıllık büyüme tahminimiz yüzde 3'tü. Bunu olası görüyoruz ama yüzde 4'ün biraz daha zor olduğunu görüyoruz. Üçüncü çeyrekte büyümede bir yavaşlama, son çeyrekte yeniden bir toparlanma bekliyoruz." dedi.
ÇAĞLAYAN: FREN BALATALARI SIYRILMAYA BAŞLADI
Büyüme verisini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin 11 çeyrektir büyüdüğünü belirterek, bu yılın 2. çeyreğinde yakalanan yüzde 2,9'luk büyümenin 5.6 puanının net ihracattan geldiğini bildirdi. Çağlayan yıllık yüzde 4 hedefine de dikkat çekerek Merkez Bankası'nı uyardı.
Çağlayan, "İhtiyatlı olalım derken, fren balataları sıyrılmaya başladı. Merkez Bankası ayağını frenden çekmekte gecikmemeli. Bu yıl yüzde 4'ün üzerinde büyüme, giderek zorlaşıyor. İniş gerçekleşti, ama bu uçak durmak için inmedi. Yakıt ikmali yapıp yola devam etmeliyiz" dedi.
SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENENDEN FAZLA ARTTI
TÜİK'in açıkladığı diğer bir veriye göre de sanayi üretim endeksi, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 oranında arttı. Bu veri için analistlerin tahmini ise yüzde 2.4'tü.
Bu dönemde bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 8,2 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında arttı.