Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Açıklaması
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Yakın zamanda Meksika ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlayacağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Yakın zamanda Meksika ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlayacağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Müsteşarı iken Libya Büyükelçiliğine atanan Ahmet Yakıcı'ya plaket vermek için bir toplantı düzenledi. Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleşen törende Bakan Çağlayan, 4 yıldır birlikte çalıştığı ve çalışmalarından memnun olduğu 37 yıllık tecrübesiyle bakanlığa fayda sağlayan Müsteşar Ahmet Yakıcı'ya olan memnuniyeti ifade ederek, "Bakan müsteşar ilişkisi çok önemlidir. Buradaki görev bitti Libya'da ki görev başlıyor hayırlı olsun" diye konuştu.
Toplantıda İhracat konusundaki hedefin 158 milyar dolar olduğunuda hatırlatan Çağlayan, "Gelmiş olduğumuz nokta itibariyle ihracatımız 153 buçuk milyar dolar seviyesindedir. Öyle gözüküyor ki bu seviyeyle devam edecek. Ancak benim tahminim o rakama yakın rakamla ihracatımızı tamamlayacağız. Yapmış olduğum çalışmalar ve gördüğüm şeyler bizim 2013 yılında bugünkü rakamın daha üstünde ama 158'in biraz altında kapatabileceğimiz yönünde bir beklentim söz konusudur" şeklinde konuştu.
Son derece uyumlu bir ekibi oluşturan Bakan Çağlayan'a teşekkür eden Yakıcı ise, "Bundan sonraki görevimiz Trablus Büyükelçisi. Trablus bizim için çok önemli Osmanlı döneminden büyük hatıralarımız var" ifadelerini kullandı.
Toplantı gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çağlayan, bir gazetecinin "Amerika'da gezinizde Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili neler yaşandı. İşadamlarıylada görüşmeler yaptınız öne çıkan başlıklar ne oldu" sorusuna şu cevabı verdi:
"Amerika ile ilgili önemli bir tarihi toplantıyı başlattık. Toplantıda yüksek düzeyli bir komite kurulması kararlaştırılmış ve tüm dünyaya iki lider tarafından anons edilmiştir. Türkiye tarafı başkanı olarak ben Amerika Başkanı da Micheal Phoroma olarak getirilmişti. Kendisiyle bir çalışma grubu oluşturulup çalışmalara başlamak için mütabakat sağlamıştık. İlgili birimlerimiz çeşitli görüşmeler yaptılar. Yüksek düzeyli komitenin ilk toplantısını gerçekleştirdik. Toplantı çerçevesinde 2 konu üzerinde çalışmaya başlayacağımızı söyledik. Bunun bir tanesi AB ve ABD arasında şuanda müzakereleri başlamış olan transatlantik ticaret ve yatırım anlaşmasının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin ne olacağı bir diğeri de Türkiye ve ABD arasında ileride olabilecek olan serbest ticaret anlaşmasının değerlendirme etki analizini yapma mütabakatımızı sağladık. Bununla ilgili alışma grubumuzu ve çalışma şekillerini oluşturduk. Bu ay sonuna kadar çalışma grubu kuruluyor. Serbest ticaret anlaşmasının AB ve ABD arasında olması durumunda her zamanki gibi Avrupa Birliği'nin bize yapmış olduğu haksızlığın, iki yüzlülüğünün bir göstergesi olarak biz ancak AB'nin serbest ticaret anlaşmasını başlatmış olduğu ülkelerle o ülke isterse serbest ticaret anlaşmasına başlayabiliyoruz. Bu maalesef 1 Ocak 1996'da Gümrük anlaşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti'nin kabahati" diye konuştu.
Çeşitli kurum ve kuruluşların konu üzerinde çalışmalar yaptığını kaydeden Çağlayan, "Ülkeleri zorlayarak serbest ticaret anlaşması içine çekemeyiz. Meksika ile şuan anlaşmış durumdayız. Meksika Devlet Başkanı ülkemizi ziyaret etseydi onu anons edecektik. Yakın zamanda Meksika ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlayacağız. Aynı zamanda Japonya ve Kanada ile şuan aynı pozisyonumuz var. Bir Japonya ziyaretimizde bu işi fiilen başlatmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Gazetecinin bir diğer sorusu olan "Hurda araçlarla ilgili bazı haberler yayınlandı bugün. EKG toplantısında hurda araçların masaya yatırılacağı, 2014 yılında da eğer karar alınırsa uygulanmaya başlamasının nasıl bir etkisi olur" sorusuna ise "Hurda araç konusu sık sık dile getiriliyor. Biliyorsunuz zaten Ulaştırma Bakanlığının belli bir yaşa gelmiş araçlarla ilgili uygulaması mevcut. Bizim bakanlığımıza intikal etmiş resmi bir bildirim yoktur. EKG Gündemiyle ilgili böyle bir konu söz konusu değildir. Ancak benim düşüncem, Türkiye traktör sanayinde önemli bir yer tutmuştur. Traktör Türk köylüsünün çiftçisinin olmazsa olmaz en büyük aracı ve gerecidir. Fazla yaşlanmış olan veya çalışamaz hale gelen bu tür traktörlerle ilgili, otomotiv sektörüyle ilgili bir durum söz konusu değildir ama bu konuya Bakanlık olarak sıcak bakarız ancak bizim bakmamız yetmez. Ekonomik Koordinasyon Kurulundaki ilgili bakanlıkların görüşleri son derece önemlidir" değerlendirmesini yaptı.
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Yakıcı'ya plaketini takdim etti. - ANKARA