Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Eib'in Gündemi Dış Ticarette Teknik Engeller

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürü Dr. Mehmet Karabay, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen Ticarette Teknik Engeller ve Çözüm Yolları Seminerinde konuştu.

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürü Dr. Mehmet Karabay, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen Ticarette Teknik Engeller ve Çözüm Yolları Seminerinde konuştu. Karabay,

küresel dünyada, küresel ticarette gümrük tarifelerinin etkisini kaybettiğini, ülkelerin kendi üreticilerini korumak adına ürün güvenliğini esas alan engeller koymaya başladıklarını söyledi.

İhracatçı firmaların hedef pazarlarında yaşadıkları sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin bilgilendirmede bulunmak amacıyla EİB tarafından Ticarette Teknik Engeller ve Çözüm Yolları Semineri düzenlendi. Seminerde konuşan Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürü Dr. Mehmet Karabay, küresel dünyada, küresel ticarette gümrük tarifelerinin etkisini kaybettiğini, ülkelerin kendi üreticilerini korumak adına ürün güvenliğini esas alan engel koymaya başladıklarını kaydetti.

"YENİ NORMLAR ORTAYA ÇIKARILACAK"

Son 20 yılda ülkelerin kendi işbirliklerini kurduklarına işaret eden Karabay, "Transatlantik Ticaret ve Yatırım ortaklığı, Trans Pasifik ortaklığı bunlara örnek. Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasında kurulan Transatlantik Ticaret ve Yatırım ortaklığı dünya ticaretinin yüzde 46'sına sahip. Bunların amacı liberalizasyonu kendi aralarında kurmak. En çok üzerinde durulan ürün güvenliği standartları. Ekonomide oyun kurucular tarafından ürünlerle ilgili yeni norm ortaya çıkarılacak. Uygun standartta üretim ve bunun belgelenmesi gerekecek" diye konuştu.

EKSTRA MALİYETLER

"Teknik engelleri tarife gibi ölçsek ne çıkar diye bir simülasyon yapıyoruz" diyen Karabay, şöyle devam etti: "Hazır giyim sektöründe yüzde 50, gıda sektöründe yüzde 40, birçok sektörde yüzde 40 civarında ekstra maliyetler çıkıyor."

İLETİŞİME GEÇME ÇAĞRISI

Karabay, "Ticarette teknik engellerin ülkeler ve ürünler pazarında anlatıldığı www.teknikengel.gov.tr isimli bir internet sitesini Ekonomi Bakanlığı olarak 5 yıl önce hayata geçirdiklerini" anlattı. İhracatçılara bu internet sitesini aktif olarak kullanmaları ve pazarda kural dışı bir engelle karşılaşmaları halinde Ekonomi Bakanlığı ile anında iletişime geçmeleri çağrısında bulunan Karabay, "Uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklar var. Ekonomi Bakanlığı olarak onları takip ediyoruz. Kural dışı engellerde ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz" dedi.

"PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ ŞART"

Malı üretip, müşteri bulmanın yetmediği bir süreçten geçildiğine vurgu yapan Karabay, yeni normlar geldiğini bunları takip etmek gerektiğini, ihracatta pazar çeşitliliğinin de şart olduğunu sözlerine ekledi.

Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen Ticarette Teknik Engeller ve Çözüm Yolları Seminerinde, Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanları Aylin Bebekoğlu, Gökhan Örnek ve Dış Ticaret Uzmanları Ayşegül Demir ve Tahir Yeşilova, ticarette teknik engellerden ihracatçı firmaların olumsuz etkilenmemesi için atmaları gereken adımlarla ilgili sunum yaptı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title