Ebso'dan Bakan Unakıtan'a Ziyaret

Ebso'dan Bakan Unakıtan'a Ziyaret
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Bölgesi Sanayi Odası (Ebso) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Ebso Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı Ziyaret Etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası Heyeti, Unakıtan'a, Haksız Rekabete Yol Açan Kayıt Dışı ile Mücadele Edilmesi, Verginin Tabana Yayılması ve Oranların Düşürülmesi, Mali Disiplinden Taviz Verilmeme...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, EBSO Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı ziyaret etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası heyeti, Unakıtan'a, haksız rekabete yol açan kayıt dışı ile mücadele edilmesi, verginin tabana yayılması ve oranların düşürülmesi, mali disiplinden taviz verilmemesi konularında düşüncelerini aktardı.

Ziyarette konuşan EBSO Meclis Başkanı Yorgancılar, gerçek gündemin ekonomi olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin en önemli meselesinin istikrar olduğunu ifade eden Yorgancılar, "İstikrarın olduğu yerde yatırım, üretim, istihdam, başarı oluyor. Bu ülkenin özel sektörün gelişmesiyle bir noktaya geleceği aşikar. Biz, üretim, yatırım, istihdam ve ihracatı düşünüyoruz. Türkiye'nin genç nüfusuna iş alanları yaratılması için çaba gösteriyoruz. Türkiye'nin bir an önce gerçek gündemi olan ekonomiye dönmesini, üretim, yatırım ve istihdamın önündeki engellerin kaldırılmasını arzu ediyoruz" dedi.

SAĞLIKLI EKONOMİ VE VERGİ İÇİN KAYIT DIŞINA KONTROL EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da, Türkiye'de yatırım ve üretim artışı sağlanması ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasıyla vergi gelirlerinin artabileceğine, böylelikle kamu yatırımlarının artırılarak ekonomiye yeni bir ivme kazandırılabileceğine dikkat çekti. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir ekonomik büyüme hızının yakalanabilmesi için vergi sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan Taşkın, "Mevcut vergi sistemi ile sermaye birikimini ve yatırımları teşvik edecek bir yapıya kavuşturulmadan, kayıt dışılığın önüne geçmek mümkün değil. Vergi düzenlemeleri ekonominin önünü kesinlikle tıkamamalı, aksine ekonominin canlı olmasını teşvik ederek ona kaynak sağlamalı" dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın, kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın önlenmesiyle yatırımlardaki tıkanıkların giderilip rekabet gücü kazanılacağını, verginin tabana yayılarak devletin vergi kaybı olmadan gelirlerini artırabileceğini ayrıca üretim girdisi maliyetlerinin üzerine yüklenmiş vergi ve fonlar üzerinde gerçekçi indirim yapılabileceğini anlattı. EBSO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleriyle gerçekleştirdikleri toplantılarda kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin ilk sırada yer aldığını belirten Tamer Taşkın, "Kayıt dışı sektörlerin kontrol altına alınması yoluyla verginin tabana yayılması, vergi oranlarının düşürülerek vergilendirme tekniğinin temel unsurlarından olan verginin ödenebilirliği ilkesine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Vergi politikaları hem vergi adaleti hem de beklenen hasılatı sağlayamıyor. Yüksek oranlı vergiler yatırımcılar üzerinde caydırıcı rol oynuyor. Kayıt dışılığın olduğu bir ekonomiye yabancı sermaye yaşam alanı görmediği için gelmiyor, yerli sermaye de daha uygun yatırım ortamına sahip ülkelere gidiyor. Türkiye bu sorunu mutlaka çözmeli. Kayıt dışı ekonomiyle sanayimizi geliştirmemiz mümkün değildir" dedi.

Vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin oranının yüzde 70'e kadar çıktığını, halbuki bu oranın OECD ülkelerinde yüzde 20 civarında olduğunu hatırlatan Taşkın, şunları söyledi: "Artık dolaylı vergilerden medet uman yönetim anlayışı terk edilmeli. Sistemin hızla, gelir üzerinden alınan vergilere geri dönmesi gerekiyor. Harcamalar üzerinden alınan vergileri asıl vergi haline getiren ve her defasında çözümü vergi oranlarının yükseltilmesinde bulan anlayış aynı zamanda kayıt dışı ekonomiyi teşvik eden ve sahte, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımını artıran bir mekanizma oluşmasına yol açıyor." Tamer Taşkın, yeni yatırımlarla üretim ve istihdama katkı sağlayan faaliyetlerden elde edilen kazançların ayrı bir anlayış içinde vergilendirilmesi gerektiğini de savundu.

SANAYİCİNİN AYAK BAĞLARINI ÇÖZÜYORUZ Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, EBSO heyetini kabulünde "Sanayiciye ayak bağı olacak her türlü engeli kaldırıyoruz" dedi.

Sanayicilerin çalışma hayatındaki engeller ve istihdam üzerindeki yük konusunda son derece haklı olduğunu söyleyen Unakıtan, "Ben de sizlerle aynı görüşleri paylaşıyorum. Çünkü bizim de iş yerlerimiz var. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, Ekonomiden Sorumlu Bakanlarımız Mehmet Şimşek ve Nazım Ekren ile oluşturduğumuz kurulda her türlü sorunu ve çözüm önerilerini tartıştık, gerekli kanun değişikliklerini hazırladık. Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesinden sonra bu değişiklikler de birer birer gerçekleştirilecek" diye konuştu.

YABANCILAR BİZİ TERCİH EDİYOR Küresel ekonomiyi sarsan sürecin iyi yönetilerek Türkiye'nin kazançlı çıkması için çalıştıklarını anlatan Unakıtan, Türkiye'nin doğrudan yatırımlardan aldığı payın arttığını, yeni yatırımların geldiğini anlatırken, son örnek olarak Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapacak olan Krone'yi gösterdi. "Biz öyle girişimci bir milletiz ki, omuzlarımızdan bastırsalar yine ayağa kalkarız" diyen Kemal Unakıtan, kişi başına milli gelirde de 10 bin doları geçtiğimiz taktirde Türkiye'nin görünümünün dünyadaki imajının değişeceğine işaret etti. Unakıtan, bunun da yolunun yapısal reformlardan geçtiğini söyledi.

Türkiye yabancı sermaye çekerken Bulgaristan, Mısır Çekoslovakya, Polonya hatta Romanya gibi ülkeleri tercih eden yatırımcıların o ülkelerde aradıklarını bulamadıklarını ifade eden Kemal Unakıtan, Çekoslovakya'ya giden Hyundai'yi örnek gösterdi. Bu ülkelerde hem işçi ücretleri, hem enflasyon hem de vergilerin arttığını anlatan Unakıtan, sözlerine şöyle devam etti: "Bürokrasi fazla. Çalışma ortamı verimsiz. Türkiye önemli bir değişim geçirdi. Gerek yatırım ortamı gerek çalışma ve sosyal olarak daha fazla imkan sunuyor. Yatırım Ajansımızın çalışmaları da başarılı." EBSO heyetinin ziyaretinde hükümetin İzmir'e ayrı bir önem verdiğini de gündeme getiren Maliye Bakanı Unakıtan, "Bütün bakan arkadaşla görmediği için gelmiyor, rımız özellikle EXPO konusunda adeta seferberlik ilan etti" dedi.

İzmir'in arzu edilen yerde olmadığını düşündüğünü belirten Kemal Unakıtan, sözlerini şöyle tamamladı: "İstanbul'un alternatifi İzmir. Kent, sanayi, tarım, turizm ve pekçok açıdan cennet gibi. Hava ve deniz yolu başta olmak üzere ulaşım imkanları, sosyal ve kültürel yapısıyla da dikkat çekiyor. Ancak olması gereken yerde değil. İzmir'e özel proje yapılmalı, kentin cazibesi uluslar arası alanda sergilenmeli, yeni yatırımlar çekilmeli." (EY-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title