Haberler

E-ticaret Hacmi 2014 Yılında Yüzde 35 Büyüyerek 18,9 Milyar TL Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye e-ticaret pazar büyüklüğü, 2014 yılında yıllık yüzde 35’lik bir artışla 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaştı.

Türkiye e-ticaret pazar büyüklüğü, 2014 yılında yıllık yüzde 35'lik bir artışla 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaştı.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), ilk kez geçen yıl hazırlanan ' Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü' raporu, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü'nün büyümesi paralelinde e-ticaret pazarının da hızlı bir büyüme kaydettiğini gösterdi. 2014 yılında yüzde 35 seviyesinde artış gösteren e-ticaret, 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Türkiye'de e-ticaret pazarını tanımlayan ve uluslararası standartlara göre ölçümleyerek kategorize eden ' Türkiye e-Ticaret 2014 Pazar Büyüklüğü' raporu, TÜBİSAD tarafından, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) proje ortaklığı, Deloitte Türkiye proje yönetimi ve ComScore proje veri ortaklığında hazırlandı. Rapor, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Kemal Cılız ve TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş'ın yanı sıra, Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) CEO'su Soner Canko, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun ve Deloitte Türkiye Ortağı Tolga Yaveroğlu'nun konuşmacı olarak katıldıkları bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Kemal Cılız, ülke ekonomisinin nispeten yavaş büyüdüğü bir dönemde, elektronik ticaret hacminin ve perakende harcamaları içerisindeki payının güçlü bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Cılız, Türkiye'nin yine de elektronik ticarette arzu edilen noktada olmadığını vurguladı. Cılız, "e-Ticaret çok geniş bir ekosistem ve paydaş haritası için değer ortaya koyuyor. Bu nedenle e-ticaretin gelişimi, sağlıklı bir hukuki zemin ve sektörün gelişimine yönelik yasal yapılanmalarla desteklenmesi gerekir. Böylece e-Ticaret'in vergi gelirlerinin, istihdamın ve ticari canlılığın artmasına katkısı daha fazla olacaktır" dedi.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi, Yeni Medya ve e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş "Toplam perakende harcamalarının içerisinde yüzde 1,6 olan e-ticaret payı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, bu alanda önemli bir büyüme potansiyelimiz olduğunu gösteriyor. E-ticaret farklı ve zengin çeşitlilikteki ürün ve hizmetlere herkesin eşit şartlarda erişmesini sağlayan önemli bir araç. E-ticarette yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması, ekonomide kayıt dışılığın azalmasına, haksız rekabetin giderilmesine, vergisel anlamda devlet gelirlerinin artmasına önemli katkılar sağlamaktadır" dedi.

TÜBİSAD Türkiye'de e-ticaret pazar tanımlama ve 2014 pazar büyüklüğü raporu sonuçları şöyle:

Toplam pazar 18,9 milyar TL (yüzde 35 yıllık büyüme)

Tatil-Seyahat 6,8 milyar TL (yüzde 35 yıllık büyüme)

Sadece online perakende 6,5 milyar TL (yüzde 33 yıllık büyüme)

Çok kanallı perakende 3,5 milyar TL (yüzde 47 yıllık büyüme)

Online pazaryeri 2,7 milyar TL (yüzde 62 yıllık büyüme)

Online bahis 2,1 milyar TL (yüzde 30 yıllık büyüme)

Online- çok kategorili 1,8 milyar TL (yüzde 25 yıllık büyüme)

Online-özel alışveriş 1,5 milyar TL (yüzde 10 yıllık büyüme)

Online-dikey 0,6 milyar TL (yüzde 15 yıllık büyüme)

Çok Kanallı-elektronik 1,4 milyar TL (yüzde 48 yıllık büyüme)

Çok Kanallı-giyim & ayakkabı 0,7 milyar TL (yüzde 48 yıllık büyüme)

Çok Kanallı-ev &dekorasyon 0,4 milyar TL (yüzde 40 yıllık büyüme)

Çok Kanallı-eğlence &kültür 0,2 milyar TL (yüzde 59 yıllık büyüme)

Çok Kanallı-diğer 0,9 milyar TL (yüzde 45 yıllık büyüme)

E-Ticaretin toplam perakende içindeki payı (Toplam Perakende pazarında online işlemlerin oranı) Türkiye yüzde 1,6, gelişmiş ülkeler ortalaması yüzde 6,5, gelişmekte olan ülkeler ortalaması yüzde 4,5. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close