Haberler

Durak'tan "Lisanslı Depoculuk" Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünye Fındık İhracatçılar Birliği Başkanı Hasan Basri Durak, lisanslı depoculuğun çok önemli olduğunu ancak halkın bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle bu sene lisanslı depoların dolmayacağını ileri sürdü.

Ünye Fındık İhracatçılar Birliği Başkanı Hasan Basri Durak, lisanslı depoculuğun çok önemli olduğunu ancak halkın bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle bu sene lisanslı depoların dolmayacağını ileri sürdü.

Fındık için yıllardır konuşulan lisanslı depoculuğun ilk uygulaması Ünye'de başlıyor. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Ünye Fındık İhracatçılar Birliği Başkanı Hasan Basri Durak, "Lisanslı depoculuk ürün fazlası fındığı depolamak için atılmış güzel bir adım. Hala netlik kazanmamış olan konular var ama ne olursa olsun lisanslı depoculuk fındık açısından önemli. Eğer tam faaliyete geçerse çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu konuda bilgilendirme eksikliği var ve üreticilerimiz neyin ne olduğunu henüz bilmiyor. Üretici kısa vadede ufak ücret ödeyecek ama uzun vadede bir problem olmayacak ve ödediklerini misli ile geri alacak. Yani üretici bir esnafa veya fabrikaya fındığını bıraktığı zaman herhangi bir ücret ödemiyor ama fındığı garanti altında değil ve bıraktığı kişiler fındığı kullanma şansına sahip. Lisanslı depoculukta ise fındık garanti altında oluyor ve piyasaya girmiyor. Bu da vatandaşlara uzun vadede faydalı olacak bir şey. Şu anda 50 bin tonluk bir kapasite olacağı söyleniyor ancak bu kapasite çok büyük değil. Yine de başlangıç olduğu için çok iyi" dedi.

"Ben vatandaşların fındığını bu sene lisanslı depolara vereceğini zannetmiyorum" ifadesini kullanan Hasan Basri Durak şöyle devam etti: "Daha doğrusu 50 bin tonluk kapasitenin dolacağını düşünmüyorum. Lisanslı depoculukta ürün fazlası tespiti yapılırsa ve bizlerde bilinçli bir üretici olarak ürün fazlası fındık oranında fındığımızı belirleyip lisanslı depolara teslim edersek, ürün istendiği gibi satılabilir. Ancak bunları söylerken ürünü çok pahalı satıp da önümüzü kapatmanın bir anlamı yok. Yani 7 TL'lik rakamlar dünyanın şu anda kabul ettiği rakamlar değil. Fındığın yerini de başka bir şey dolduramaz diye düşünmeyelim. 10 sene önce Azerbaycan'da 10 bin ton fındık olur mu olmaz mı diye konuşuyorduk, şimdi ise 70 mi olur 80 mi olur tartışması yapıyoruz. Her geçen gün fındık üretimi genişliyor ve bu genişlemenin de bizdeki fındığa zararı var. O yüzden taban arazilerinde fındığın sökülmesi gerek. Yamaçlı araziler de ise fındığın sökülmesi vatana ihanet olur. Çünkü toprak bekçilik payı olaraktan da insanların haklarının yenmemesi gerektiğini, bu insanlara devlet, fındık fiyatı üzerinden değil de mazot desteği, gübre desteği veya para desteği vermeli diye düşünüyorum. Sonuçta devletimiz sosyal bir devlet ve bunu yapabilir." - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title