Dünyanın İpliği 'Anadolu'dan Gidiyor
Anadolu İplik ve Tekstil Fabrikaları, Çerkezköy’de Avrupa’nın en yeni ve en büyük iplik fabrikasını kurdu.
Anadolu İplik ve Tekstil Fabrikaları, Çerkezköy'de Avrupa'nın en yeni ve en büyük iplik fabrikasını kurdu.
Türkiye'nin 70 yıllık geçmişe dayanan köklü firmalarından Anadolu İplik ve Tekstil Fabrikası Çerkezköy-Veliköy'de dev bir yatırıma imza attı. Anadolu İplik Çerkezköy'de 75 milyon dolar yatırım yaparak Avrupa'nın en büyük ve yeni iplik fabrikasını kurdu. 80 bin metrekare arazi içerisinde 55 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrika, daha önce yurt dışından ithal edilen Türkiye'nin tek naylon chips üretimini de gerçekleştiriyor. Anadolu İplik, dünya elyaf üretiminin yüzde 8'ne sahip olan Türkiye üretiminin yüzde yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Fabrika yatırımıyla iplikte dışa bağımlılığı azaltan Anadolu İplik'in, naylon iplikte hammadde, ara mamul ve nihai ürün üretim kapasitesi yıllık 70 bin tona, pamukta ise 13 bin tona ulaştı.
Türkiye'nin iplikte ve tekstilde dışa bağımlılığını azaltmak için büyük üretim yatırımı yaptıklarını söyleyen Anadolu İplik Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Uzun, "Şu anda Avrupa'nın en modern teknolojisine sahip firmasıyız. Çin'in bile kısa sürede üretemeyeceği çeşitlilikte iplik üretiyoruz. Bu durum özellikle ihracatta büyük bir avantaj sağlıyor. Anadolu İplik; Çin ve Hindistan gibi büyük ihracatçı ülkelerden sadece fiyata dayalı kısır rekabetten ayrışıyor. Türkiye'nin iplik ihracatına kalite ve değer katıyor" dedi.
"AMACIMIZ ÜRETTİĞİMİZİN YARISINI İHRAÇ ETMEK"
Türkiye'nin tekstil ihracatının geçen yıl yüzde 7-8 arttığına dikkat çeken Uzun, büyümede ipliğin rolünün de çok önemli olduğunu vurguladı. Uzun, "Anadolu İplik, bugün özellikle naylon iplikte her çeşitlilikte iplik üreterek; aktif spor giyimden çoraba, iç giyimden penyeye, halıya kadar her tekstil grubuna ürün sunuyor. Daha önce ithal edilen chips gibi hammaddeleri de kendi bünyemizde üreterek hızlı, kaliteli ve entegre üretimi tamamlamış oluyoruz. Amacımız hammadde, yarı mamul ve naylon iplik üretimimizin yüzde 50'sini ihraç etmek. Bu doğrultuda AB ülkelerinde ve Uzakdoğu'da satın alma ofisleri açtık" dedi.
Türkiye'de iplik sektörünün iş gücü yüksek bir pazar olduğunu belirten Uzun, yeni yapılan Çerkezköy'deki fabrikalarında 600 kişiyi istihdam ettiklerini ifade etti.
Öte yandan Anadolu İplik yeni fabrikasında, tüm üretim faaliyetlerinde enerjisini sağlamak amacıyla 'Kojenerasyon' adıyla bir doğalgaz tesisi de kurdu. Fabrika üretim için gerekli olan tüm enerjiyi 13Mw'lık tesis ile karşılıyor. - İSTANBUL