Haberler

Dünya Ps3'ü 'Garip Çoban' ile Tanıyacak

Dünya Ps3'ü 'Garip Çoban' ile Tanıyacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sony, Playstation 3 (Ps3) İçin Tüm Dünyada Merakla Beklenen Uluslararası Reklam Kampanyasında Müzik Olarak 1970'te Moğollar Tarafından Seslendirilen Garip Çoban Adlı Parçayı Seçti.

Sony, Playstation 3 (PS3) için tüm dünyada merakla beklenen uluslararası reklam kampanyasında müzik olarak 1970’te Moğollar tarafından seslendirilen Garip Çoban adlı parçayı seçti. TBWA Londra tarafından hazırlanan reklam filmi, 16 Nisan’dan itibaren dünya televizyonlarında gösterime girdi.

SONY, önce ABD ve Japonya, geçtiğimiz ay da Avrupa’da satışa çıkan yeni oyun konsolu Playstation 3 (PS3) için hazırladığı reklam filminde müzik olarak Moğollar’ın seslendirdiği ’Garip Çoban’ adlı parçayı seçti. 16 Nisan’dan itibaren tüm dünya televizyonlarında gösterime giren reklam filmini hazırlayan TBWA-Londra, film için belirlediği binlerce aday parça içinden Bestesi Murat Ses’e, sözleri Aziz Ahmet’e ait olan ve 1970’de Moğollar tarafından seslendirilen Garip Çoban’ı kullanma kararı aldı. Türkiye’de telif hakları Pelikan Müzik tarafından temsil edilen Garip Çoban parçası, geçtiğimiz günlerde vizyona giren reklam filminde kullanılmaya başlandı.

STATLARDA GÖSTERİLECEK: Dünyanın birçok ülkesinde yayınlanan reklam, TV, internet, sinema, stadyum ve mağaza içi gösterimlerde Türkçe müziği uluslararası platforma taşıyacak. Garip Çoban’ın yer aldığı PS3 reklamı, Şampiyonlar Ligi maçlarının oynandığı stadyumlarda maçtan önce ve devre arasında gösterilecek. Filmin kamera arkası görüntülerinin hazırlandığı özel DVD ise, reklam ve bilgisayar oyunu sektörlerindeki uluslararası yöneticilere dağıtılmak üzere hazırlanıyor. Parçanın yorumcu ve kayıt haklarına sahip olan Ada Müzik / Diskotür de, projeye tam destek vererek lisanslama sürecinin hızlanmasında önemli bir rol oynadı.

ATHENA VE MANGA: 2003 yılında kurulan ve Türk müzik sektörünün bağımsız müzik edisyon şirketleri arasında yer alan Pelikan Müzik, dünyanın en çok satan bilgisayar oyunlarından olan EA Sports / FIFA serisine de 2006 yılı için Athena ve Manga’dan birer parça lisanslamıştı. Moğollar’ın Garip Çoban parçası ise ilk kez uluslararası bir ürünün lansmanında kullanılan Türkçe beste olma unvanını kazandı.

GURUR DUYUYORUZ: Pelikan Müzik’in Türkiye’de telif haklarını takip ettiği isimler arasında Elvis Presley, Nick Cave, Jethro Tull, Black Eyed Peas, Kylie Minogue, Chuck Berry, DJ Tiesto gibi yabancı sanatçıların yanı sıra Attila Özdemiroğlu ve Şanar Yurdatapan gibi yerli besteciler de bulunuyor. Pelikan Müzik ortaklarından Selim Kaynak, "İlk kez dünya çapındaki bir reklam kampanyasında Türkçe bir şarkının kullanılmasını sağlamaktan gurur duyuyoruz" dedi.

REKLAMDA TELİF REKORU: PS3 reklam filminin 16 Nisan’dan itibaren Almanya, Avusturya, İsviçre, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Yeni Zelanda’da gösterime girdiğini söyleyen Kaynak, filmin önümüzdeki hafta aralarında İngiltere, İtalya ve Fransa’nın da bulunduğu ülkelerde kullanılmaya başlanacağını belirtti. TBWA ile yapılan telif anlaşmasının 1 yıllık süreyi kapsadığını ve bu müzik için ödenen telifin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu kaydeden Kaynak, "Ödenen telif, bir Türk eserine bir reklam kampanyasında ödenen en yüksek telif" dedi.

Reklam filminde neler var

REKLAMDAN çok, kısa metrajlı bir film-noir havasında hazırlanan kampanyada, gerçek ile sanal álem arasında gidip gelen karakterler yer alıyor. Playstation PS3’ün 2007 kampanyasının ana sloganı "This Is Living"den (Yaşamak Budur) yola çıkarak hazırlanan filmin sonunda, Garip Çoban müziğinin eşliğinde gökyüzünde patlayan havai fişekler ile birlikte Playstation3 logosu ekrana geliyor. Reklam filmini Directors Guild of America (Amerika Yönetmenler Birliği) tarafından verilen "En İyi Reklam Yönetmeni" (Outstanding Directoral Achievement in Commercials) ödülüne sahip Dante Ariola çekti.

Türkiye satış fiyatı 1500 YTL

TÜRKİYE’de de 1500 YTL fiyatla satışa sunulan PS3 kullanıcılarına oyun oynamanın yanı sıra DVD oynatma ve internete bağlanma imkanı da veriyor. Cihaz, MP3 playerlar ve dijital kameralarla da uyumlu olarak çalışabiliyor.

Müziğin bestecisi Grammy jürisinde

Garip Çoban’ın kaydedildiği 1970 yılında Moğollar, Aziz Azmet (vokal), Cahit Berkay (gitar, bağlama), Engin Yörükoğlu (davul), Murat Ses (klavye) ve Taner Öngür’den (bas gitar) oluşuyordu.

Garip Çoban’ın bestesi, Moğollar’ın kurucularından ve ilk kadrosunda klavye çalan ancak daha sonra yollarını ayıran Murat Ses’e ait. Grubun 1971’de Fransa’da Academie Charles Cross tarafından verilen "Grand Prix Du Disque" ödülüne layık görülen "Danses et Rythmes de la Turquie d’Hier et Aujourd’hui" albümündeki birçok bestenin de sahibi de Murat Ses. Müzik kariyerini Avusturya ve ABD’de sürdüren Ses, yabancı eleştirmenler tarafından etnik-elektronik müzik piyasasının önde gelen isimleri arasında gösteriliyor. Altı solo albüme imza atan Ses, aynı zamanda ünlü Grammy ödüllerini veren akademinin (National Academy of Recording Arts and Sciences) seçici kurul üyelerinden. Garip Çoban’ın sözlerini yazan Aziz Azmet ise, Moğollar’dan önce Silüetler’in vokalistliğini yapıyordu. Azmet, 1970’te Moğollar’dan ayrıldıktan sonra Üç Hürel ile birlikte çalışmalar yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close