Dünya Genelinde Kömür Santrali Kurulu Gücü Arttı
Küresel kömür santrali kurulu gücü, 2023'teki yüzde 2'lik büyümeyle 2016'dan beri en büyük artışı kaydetti. Çin dışındaki kömür santrali kurulu gücü de 2019'dan beri ilk kez yükseldi. Rapora göre, Türkiye'de ise geçen yıl yeni bir kömürlü termik santral işletmeye girmedi ve yeni bir santral inşasına da başlanmadı.
Küresel kömür santrali kurulu gücünde 2023'teki yüzde 2'lik büyüme 2016'dan beri görülen en büyük artış olarak kayıtlara geçerken, dünyada Çin dışındaki kömür santrali kurulu gücü de 2019'dan beri ilk kez yükseldi.
Uluslararası sivil toplum kuruluşu Global Energy Monitor'un (GEM) yıllık "Yükseliş ve Çöküş Raporu" yayımlandı.
Buna göre, dünyada faaliyette olan kömür santrali kurulu gücü geçen yıl yüzde 2 artış gösterdi.
ABD ve Avrupa'da emekli edilen kömür santrali kapasitesinin diğer yıllara kıyasla daha düşük olması da bu artışı etkiledi
Geçen yıl 69,5 gigavat kömür kapasitesi devreye girerken, 21,1 gigavatlık kapasite devre dışı kaldı ve böylece net kurulu güç artışı 48,4 gigavat oldu. Bu artışla dünyadaki kömür santrali kurulu gücü 2 bin 130 gigavata yükseldi.
Bu, küresel kömür santrali kurulu gücünde 2016'dan beri görülen en büyük artış oldu. Ayrıca, geçen yıl dünyada Çin haricindeki kömür santrali kapasitesi de 2019'dan beri ilk kez artmış oldu.
Çin 47,4 gigavat ile geçen yıl devreye giren yeni kömür santrallerinin yaklaşık üçte ikisini oluştururken, Endonezya, Hindistan, Vietnam, Japonya, Bangladeş, Pakistan, Güney Kore, Yunanistan ve Zimbabve'de de yeni kömür santralleri devreye alındı.
Çin'de geçen yıl inşası başlayan 70,2 gigavatlık kömür santrali kapasitesi, dünyanın geri kalanındaki yeni kömür santrali inşaatlarından 19 katına karşılık geldi. Çin'de inşasına başlanan kömür santrali kapasitesi 2015'ten beri görülen en yüksek kapasite olarak kayıtlara geçti.
Hindistan, Laos, Nijerya, Pakistan, Rusya ve Endonezya, Çin haricinde yeni kömür santrali inşaatlarının başladığı ülkeler oldu.
Latin Amerika'da 2016'dan beri yeni kömür santrali inşaatı görülmezken, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü ülkeleri, Avrupa ve Orta Doğu'da da 2019'dan beri yeni kömür santrali inşasına başlanmadı.
Rapora göre, Türkiye'de geçen yıl yeni bir kömürlü termik santral işletmeye girmedi ve yeni bir santral inşasına da başlanmadı.
2023'teki artış bir "anomali"
GEM Kömür Programı Direktörü Flora Champenois, rapora ilişkin değerlendirmesinde, kömür kurulu gücündeki 2023'te görülen artışı bir "anomali" olarak nitelendirerek, "Çünkü tüm işaretler, bu hızlı genişlemenin tersine döneceğini gösteriyor. Ancak kömür santrallerini emekliye ayırması gereken ülkeler bunu daha hızlı yapmalı ve yeni kömür santralleri için planları olan ülkeler de bunların asla inşa edilmemesini sağlamalı. Aksi takdirde Paris Anlaşması'ndaki hedeflerimize ulaşmayı ve temiz enerjiye hızlı bir geçişin getireceği faydalardan yararlanmayı unutabiliriz." ifadelerini kullandı.
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi Çin Analisti Qi Qin, Çin'de kömürlü termik santral yapımında son dönemde görülen artışın küresel eğilimle tezat oluşturduğunu belirtti.
Bu artışın Çin'in 2015 hedeflerini riske attığını kaydeden Qin, "Bu önemli dönemde, Çin'in kömürlü termik santral projelerine daha sıkı denetimler getirmesi ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırarak ikim taahhütlerine uyum sağlaması hayati önemde." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Sorumlusu Elif Cansu İlhan ise dünyada kömürden elektrik üretiminin giderek azaldığını ve 2023'te Çin dışında başlayan kömür santrali inşaatlarının 2015'ten beri en düşük seviyeyi gördüğünü dile getirdi.
Dünya genelinde termik santrallerin yeterince hızlı olmasa da emekli edildiğinin altını çizen İlhan, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin henüz kömürden çıkış tarihi ve adil geçiş planlaması olmasa da 2053 net sıfır hedefi var. Türkiye, küresel iklim hedeflerine katkı sağlamak ve 2053 net sıfır vizyonunu başarmak için bir an önce santral bazında kömürden adil çıkış planlarını kurgulamalı."