Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Türkiye'nin yeni şartlara uyum sağlayacağını düşünüyorum"

GÖKHAN KURTARAN - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin kriz ortamı ve değişen koşullar konusunda oldukça deneyimli olduğunu, ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemeden çıkış stratejisinin yarattığı yeni ortama adapte olabileceğini belirterek, "Türkiye'nin yeni şartlara uyum sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Anadolu Ajansı'nın basın sponsoru olduğu Uluslararası Finansal Sistemler Forumu (IFFS)'de AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Raiser, ABD Merkez Bankası Fed'in parasal genişlemeden çıkacağı açıklamasının yarattığı yeni ortama ilişkin olarak, "Türkiye kriz ve değişen şartlar konusunda oldukça deneyimlidir. Türkiye geçmişte kendi iç krizlerini yaşadı ve son olarak yaşanan küresel ekonomik krizin Türkiye üzerinde büyük çaplı bir etkisi olmadı. Türkiye'nin yeni şartlara uyum sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği yüzde 4,4 oranındaki ekonomik büyümesine ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Raiser, şöyle dedi:

"Türkiye'nin 2. çeyrek ekonomik büyümesi bizim için şaşırtıcıydı. Fakat önümüzde bazı göstergeler de vardı. Türkiye'nin sağlıklı tüketici güveni ve güçlü turizm performansı ile bazı göstergeleri bahar döneminde gözlemledik. Bu açıdan bakılınca şaşırtıcı değildi. Türkiye'nin 2. çeyrek büyümesi ülke ekonomisi için iyi haber."

Uzun vadede Türkiye'nin yapısal kırılganlıklarını azaltmasının büyük önem taşıdığını belirten Raiser, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını azaltıp rekabet gücünü artırması ve daha uzun vadeli doğrudan yabancı sermaye çekmesi gerektiğini anlattı.

Raiser, "Birçok açıdan Türkiye'nin temel meselesi henüz değişmedi. Türkiye'nin halen büyük oranda  finansman ihtiyacı var ve bu Türkiye'nin temel kırılganlığı" ifadelerini kullandı.

"Fed'in likidite üzerinde şu ana kadar etkisi olmadı"

Fed'in tahvil alımını kademeli olarak azaltma kararının henüz Türkiye'de bir likidite sorunu yaratmadığını vurgulayan Raiser, şöyle devam etti:

"ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımını azaltacağını açıklamasının kurumsal finansman ve bankaların para bulabilme imkanı üzerinde etkisi olmadı.  Tahvil alımında azaltmaya gitme kararının likidite üzerinde şu ana kadar etkisi olmadı. Türkiye'nin temel yapısal zayıflığının geniş cari açık olduğunu aklımızdan çıkarmamız lazım. O zaman ne yapmamız gerektiğini daha iyi biliriz. Türkiye'de rekabet gücümüzü artırmamız gerekiyor. Bu şekilde Türkiye temel kırılganlığını zaman içerisinde azaltabilir. Türkiye bir ölçüde bu kırılganlığı azalttı. Belki biraz daha fazlasını yapmak gerekecektir" şeklinde konuştu.

"Lira'da değer kaybı"

Son günlerde etkisini hissetiren kur baskısı ve Türk Lirası'ndaki değer kaybına ilişkin olarak Raiser, "Lira'nın değerini kaybetmesinin şirket bilançolarında henüz olumsuz bir etkisi olduğunu dair gösterge görmedik. (Lira'nın değer kaybı konusunda) Biz iyimseriz. Henüz mevcut durum ekonomi için herhangi bir problem yaratmıyor. Açık bir şekilde risk var ve takip edilmeli" dedi.

Avrupa'da son zamanlarda kaydedilen ekonomik büyümenin Türkiye'ye yansımasınının olumlu olacağı öngörüsünde bulunan Raiser, Avrupa'da ekomomik büyüme olmasının Türkiye için iyi haber olduğunu belirterek, "Türkiye bu açıdan Avrupa'ya yakın olduğu için çok şanslı. Eğer Avrupa'de ekonomik büyüme gerçekleşiyorsa, bu Türkiye'de burda iyi bir şekilde konumlanacak demektir" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title