Dünün Bilimkurgusu Bugünün Teknolojisi Oldu
Yıldız Savaşları, Azınlık Raporu, Uzay Yolu gibi Hollywood filmlerinde izlediğimiz bilimkurgu sahneleri yeni teknolojiler için ilham kaynağı oluyor. Leia Görüntü Sistemi (LDS) isimli Polonya firması, Yıldız Savaşları filminde Prenses Leia’nın Obi Wan’la iletişim kurmak için kullandığı hologram teknolojisini beyaz perdenin dışına taşıyor LDS kurucularından Skutela: "Bu teknolojiyle çok ince bir buhar perdesine yansıtılan görüntünün ortasından geçebilir, görüntüyle etkileşimde bulunabilir ve ona dokunabilirsiniz" "Hologram teknolojisini satın almak isteyenler, 15 40 bin avro arasında değişen fiyatlarla bu sisteme sahip olabilirler"
AYŞENUR SAĞLAM - Yıldız Savaşları, Azınlık Raporu, Uzay Yolu gibi Hollywood filmlerinde izlediğimiz bilimkurgu sahneleri yeni teknolojiler için ilham kaynağı oluyor. Leia Görüntü Sistemi (LDS) isimli Polonya firması, Yıldız Savaşları filminde Prenses Leia'nın Obi-Wan'la iletişim kurmak için kullandığı hologram teknolojisini beyaz perdenin dışına taşıyor.
LDS kurucularından Daniel Skutela, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yıldız Savaşları (Star Wars) filminden ilham alarak geliştirdikleri "Leia" isimli proje ile kurguyu gerçeğe bir adım daha yaklaştırdıklarını ifade etti.
"Artık önünüzdeki tek engel hayal gücünüz"
Buhardaki katmanlı yapının yüksek çözünürlüklü içerikleri görüntülemeye izin verdiğini belirten Skutela, "Sistemimizi 3 x 2,5 metrelik ve 65 x 65 santimetrelik iki farklı boyutta hazırladık. Bu teknolojiyle çok ince bir buhar perdesine yansıtılan görüntünün ortasından geçebilir, görüntüyle etkileşimde bulunabilir ve ona dokunabilirsiniz. Etkileşimli kit sayesinde parmaklarınızla görüntüyü çok dokunuşlu dev bir ekrana çevirmek ya da insanların hareketlerine göre şekillendirmek, fotoğrafların yerlerini ve boyutlarını değiştirmek mümkün. Artık önünüzdeki tek engel hayal gücünüz" diye konuştu.
Yüksek teknoloji müzelere taşınıyor
Skutela, hologram teknolojisinin eğlence ve reklam dünyası için çok cazip olduğunu vurgulayarak, tanıtım, gala, defile, pazarlama, sunum gibi pek çok farklı alanda kullanılabileceğini söyledi. Projeye özellikle müzelerin yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Skutela, sistemlerinin ilk kez Polonya'nın en büyük müzelerinden birinde kurulacağını ve tarihi içerikli görsellerin, haritaların bu teknolojiyle insanlara rehberlik edeceğini kaydetti.
Proje CeBİT fuarında tanıtılacak
Yaklaşık 4 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını ve 15 deneme gerçekleştirdiklerini belirten Skutela, "Bu projeyi tamamen kendi imkanlarımızla yaptık. Patentimizi de aldık. Ancak bu noktadan sonra dışarı açılmamız gerekiyor. Tanıtım ve ihracat çalışmaları yapıyoruz. Projemizi geliştirmek için finansmana, özellikle de yabancı yatırımcılara ihtiyacımız var" dedi.
Türkiye'deki tanıtımlarını 24-27 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan CeBİT Bilişim Avrasya Fuarı'nda yapacaklarını bildiren Skutela, hologram teknolojisini satın almak isteyenlerin 15-40 bin avro arasında değişen fiyatlarla bu sisteme sahip olabileğini ifade etti. - Ankara