Haberler

Dosab'dan Termik Santral Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DOSAB’ta termik santral ile ilgili yapılan basın toplantısında, ÇED raporunun bakanlığa teslim edildiği, santral ile birlikte Bursa’ya hava ölçüm istasyonu kurulacağı vurgulandı.

DOSAB'ta termik santral ile ilgili yapılan basın toplantısında, ÇED raporunun bakanlığa teslim edildiği, santral ile birlikte Bursa'ya hava ölçüm istasyonu kurulacağı vurgulandı.

DOSAB termik santrali ile ilgili kamuoyunda merak edilen sorular ve eleştirilerle ilgili basın toplantısı düzenlendi. DOSAB Bölge Müdürü İnşaat Mühendisi Serhat Şengül, Kent Konseyi'nde yapılan toplantıda, çalışmalar bittiğinde ÇED süreciyle ilgili açıklama yapacaklarını duyurduklarını hatırlatarak, "Bunu tamamladık. 23 Aralık itibariyle de İDK toplantımızın tarihini belirlemiş olduk. 23 Aralık'ta bu toplantımızı gerçekleştireceğiz. Biz ÇED sürecinin devam ettiğini, ÇED sürecinin uzun bir süreç olduğunu, toplantılar sonrasında kararın bakanlığa ait olduğunu her zaman söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Biz bu tesisi ovanın ortasında, üretimi olmayan bir yerde yapmıyoruz. Bu algıyı da özellikle kırmak istiyoruz. Burası bir ruhsatlı işletmeleriyle organize sanayi bölgesi. Yapacağımız tesisi organize sanayi bölgesi sınırları içinde yapıyoruz. Bu tesisin ovada yapıldığına dair algı halen devam etmekte. Özellikle belirtmek istiyorum. Bu tesisi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki teknik alt yapı alanında yapıyoruz" dedi.

"YAPTIĞIMIZ PROJENİN ARKASINDAYIZ"

Proje kapsamında var olmayan bir yeni tesisten bahsetmediklerinin altını çizen Şengül, "Bu tesiste yer alacak olan firmalar münferit olarak üretimlerine devam ediyor. Yani biz bu tesisi yaptığımızda, bu üretimlerin kapatılıp tek bir elden daha kontrollü, daha çevreci bir şekilde yapılacağını söylüyoruz. Değerlerin taahhüt ettiğimiz değerlerin altında çalışacağımızı, üstünde olduğu takdirde herhangi bir şekilde çalışmayacağımızı taahhüt ediyoruz. Teklifimiz halen daha geçerli. Biz yaptığımız projenin arkasındayız. Kalitesi daha iyi, daha çevreci bir tesis yaptığımızı iddia ediyoruz. Bunun arkasındayız, her türlü denetlemeye de açığız" diye konuştu.

"STK, BAKANLIK VE DOSAB ARASINDA BİR KÖPRÜYÜZ"

Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. Genel Müdürü Çevre Mühendisi Mustafa Şahin de, Çınar Mühendislik olarak sivil toplum örgütleri, bakanlık ve DOSAB arasında bir köprü görevini üstlendiklerini ifade ederek, "ÇED sürecinde rolü budur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir yeterlilik alarak bu süreci yapmakla yükümlüyüz. Bu süreç içerisinde tüm paydaşlar bu sürece dahil olabiliyorlar. Paydaşların tüm görüş ve önerileri bakanlık ve bizde toplanmakta. ÇED raporuna baktığınızda tüm sivil toplum örgütlerinin görüşlerine yer verilmektedir" şeklinde konuştu.

"ÇED RAPORUNU BAKANLIĞA SUNDUK"

Hazırladıkları ÇED raporunu bakanlığa sunduklarına işaret eden Şahin, "ÇED raporu hazırlandıktan sonra olumlu bir rapor çıkarsa, bu süreçte ÇED raporu 49 yıllığına geçerli olacaktır. Çevreye verebilecek olumsuz etkiyi nasıl minimize edilmesi gerektiğini detaylı olarak irdelemekteyiz. ÇED başvuru raporunu biz bakanlığa sunduk. Bakanlık bunu elektronik ortamda il müdürlüğüne, internet üzerinden de halka ulaştırıyor. Komisyon toplantısından sonra ÇED raporu herkese açık olacak" dedi.

TESİS KİRLETİCİLERİNİN DEĞERİ NE OLMALI

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü ise, tesisin yönetmelik değerlerinden bahsederek, "Türkiye'de geçerli olan bir sanayi tesisinin bacasından çıkacak olan kirleticilerin hangi limitlerde olması gerekiyor? Sanayi kaynaklı hava kirliliği yönetmeliği 1 mg/Nm3 izin verir durumda. Büyük yapma tesisi yönetmeliğine göre ise, 50 MB'den büyük tesisler için 200 mg/Nm3 kükürt emisyonuna sahip olmasıyla sınırlandırılıyor. DOSAB için önerilen 150 mg/Nm3'tür" diye konuştu.

"BU TESİS SAYESİNDE BURSA'YA HAVA ÖLÇÜM İSTASYONU KURULACAK"

"Bursa bölgesinde aktif çalışan hava ölçüm istasyonu yok" diyen Güllü, "Ben birkaç kere geldim Bursa'ya. Bursa'nın o verimli ovasının üzerinde fabrikaların nasıl tüttüğünü görüyorum. Ama bunu ölçerek tespit etmek gerekecek. O yüzden bu çalışma kapsamında DOSAB'ın etki alanında bulunan 10 noktada 2 ay süreyle hava ölçüm çalışması gerçekleştirdik. Bu ölçüm tespit edildikten sonra eminim bu bölgedeki hava ölçümüne yönelik sabit istasyon kurulup, insanlar, bu proje sayesinde hangi havayı soluduğunu görecekler" şeklinde belirtti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title