Dosab, 120 Milyon Dolarlık Yatırımla Termik Santral Kuracak
Bursa'da faaliyet gösteren Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB), buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak için yaklaşık 120 milyon dolarlık yatırımla düşük kalorili kömürle çalışacak DOSAB Buhar ve Elektrik...
Bursa'da faaliyet gösteren Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB), buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak için yaklaşık 120 milyon dolarlık yatırımla düşük kalorili kömürle çalışacak DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali kurulucak. Projeye tepki gösteren Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, "Bursa'da bir bu eksikti" derken Bursa Doğader Başkanı Murat Demir, termik santral nerede kurulursa kurulsun karşı olduklarını söyledi.
DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali, 2011 yılı Mart ayında yapılan Olağan Genel Kurulda gündeme getirilerek yönetime bu konuda yetki verildi. Bölge müdürlüğünün 1,5 yıldan bu yana yaptığı çalışmalar sonucu 17 Aralık 2012 tarihinde DOSAB Konferans Salonu'nda teknik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bilgilendirme toplantısına, DOSAB'dan 75 sanayici ve işadamı katıldı. DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, konuşması ve Bölge Müdürü Serhat Şengül'ün sunumunun ardından soru - cevaplarla santral konusu 2,5 saate yakın tartışıldı. Sonuç olarak DOSAB sınırları içinde 32 dönüm alanda ve yaklaşık 120 milyon dolara mal olacak yatırımın yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman,toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, göreve gelirken 3 önemli proje sözü verdiklerini belirterek, "Akaryakıt kullanımı konusunu kısa sürede çözdük. SCADA sistemimizde geçici kabulü yaptık ve üçüncü projemiz de enerji santraliydi. Enerji santrali konusunu önemsiyoruz. Çünkü iki temel gerekçemiz var. Birincisi enerjide gelecekteki arz güvenliğini bölge sanayimize sağlamak istiyoruz. İkincisi de gelirleri giderek düşen organize sanayi bölgelerinin yatırım yapıp, çağdaş hizmetler üretmesi gerek. Bu açıdan DOSAB'ın geleceğini garanti altına alıyoruz" dedi.
UCUZ BUHAR VE ELEKTRİK SAĞLANACAK
DOSAB'da firmaların yaklaşık yüzde 68'inin tekstil sektöründe faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Kahraman, bu nedenle firmaların buhar ihtiyacının fazla olduğunu kaydetti. Bu santralin firmaların rekabet edebilir şekilde ayakta kalması ve gelişmesi için uygun maliyetli ve kaliteli enerji girdisinin garantisi olacağını iddia eden Kahraman, "Özellikle enerjide arz güvenliği ve maliyet gelecekte ayakta kalmanın formülüdür. Bu santral hem buhar ve sıcak su ihtiyacımızın tamamını, hem de bölgemizin tüketiminin üçte biri oranında elektrik enerjisi üreterek, maliyetlerimizde bizleri önemli ölçüde rahatlatacaktır. Yaptığımız hesaplamalara göre, bugünkü fiyatlar üzerinden, buharda yüzde 20'lerde, elektrikte de yüzde 10'lara varan oranda indirimler söz konusu olacaktır" diye konuştu.
SANAYİCİMİZİN CEBİNDEN BİR KURUŞ ÇIKMAYACAK
Santralin bölge içinde ve yerli kaynaklı kömür santrali olarak kurulacak olması, sağlıklı bir fizibilite çalışmasını gerektirdiğini söyleyen Kahraman, "Biz tüm bu süreçleri geçtik. Kömürün uzun süreli ve sıkıntısız bir biçimde tedarikini sağlamak amaçlı çalışmalarımızı bitirdik. Ocak ayında kömür ve müşavirlik konusunda anlaşmaları yapacağız. DOSAB'ın bugüne kadarki en büyük yatırımı olacak bu projemiz, finansmanını da kendi yaratacak, sanayicimizin cebinden bir kuruş çıkmayacak. Yaptığımız görüşmelere göre iki yıl ödemesiz 5 ile 7 yıl arasında kredi olanağı mevcut ve santral kendi ödemesini kendisi yapacak. Dolayısıyla, sanayicimiz buhar ve elektriğe şu an ödediği faturadan daha az ödeyecek ve bir enerji santrali kazanmış olacak. Bildiğiniz gibi, ekonomide en büyük sıkıntımız cari açık. Açığın temelinde de enerji ithalatımız var. Biz, yerli kaynak kullanımı nedeniyle santral projemiz ile cari açığa da bir katkı koyacağız" dedi.
ÇEVRE DOSTU BİR TESİS OLACAK
DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül ise bölgede halen yılda 1 milyar kWh elektrik, 300 milyon metreküp doğalgaz tüketimi olduğunu belirterek, "Çevre etkileri açısından da kapalı stok sahası, gelişen filtre teknolojileri ile tamamen çevre dostu bir tesis olacak. Teknik ekibimizin yaptığı inceleme ve çalışmalar sonucunda, kömür ile elektrik üretimi için kurulan santrallerin verimlerinin yüzde 38-42 civarında olduğu, buhar üretiminin de olmasıyla santral verimlerinin neredeyse iki kata yakın arttığı görülmüştür. Sonuç olarak, kurulacak santralin yakıtının kömür olarak seçilmesi, elektrik ve buharın birlikte üretilmesi ile santral veriminin yüzde 85 mertebelerine ulaşması mümkün" dedi.
YATIRIM İÇİN YOL HARİTASI
Şengül, şu anda uluslararası bir ihale için danışman firma seçimi ve kömür tedariği konusunda imza aşamasında olduklarını da bildirerek, şöyle devam etti:
"Sıcak su kullanımı, boyahaneler ve boyahane dışı katılımcıların buhar kullanımı için Bölgemiz içinde havai buhar şebekesi tesis edip en az 12 bar basınçta katılımcılarımızın parseline teslim edeceğiz. Yol haritamızda, bu yılın ilk yarısında ihaleye çıkmak ve ihale sonrası 24-30 ay arasında santral yapım süresi ile birlikte organize sanayi bölgemizin 25'inci kuruluş yılı olan 2015 yılında DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santralimizi devreye almak var."
BURSA'DA BİR BU EKSİKTİ
DOSAB'ın yılda 500 bin ton kömür kullanacağı bildirilen termik santral kurması kararını değerlendiren TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, DOSAB'ın termik santral için yer arayışının aylardır devam ettiğini söyledi. Uluşahin, "Bu santralin Bursa dışında olacağı belirtiliyordu. Bursa'da bir bu eksikti. Bursa'daki enerji santralleri zaten tam kapasite çalışmıyor. Kent tükettiğinden çok daha fazla enerji üretiyor. Zaten gerekmiyor. Neden termik santral? Bu kömürün nakliyesini nasıl yapılacak? Termik santrallerden ciddi baca gazı salınımı oluyor. Ortam atmosferinin sıcaklığını arttırıyor. Afşin, Elbistan bölgesi termik santraller için daha uygun" dedi.
KAF DAĞINDA OLSA DA KARŞIYIZ
Bursa Doğader Başkanı Murat Demir de, Bursa'nın havasının yapılan resmi ölçümlere göre felaketlere neden olan Gebze Dilovası'ndan bile kirli olduğunun belirlendiğini öne sürerek, "Termik santral kent merkezinde de olsa şehirde de olsa karşıyız. Çünkü dünyanın neresinde olursa olsun çıkan duman ve atıklar atmosfere bırakılıyor. Uluslaraarası raporlara göre en büyük kirliliği de petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar oluşturuyor. İlklim değişiklikleri de bu yüzden yaşanıyor. Termik santraller bu yüzden uluslar arası bilim kurulları tarafından kırmızı listeye alınmıştır" dedi.
Bursa Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanını yaptıkları tüm açıklamalarda Bursa'da çevreyi kirletecek yeni tesis istemediklerini defalarca dile getirdiğini kaydeden Murat Demir, hazırlanan imar projelerinde de sanayi tesislerine yer verilmeyeceğinin altının çizildiğini söyledi.
ST,SB(FK/AK) - Bursa / Merkez