Haberler
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Domates Üretimi Durdu, Fiyatlar 3'e Katlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İklim koşulları nedeniyle sera üretiminin erken sona ermesi, açıkta üretimin henüz başlamaması domates üretimini durma noktasına getirdi.

İklim koşulları nedeniyle sera üretiminin erken sona ermesi, açıkta üretimin henüz başlamaması domates üretimini durma noktasına getirdi. Domates fiyatları da son günlerde bölgesine göre 2 ile 5 katı arasında zamlandı.

Seralarda domates üretiminin erken sona ermesi, açık alan üretiminin de henüz devreye girmemesi nedeniyle oluşan üretim açığı fiyatları artırdı. Manav ve market reyonlarında 12 ay boyunca yerini alan domatesin kilosu 1 hafta önce ortalama 1.5 liradan alıcı bulurken, son 3- 4 günde 3.5 liraya yükseldi.

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, hava sıcaklığına bağlı olarak sera üretiminin zamanından önce sona ermesi ve açıkta üretimin henüz devreye girmemesi nedeniyle domates üretiminde açık oluştuğunu, bu nedenle fiyat artışı meydana geldiğini söyledi. Geçen yıllarda büyük zarara yol açan tuta hastalığı konusunda kendilerine yansıyan bir sorun olmadığına dikkati çeken Kaçmaz, şöyle konuştu:

"Mayıs ayında yaşanan mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklığı nedeniyle sera üretimi erken sona erdi. Haziran ayı ise beklenenden daha serin geçti. Bu nedenle açıkta üretim henüz devreye girmedi. Bu geçiş döneminden dolayı tamamen değişken şartlara bağlı olarak üretim açığı oluştu. Bu nedenle gerek iç piyasada gerekse ihracatta azalma görüldü. Umudumuz Temmuz ayı içinde üretimin ve ihracatın normale dönmesi. Tuta zararlısıyla ilgili ise bize yansıyan bir sorun yok. Dünyanın her yerinde görülen bu zararlı ülkemizde de zaman zaman sorun olabiliyor."

TUTA HASTALIĞI YÜZDE 25 ETKİLEDİ

Antalya Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Özen, sera domatesi hasadının tamamlanması ve yayla domatesi ekiminin iklim koşulları nedeniyle gecikmesinden dolayı üretimde oluşan boşluğun fiyat artışına yol açtığını belirtti. Özen, hava sıcaklığı yüksek olan, özellikle sahil kesiminde yaşanan tuta hastalığının da domates üretiminde yaklaşık yüzde 25 zarara yol açtığını kaydetti. Özen, "Sahil bölgesinde erken dikim yapıldığı için mahsuller toplandı ve ürün bitti. Yayla domatesi için de havaların geç ısınmasından dolayı, yani ilkbaharda havaların soğuk olmasından dolayı geç dikim yapıldı. Bu da üretimde boşluk oluşturdu. Fiyattaki asıl artış nedeni bu. Ancak sahil kesiminde üretim yapan çiftçiler tuta hastalığıyla da mücadele ediyor. Ortalama yüzde 25 ürün kaybı yaşandı" diye konuştu.

DOMATES SEZONU BİTTİ

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, domates sezonunun neredeyse bittiğini ve ilçede domatesin hal fiyatının 1.5 liraya yükseldiğini kaydetti. Çeşit özelliği ve raf ömrünün uzunluğuna göre domates fiyatının 3.2 liraya kadar çıktığını dile getiren Kayhan, "İç kesimlerde açık tarlaya ekim yapanlar tuta hastalığından dolayı oldukça zarar gördü. Bizim bölgemizdeki örtü altı ürünlerde tuta hastalığı yok denecek kadar az. İzmir, Manisa ve Aydın gibi illerde tarla sebzelerinin zarar gördüğünü biliyoruz. Temmuz ayında yeni ürün çıkıncaya kadar domatesin fiyatı daha da yükselecek" dedi.

VERİM KAYBI YÜZDE 50

Kumluca Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Durdaş da hastalıklardan dolayı bölgede domates üretiminde yaklaşık yüzde 50 verim kaybı yaşandığını savunarak şöyle dedi:

"Üretim sezonu çok kötü başladı. Herkes salatalığa yönelince kilosu 20 ile 50 kuruş arasında çok komik rakamlar ortaya çıktı. Daha sonra çiftçinin bir kısmı domatese yöneldi. Bu nedenle Kumluca'da domates üretiminde çok boşluk yaşanmadı, ancak tuta başta olmak üzere birtakım hastalıklar yaşandı. Yaygın hastalık nedeniyle muhtemelen yine aynı fiyat artışı olacak. Eylül ayında domates fiyatı tavan yapabilir."

ALANYA'DA HAL FİYATI 2.5 LİRA

Yılda ortalama 12 bin 800 dekar alanda 116 bin ton domates üretimi yapılan Alanya'da ise domatesin hal fiyatı 2.5 liraya yükseldi. Alanya Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Halit Parlayüksel, halde geçen hafta 50 ile 80 kuruş arasında işlem gören domatesin fiyatının son 4 günde 2.5 liraya yükseldiğine işaret etti. Hastalıkla ilgili kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını anlatan Parlayüksel, yılın 12 ayında talep olan domatesin fiyatındaki bu artışın nedeninin sera ürünlerinin bitmesi ve tarla ürününün devreye girmemesinden doğan boşluk olduğunu söyledi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title