Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, yeni gelişmelere sahne olması beklenen turizm sektörünün önümüzdeki dönemde de en hızlı büyüyen sektörlerden biri olacağının aşikar olduğunu söyledi.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, yeni gelişmelere sahne olması beklenen turizm sektörünün önümüzdeki dönemde de en hızlı büyüyen sektörlerden biri olacağının aşikar olduğunu söyledi.

DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen "DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu" Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. 2 gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, bölgedeki üniversitelerin rektörleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda bir konuşmada yapan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, turizm sektörünün dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden birisi haline geldiğini hatırlattı. Yüce "Öyle ki dünya turizmine baktığımızda 1980-1990 döneminde yüzde 60, 1990-2000 döneminde yüzde 52 artış göstermiştir. 1980 yılında 280 milyon olan turist sayısı, 2000 yılında 698 milyona ulaşmıştır. Bu rakam 2008 yılında 922 milyona ulaşmış, 2009 yılında ise 880 milyona düşmüştür. Turizm sektörü genel itibariyle ciddi manada büyümektedir. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 2020 yılında 1 milyar 600 milyon turistin turizm aktivitelerine katılacağını ve bunun ekonomik sonucunun 2 trilyon dolar olacağını tahmin etmektedir. Biz bu 2 trilyonluk faydan hem Trabzon hem Doğu Karadeniz hem de ülke olarak ne kadar pay almamız gerektiğinin çalışmalarını yapmalıyız. Yeni gelişmelere sahne olacak beklenen turizm sektörünün önümüzdeki dönemde de en hızlı büyüyen sektörlerden biri olacağı aşikardır. Birleşmiş Milletler 2017 yılını kalkınma için sürdürülebilir turizm yılı ilan etmiştir. Dünyada böylesine hızlı büyüyen turizm sektörünün Türkiye'deki durumu da dünyadaki eğilimleri uyum göstermektedir. İçinde bulunduğumuz Doğu Karadeniz Bölgesi turizm alanında son dönemlerde ülkemizin parlayan yıldızı konumundadır" dedi.

"Turizmin bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline getirilmesi için uğraş veriyoruz"

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ise yaptığı konuşmada, sempozyum ile amaçlarının turizmde nitelikli iş gücü, tesis ve hizmet kalitesiyle DOKAP bölgesinin uluslararası bir marka haline gelmesi, turizm ürün ve hizmetlerinin çeşitlendirilmesi, değer zincirinin her bileşeninde kalitenin artırılması ve turizmin bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline getirilmesi olduğunu söyledi.

KTÜ Rektör Prof. Dr. Süleyman Baykal ve DOKAP Başkanı Ekrem Yüce'nin yapılan çalışmaları anlattığı konuşmalarının ardından söz alan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, turizmin sürdürülebilir olması adına bu tür çalışmaların faydasını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız da bildiğiniz gibi Doğu Karadeniz Bölgesi'ni turizm bölgesi ilan etti. Bölgemizde bu yönde çalışmalar başladı. Şimdi de akademik bir sempozyum gerçekleşiyor. Bu sempozyumdaki sunumları geleceğe ışık tutma adına çok önemli buluyorum. Şehrimizde turizmin gelişmesi adına, Bakanımız Süleyman Soylu'nun başkanlığında Valiliğimiz ve tüm kurumlarımızla birlikte güzel çalışmalar yapıyoruz. Turizmin sürdürülebilir olması adına taraflara da önemli görevler düşüyor. Bir taraftan kamunun yapacağı altyapı yatırımları diğer taraftan özel sektör ve STK'ların yapacağı çalışmaların eş zamanlı olması gerekiyor. Noksanlarımızı tamamlayarak yola devam etmeliyiz. Bugüne kadar kamunun altyapı olarak başladığı önemli yatırımlar var. Özel sektör yatırımlara geç başlamasına rağmen hızlı bir çalışma dönemi sürdürerek aksaklıkları kısa zamanda ortadan kaldırdı. Bugün şehrimizde turizm altyapısı yönünden özel sektöre düşen kısımlar tamamlanmış durumda. Ama tabii ki bu bize göre yeterli değil."

"Amacımız turizmi tüm yıla yaymak"

Trabzon olarak turizm adına önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, "Özellikle şehirdeki turizmin tanıtılması adına 2010 yılından beri hep birlikte dünyanın her yerine gidildi. Her yerde hızlı tanıtımlar yaptık. Bunlara bağlı olarak şehrimizde turizmin nerede olduğunu görebiliyoruz. Yeterli değil tabii ki. Bizim hedefimiz 5 yılda 5 milyona ulaşmak. Bu doğrultuda altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Bu rakamlara ulaşmak için sadece yazın 3 - 4 ay turizm yeterli değil. Amacımız turizmi tüm yıla yaymak. Bunun için de özellikle kışın da bazı turizm faaliyetlerini harekete geçirmeliyiz. Kongre turizmi odamızın yıllardır üzerinde durduğu bir konu. Kışın da tesislerin ayakta kalması için kongre turizmi çok önemli. Gerçekten şehrimizde yapılan kongre turizmi konusunda KTÜ'yü kutluyorum. Kongreleri sürekli devam ettiriyorlar. Şehrin kongre turizminde atılmış önemli bir adım. Çünkü gelecekte burada kongre düzenlenirken geçmişte yapılan kongrelere bakılacak. Bu bakımdan KTÜ'nün bugüne kadarki çalışmaları çok olumlu. Bu doğrultuda altyapı çalışmaları sürüyor. Büyükşehir belediye başkanımızın başkanlığını yürüttüğü Dünya Ticaret Merkezi'nin yerindeki kongre merkezi çalışmamız yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanacak. Böylece şehrimiz büyük kongreleri de almış olacak" şeklinde konuştu.

"Diğer seçenek kruvaziyer turizmi"

Hacısalihoğlu, yazın 3-4 ay süren turizm hareketliliğini kışın da kongre ve Uzungöl başta olmak üzere bazı merkezlerdeki kış turizmi faaliyetleriyle sürdürmeye çalışacaklarını belirterek, "Turizm için bunlar yetmiyor. Turizm günümüzde o kadar çeşitlendi ki biz de bölge turizmini çeşitlendirmek zorundayız. Turistin bölgemizde dikkat ettiği konular, kültür, doğa ve tarih turizmi. Şehrimiz bu yönlerden çok zengin. Önemli olan buraları hazırlamak. Altyapı çalışmaları bizleri fazlasıyla memnun ediyor ve daha da hızlanmamız gerekli. Bir çeşitlendirme de kruvaziyer turizmidir. Odamızın kurduğu platformla bu turizm kolunda da çalışmalar devam etmektedir. Karadeniz havzasında '7 ülke 7 kültür' projesiyle, Trabzon, Batum, Sochi, Yalta, Odessa, Köstence ve Varna'nın dahil olduğu bir platformda çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.

"Master planlar turizmde çok önemli"

Başkan Hacısalihoğlu, turizmde tüm çalışmaların planlı yapılmasının önemini de ifade ederek, "Master planlar önemli. Doğu Karadeniz Bölgesi master planı hazırlandı ve detaylarına iniliyor. İllerin ve ilçelerin master planlarının tamamlanarak, özellikle özel sektörün yapacağı yatırımların kamuyla birleşik olarak, planlı programlı ilerlemesi lazım. Master planı olmadan bir bölgeyi kalkındırmamız çok zor. Çünkü yatırımcılar master planlarına mutlaka bakıyor. Projelerde fizibilite raporu da çok önemli. Bu hazırlıklarımız şehirde hızla devam ediyor. Bazı ilçelerde henüz tamamlanmadı. Umuyoruz ki en kısa zamanda bunlar da tamamlanır" dedi.

"Şehircilik yapmayacağız"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, turizmde tüm bölgenin bir ve bütün hareket etmesinin önemine dikkat çekerek, bölgede turistlerin konaklama ve kalma süresini attırmak için herkesin el ele gayret göstermesini gerektiğin ifade etti. Başkan Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:

"Doğu Karadeniz Bölgesi Artvin'den Sinop'a, Tokat'a bir turizm ve kültür hazinesidir. Bütün illerimiz, bütün bölge, bütün Türkiye bizim olduğu gibi her bir ilin sahip çıkması gereken değerlerini beraber olarak tanıtacaklar, yaşayacaklar ve yaşatacaklar. Yani şehircilik, ilçecilik, kasabacılık yapmayacağız. Artvin'in Karagölü de bizim, Ordu'nun Perşembe Yaylası da bizim, Giresun'un Kümbet'i de bizim Rize'nin Ayder'i de, Uzungöl de hepimizin. Buradaki bütün katılımcılarda aynı görüştedir. Önemli olan bütün bölgeye hepimizin bir olarak sahip çıkmamız, konaklamayı ve bölgede kalma süresini arttırmak için omuz omuza gayret etmemizdir."

Sempozyumda işlenecek konulara da değinen Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sempozyumda çok güzel seminerler var. Mesela '112'ye yabancı turistlerin müracaatların sunumu' işlenecek. Mesela 'turizm firmalarındaki çalışanların tükenmişlik sendromu' konu edilecek, değerlendirilecek. Bunlar çok güzel konular. İşlendiğinde, değerlendirildiğinde, çözüm yolları bulunduğunda kaliteyi çok daha arttıracak konular. İşlenecek olan bu konuların ortaya çıkaracağı raporları hepimiz hayata tatbik etmeliyiz." - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title