Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatta Rekora Koştu
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde 2014 yılında 1 milyar 711 milyon 236 bin 437 dolar tutarından ihracat gerçekleştirildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde 2014 yılında 1 milyar 711 milyon 236 bin 437 dolar tutarından ihracat gerçekleştirildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, DKİB binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında Doğu Karadeniz Bölgesi'nin 2014 yılında gerçekleştiği ihracat rakamlarını ve ihracatçıların sorunlarını anlattı.
Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize Artvin ve Gümüşhane illerinden 2014 yılında 1 milyar 711 milyon 236 bin 437 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini belirten Gürdoğan, gerçekleşen ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 8,1 oranında bir artış yaşandığını söyledi.
Bölge ihracatında yaşanan bu artışın ülke geneli ihracatta yaşanan artışın 2 katı olduğunu dile getiren Gürdoğan, "2014 yılı ülkemiz ihracatı olan 157 milyar 622 milyon dolar ihracat içinde yüzde 1,1 oranında bir paya sahip olan Doğu Karadeniz Bölgemiz ihracatında, bölge ihracatını önceki yıllarda olduğu gibi yine Trabzon ili sırtlamış oldu. 2014 yılında Trabzon ilimiz Türkiye geneli 81 il arasında en çok ihracat gerçekleştiren 15'inci il olmuştur. Rize ilimiz 30'ncu, Artvin ilimiz ise 53'üncü sırada yer almıştır. Bunun yanında Karadeniz Bölgesinin toplam ihracatının yüzde 32'si, Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının ise yüzde 62'si Trabzon ili tarafından gerçekleşmiştir" dedi.
Rize'de ihracatta düşüş yaşandığını kaydeden Gürdoğan, " Trabzon ilinden gerçekleşen ihracatta yüzde 13,8 ve Artvin ilimiz ihracatında yüzde 26 oranında artış yaşanmasına rağmen, Rize ilimiz ihracatında yüzde 13,6 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Rize ilimiz ihracatındaki düşüşün ana nedeni İl den en fazla ihracatı yapılan madencilik ürünleri fiyatlarında uluslararası piyasalarda yaşanan düşüşten kaynaklanmıştır. Gümüşhane ilimiz ihracatı ise düşük düzeyde 734 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Bölge illerinden gerçekleşen ihracat toplam 417 firma tarafından gerçekleştirilmiş olup, bu firmaların da 236'sı Trabzon ilimizde, 93'ü Rize ilimizde ve 88'i de Artvin ilimizde faaliyet göstermektedir" ifadelerini kullandı.
"DOĞU KARADENİZ EN ÇOK TARIM ÜRÜNLERİNDE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR"
Trabzon, Rize ve Artvin illerinden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında, 824 milyon 509 bin 520 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamullerinin birinci sırayı aldığını vurgulayan Gürdoğan, "359 milyon 374 bin 229 dolar tutarındaki ihracatla da Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve 232 milyon 936 bin 743 dolar tutarındaki ihracatla Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölge ihracatının ana sektörler bazında dağılımında ise ihracat içinde tarım ürünlerinin payı yüzde 73, madencilik ürünlerinin payı yüzde 13,6 ve sanayi ürünlerinin payı da yüzde 13,3'e tekabül etmektedir. Bu ana sektörlerden de Tarım Ürünleri ihracatımızda yüzde 15 oranında artış görülmesine rağmen, Sanayi ürünleri ihracatında yüzde 1 ve madencilik ürünleri ihracatında ise yurt dışı piyasalardaki emtia fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak yüzde 12 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Trabzon ilimizde üretimi gerçekleşen ve bir önceki yıla oranla yüzde 17 artış gerçekleştiren Oto yedek parçası sanayisi; Sanayi ürünleri grubu ihracatında önemli bir paya sahip bulunmakta ve Bölge içinde üretiminin gerçekleşmesi nedeniyle Bölge ekonomisine katma değer açısından çok büyük bir katkıyı sağlamaktadır. Bunun yanında, Trabzon ilimizden gerçekleşen fındık ihracatı 824 milyon 509 bin 530 dolar olarak gerçekleşmiş olup, Türkiye geneli gerçekleştirilen fındık ihracatının yüzde 36'sı tek başına Trabzon ilimiz tarafından gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.
"RUSYA FEDERASYONU'NA YAPILAN YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA DOĞU KARADENİZ BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR "
Yaş meyve sebze ürünlerinin yüzde 15'i ve madencilik ürünlerinin de yüzde 5'ini bölge ihracatçı firmaları tarafından gerçekleştirildiğini belirten Gürdoğan, "Rusya Federasyonu'na yapılan yaş meyve sebze ihracatında birliğimiz birinci sırada yer almakta olup, toplamda ülkemizden anılan ülkeye gerçekleştirilen ihracatın yüzde 37,3'ü birliğimize kayıtlı ihracatçı firmalar tarafından gerçekleştirilmiştir. Sektörel dağılım tablolarından da görüleceği üzere bölgemiz ihracatı tarımsal ürün kompozisyonundan oluşmakta olup, bu ürünler içinde de en büyük payı fındık ve yaş meyve sebze almaktadır. Madencilik ürünleri ise bölge içindeki illerden çıkarılan bakır, çinko ve krom cevherinden oluşmakta olup, bu ürünlerde ağırlıklı olarak başta Çin ve Hindistan olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine hammadde olarak ihraç edilmektedir" diye konuştu.
"2014 YILINDA 118 DEĞİŞİK ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI"
2014 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 118 değişik ülkeye ihracat yapıldığını dile getiren Gürdoğan, şöyle konuştu:
"Birliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgemiz illerinden Birliğimize kayıtlı ihracatçı firmalar arasından 2 sektör liderinin çıkması da bizler için önemli gurur kaynağı olmuştur. Fındık ve Mamülleri Sektöründe Trabzon merkezli Oltan Gıda Maddeleri İhracat Ltd.Şti., Yaş meyve Sebze sektöründe Trabzon merkezli H.K.S. Tarım Ürünleri Ltd. Şti. (Kalyoncu Nakliyat Turizm Ticaret Şirketler Grubu) firmalarımız sektörlerine Türkiye geneli en fazla ihracatı gerçekleştirerek birinci olmuş, yine Rize menşeli Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. firmamızda madencilik sektöründe Türkiye 2'ncisi olmuştur. Bölgemizden 2014 yılında 118 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda yüzde 15, Gürcistan'a yönelik ihracatımızda da yüzde 9, Almanya'ya yönelik ihracatımızda yüzde 6 oranında artış yaşanmasına karşın ÇHC ve İtalya'ya ihracatımızda ise düşüş yaşanmıştır."
"RUSYA PİYASASINDAKİ, OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İHRACATTA YÜZDE 15 ORANINDA ARTIŞ"
"Bölgemizin hedef pazarı olan Rusya Federasyonu'na 2014 yılında ülkemizden gerçekleşen ihracatta, Rusya piyasasında yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak yüzde 15 oranında düşüş yaşanmasına rağmen, bölgemizden gerçekleşen ihracatta yüzde 15 oranında bir artış yaşanması önemlidir" diyen Gürdoğan, şunları söyledi:
"Ayrıca, yakın komşu pazarlarımızdan Gürcistan'a Bölgemizden yapılan ihracatta da yüzde 8,5 oranında bir artış yaşanmıştır. Doğu Karadeniz Bölgemizden gerçekleşen ihracatımızın yüzde 47'si Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 32'si Eski Doğu Bloğu ülkelerine gerçekleştirilmiştir. Doğu Karadeniz Bölgemizden ihracatın yapıldığı ülke sayısının her geçen yıl artması ve hemen hemen dünyanın her kıtasına ihracat yapılır hale gelmesi Bölge ihracatçılarımızın yoğun gayretlerini açıkça ortaya koymaktadır."
"AVM VE BANKALARIN TRABZON'A FAYDASI YOK"
Banka ve AVM'lerin vergi konusunda Trabzon'a faydasının olmadığını vurgulayan Gürdoğan, "2015 yılında insanlar biraz daha kontrollü gitmesi gerekiyor. Rusya'daki kriz Ortadoğu'daki karışıklıklar bizim için kötü oluyor. Trabzon Büyükşehir oldu. İhracattaki firmaların fabrikaları İzmir'de, Antalya'da. AVM var Trabzon'da vergisi İstanbul'a gidiyor. Büyükşehir'e ihracatçılardan daha fazla pay veren yok. Verdiğimiz kadar destek almıyoruz. Biz ihracatçılar buradan gitmesin diye çaba gösteriyoruz. En büyük vergiyi ihracatçılar olarak bizler veriyoruz. Trabzon'da bankalar var,AVM var. Bunlar vergilerini başka yerlerde ödüyor. Trabzon'a ne faydası var bunların. Gerçekleri herkesin bilmesi lazım" dedi. - TRABZON