Haberler

Doğtaş'ın Başarı Sırrı Aile Meclisi Anayasası

Doğtaş'ın Başarı Sırrı Aile Meclisi Anayasası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde 6 kardeşin ortağı olduğu Doğtaş Mobilya'nın başarısının sırrını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, bunun kuralları önceden yazılan, herkese eşit olan ve uygulanıyor olan Aile Meclisi Anayasası olduğunu...

Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde 6 kardeşin ortağı olduğu Doğtaş Mobilya'nın başarısının sırrını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, bunun kuralları önceden yazılan, herkese eşit olan ve uygulanıyor olan Aile Meclisi Anayasası olduğunu söyledi.

Mobilya sektörünün devi Doğtaş, 40'ıncı yılını kutlarken, şirketin başarılarının arkasındaki sırrı, Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan açıkladı. 1972 yılında mobilya sektörüne adım attıklarını, 15 yıl sonra da Doğtaş'ı kurduklarını belirten işadamı Davut Doğan, hedeflerinin mobilya sektöründe yüzde 40 büyümek olduğunu söyledi. Biga İlçesi'nde günde üç- dört kanepenin üretildiği 80 metrekarelik bir atölyeden bugün Türkiye'de 130 konsepT mağazası olan, 65 ülkeye ihracat yapan, 200 milyon dolarlık bir iş hacmi olan grup haline geldiklerini belirten Doğan, bu başarının altında 25 yıl önce temellerini oluşturdukları, 15 yıl önce de yazılı hale getirdikleri Aile Meclisi Anayasası'nın yattığını ifade etti.

HERKESE EŞİT ÜCRET

Doğan, dünyada 100 yıllık şirketler olduğuna dikkat çekti. Doğan, "Ancak Türkiye'de 100 yıllık şirket sayısı yok denecek kadar az. Oysa şirketlerin uzun süreli olması ve sonraki kuşaklara geçmesi çok önemli. Dolayısıyla şirketlerin yapması gereken, yazılı kuralları önceden belirlemesidir. Biz 6 kardeşiz ve 21 kişilik bir ailemiz var. Onun için 15 yıl önce Aile Meclisi Anayasamız'ı oluşturduk. 6 kardeşin almış olduğu maaşlar bu anayasada belirtilmiştir. Herkes eşit ücret alır" dedi.

EŞLERİN ŞİRKETTE ÇALIŞMASI YASAK

İkinci kuşağın alacağı eğitimler, onlara ödenen burslar, 15 yaşını dolduran ikinci kuşak üyelerin şirketteki stajları ve yönetime giriş şekillerinin Aile Meclisi Anayasası'nda önceden belirlendiğini vurgulayan Davut Doğan, bu şekilde şirketi ikinci kuşağa devretme konusundaki bütün prosedürleri önceden belirlediklerini dile getirdi. Aile Meclisi Anayasası'nın kuralları gereği, dışarıya hisse satışının yasak olduğunu ifade eden Doğan, bir yasağında eşlerin kendi şirketlerinde çalışması konusunda olduğunu belirtti. Doğan, "Bu onların başarılarıyla ilgili bir şey değil. Eşlerin şirkette çalışmalarının bazı sakıncaları oluyor. Onlara bir unvan vermek, ücret vermek gerekiyor. Burada bir ayrım yapmak çok zor. İşte bu nedenle bir yasak koyduk. Ama eşlerimiz arasında kendi işlerini kuranlar olduğu gibi zaman zaman başka işlerde çalışanlar da olmuştur" diye konuştu.

KAR PAYI YATIRIMA

Doğan, Aile Meclisi Anayasası'nda alınan huzur haklarından, personele karşı yaklaşım, üst düzey yöneticilerin atanması gibi bir çok konunun kurallara bağlı olduğunu aktardı. Doğan, "Kar payı dağıtımı da bu kurallar içerisinde. Doğtaş olarak, kaynaklarımızın yeni yatırımlara gitmesini arzuladığımız için yıllık karımızın yüzde 10'unu kendimize dağıtıyoruz. Yüzde 90'ını yatırıma ayırıyoruz. Böylece grup büyüyor ve yeni iş alanlarına girebiliyor. Ailece el ele verdiğimiz ve anayasamızda yazılı kuralları uyguladığımız için başarıya ulaştık. Hiçbir kardeşimin bir diğeri ile beş dakika küs durduğunu hatırlamıyorum. Buna en iyi örneğiz. 40 yıl önce babamızdan devraldığımız bayrağı, 25 yıldır da 6 kardeş ortaklığıyla dalgalandırıyoruz. El ele verildiğinde neler yapılabileceği ortada" dedi.

ANAYASA ZAMAN ZAMAN DEĞİŞİYOR

Doğan, zaman zaman anayasadaki kuralları gözden geçirdiklerini de ifade etti. Doğan, "Örneğin, ikinci kuşağımızda şimdi son sınıfta olan öğrenciler var. Bunların masterları gündeme geldi. Oturduk onların masterlarıyla ilgili kuralları yazdık. İkinci kuşağın eğitimi de çok önemli. Buradaki hedef şirketlerin üçüncü, dördüncü kuşaklara kadar sürmesi. Maalesef günümüzdeki iki kardeşli, üç kardeşli şirketlerde, ya da ortaklı şirketlerde çok kısa saman sonra sorunlar nedeniyle ortaklıkların bozulduğunu görüyoruz. Dükkanların ortadan ikiye bölündüğünü görüyoruz. Şirketlerde alınan ücret konusu çok önemli. Herkesin alacağı ücretin önceden belirlenmesi çok önemli. Çünkü kardeşlerin bile harcama alışkanlığı çok farklı. Devlet memurluğundan istifa edip gelen biriyim. Dolayısıyla benim ile kardeşlerimin para harcama kabiliyeti arasında bir fark var" diye konuştu

İşadamı Doğan, en küçük şirketlerde dahi Aile Meclisi Anayasası yapılmasında yarar olduğunu savundu. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

İsrail savaş uçakları Beyrut'ta bir binayı yerle bir etti! Dehşet anları kamerada

Gözü dönmüş bunların! Başkentin göbeğinde yaptıklarına bakın

title